En Sıcak Konular

Guardian: 'Türk Kissinger'

26 Ocak 2010 10:52 tsi
Guardian: 'Türk Kissinger' Türkiye'nin komşularını ve köklerini yeniden keşfetmesini sağlayan Ahmet Davutoğlu'nun bu başarısı dış medyanın gözünden de kaçmıyor.

Türkiye'nin komşularını ve köklerini yeniden keşfetmesini sağlayan Ahmet Davutoğlu'nun bu başarısı dış medyanın gözünden de kaçmıyor. Yabancı medya Davutoğlu'nu 'Türk Kissenger' olarak nitelendiriyor.

The Guardian gazetesi yazarı Simon Tisdall, Davutoğlu'nun bölge ve komşuları ile yeniden yakınlaşma politikalarının İsrail'e rağmen sıçrama yaptığını yazdı.

İşte Davutoğlu'nun teori ile pratiği aynı potada eriten ve Türkiye'yi yıldızlaştıran politikasına özgü dizilen o yazı:

"Davutoğlu, geçen yıl Türkiye'nin dışişleri bakanı olarak atandığından beri hızlı bir sıçrama yaptı. Daha önce Erdoğan'ın dış politika danışmanı olan bu çevik profesör, ilk kez 2001 yılındaki Stratejik Derinlik kitabında bahsini ettiği, AKP'nin komşularıyla 'sıfır sorun' politikasını üreterek 'Türk Kissenger' ünvanını aldı.

Osmanlı'nın Balkanlar'da, güney Kafkasya'da ve Arap topraklarındaki ihtiraslı geçmişi gözönünde bulundurulduğunda, iyi komşuluk ilişkileri modern Türkiye için pek kolay değil. Geçen yıl Davutoğlu, Irak'ın yeni hükümetiyle ilişkileri güçlendirdi, Suriye ile engelleri aştı (iki ülke 10 yıl önce neredeyse savaşa giriyordu) ve eski bir düşman olan Ermenistan ile yakınlaşma sürecine girdi.

Bu gidişatın arkasında, Türkiye'nin bir kez daha küresel etki sağlayacak bir bölgesel güce sahip olma isteği var. Davutoğlu için, bu tutku, güçlendirilmiş ekonomik, kültürel, sosyal, politik ve güvenlik ilişkileri gibi kapsamlı bir yaklaşımı içeriyor. Bu sayede Türkiye, Suriye, Lübnan, Romanya ve birkaç ülke ile daha vizeleri kaldırarak bölgesel ticaretini ve enerji anlaşmalarını katlıyor."

Çeviren: G.S/Aktifhaber



Bu haber 699 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,411 µs