En Sıcak Konular

Oradan çıkamayacaklar

26 Ocak 2010 10:34 tsi
Oradan çıkamayacaklar Ama bir yolu var! iyibilgi Ankara

Müttefiklerin Afganistan bataklığının sarmalından kendilerini kurtarmak üzere daha çok adım atacağının işareti de, bunun için Bush hükümetinin aksine bir tercih kullanacağının işareti de Obama Beyaz Saray’a oturduktan sonra geldi.

Kısmi uygulamalar, örneğin Irak’tan çekilecek askerlerin, ek birliklerin Afganistan'a gönderileceği zaten biliniyordu.

Tüm bunlara rağmen, “koalisyonun” başını çeken ABD ve İngiltere’nin, vaadedilen 2011’de ülkeden çekilme planlarının tutacağı hayli şüpheli. Hatta, kimi aleni ve resmi kaynaklara göre, “2015’e şaşırmamak gerekir”!

Hayal kırıklığı yaratsa da bu ikaz daha ziyade Londra’dan besleniyor. Obama ve ekibinin bunu söyleyecek siyasi gücü-Afganistan özelinde-yok.

Çünkü, Kongre’den oy isterken “elimizden geleni yapalım, olmazsa çıkarız” mealinde sözler verildi.

Peki ama 2011 gerçekten makul ve mantıklı mı? Afganistan’ın yaşadığı sürece bakıldığında bu tarih hayli erken. Yani çok mantıklı değil. Ama uygun bir formülle “makul” olabilir.

Şu sıralar Afganistan görüşmeleri seri olarak başlatılmış halde ve Pakistan da bu oturumlara katılıyor. Bugün için ev sahibi Türkiye. Ve devamı da hemen bu ayın 28’inde İngiltere’de olacak.

Bu toplantıların “sürekliliği, bağlılığı” potansiyel vaadetse de İngiliz basını, “askerlerimiz beş yıl daha orada” başlığını atmayı-daha evvelsi gün-daha doğrucu buluyorlar.

Dahası, bu bilgiler/iddialar bahsettiğimiz ve bu hafta sonu gerçekleşecek konferansın bildiri tasladığından sızanlar olarak duyuruluyor.

Peki ama çözüm yolu ne? Obama projeksiyonu içinde zikredilse de zamanla tekrarlanmadığı için unutulan yol, Taliban ile uzlaşı. Garip gelebilir. Ama bu tam olarak konuşuluyor.

“Nasıl”ına ilişkin detaylar yoğun değil ama kırıntılar içinde, isyancı gruplara milyonyarca dolar ve sterlin rüşvet verilmesinden, üst düzey Taliban liderlerinin terör listesinden çıkarılmasına (silah bırakmaları için ve demek ki bunu “standart bir yol” olarak düşünmüş) kadar çeşitli tedbirler var. 

Aslında bu tablonun tanımı bir tür uzlaşı arayışı manasına geliyor ve işte zaten bu da Obama’nın söylediklerinden biri. Başarılı olacak mı veya koalisyonda bulunan ülkelerin kamuoyları ne diyecek henüz erken.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,176 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,742 µs