Türkiye-Irak: Yeni sınır kapısı! | " /> Türkiye-Irak: Yeni sınır kapısı! | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye-Irak: Yeni sınır kapısı!

24 Ocak 2010 19:16 tsi
Türkiye-Irak: Yeni sınır kapısı! Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve Irak Ticaret Bakanı Sefa El-Din El Safi, Türkiye ile Irak arasında yeni sınır kapılarının açılması konusunda ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Dolmabahçe'deki Başbakanlık çalışma ofisi kompleksinde gerçekleştirilen görüşme, basına kapalı olarak yaklaşık bir saat sürdü.

Görüşme sonunda basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yazıcı, gümrük kapılarının açılması konusunda her iki devletin resmi birimleri arasında bir müzakere başladığını ve bunların sonucunda mutabakat zabıtları hazırlandığını anlattı.

Yazıcı, Irak ile Türkiye arasında tek faal sınır kapısının ''Habur'' olduğunu hatırlatarak, iki ülkenin hem Ticaret hem İçişleri Bakanları arasında yapılan mutabakat zabıtlarında iki gümrük kapısının açılması konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Söz konusu mutabakat zabıtlarında ''Şunava'' kapısının öncelikli açılması notunun yer aldığını hatırlatan Yazıcı, ''Ancak değişik faktörleri gözönüne alarak, Türkiye'nin yaptığı değerlendirmede Ovaköy'ün öncelikli açılmasının iki ülke açısından daha avantaj sağlayacağı görüşünü sayın bakanla paylaştım'' dedi.

Öncelikle yeni bir gümrük kapısını ''Yap-İşlet-Devret'' modeliyle ''Tek kapı iki gümrük idaresi'' şeklinde açmayı yapılacak müzakerelerle tartışacaklarını vurgulayan Yazıcı, şu bilgileri verdi:

''Somut olarak vardığımız nokta şu; her iki ülke uzmanlarından oluşan bir heyeti kısa zamanda oluşturacak ve arazi üzerinde değerlendirmeler yapılacak. Sonra iki heyet birlikte inceleme yapmak suretiyle rapor oluşturacak. Sonuçta Bakanla bir araya gelerek öncelikli olarak hangi kapıyı açacağımızın kararını vereceğiz. İnşallah kararlarımızı bir an önce oluşturmak suretiyle uygulama aşamasına getireceğiz. Yeni sınır kapısı açılmasıyla her iki ülkenin ve komşularımızın ticaret potansiyelinin Avrupa'ya erişimini sağlayacağız.''

Konuk Bakan El Safi de söz konusu mutabakat zabıtlarının hayata geçirilerek, sınır kapılarının açılmasının büyük önem taşıdığını kaydetti.

El Safi, iki ülke arasında yeni gümrük kapılarının açılmasının, iki ülke arasındaki ticaret hacminin her geçen gün arttığını gösterdiğini, bunun da halklar için olumlu neticeler doğuracağını vurguladı.

AA



Bu haber 607 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,686 µs