En Sıcak Konular

Türk Bankaları Suriye'de şube açacak

24 Ocak 2010 16:00 tsi
Suriye'de bir araya gelen Türk ve Suriyeli banka yöneticileri, bankacılık alanında işbirliği çalışmalarını masaya yatırdı. Suriye ile Türkiye arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesin fırsat bilen Türk bankaları, bu yıldan itibaren Suriye'de şu

Türkiye ile Suriye arasında gelişen, siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilere paralel olarak bankacılık sektöründe de işbirliği çalışmaları başlatılıyor. Suriye Merkez Bankası, Türkiye Merkez Bankası ve Türkiye Bankalar Birliği'nin işbirliği ile Türkiye - Suriye Ticaret Bankaları Deneyim Konferansı Suriye'nin başkenti Şam'da toplandı.

Türkiye Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Suriye Merkez Bankası Başkanı Edip Meyale'nin başkanlığını yaptığı bir günlük konferansa Türkiye'den Ziraat Bankası, Hak Bank, Türk Exim Bank, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası gibi banka yöneticileri katıldı.

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmasında, iki ülke arasındaki gelişen ilişkilere değinerek, ilişkileri çok daha ileri seviyeye taşınması gerektiğini söyledi. "Eti kemiğe kavuşturalım." diyen Yılmaz, iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin mali anlamda da arzu edilen seviyeye geleceğini belirtti.

Ardından söz alan Suriye Merkez Bankası Başkanı Edip Meyale ise Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye'ye yaptığı ve Suriye tarihinde ilk olarak nitelendirdiği ziyaretin ardından ikili ilişkilerin hızla geliştiğini belirtti. Meyale, Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilinin örnek olduğunu belirterek, dünyanın ekonomik krizle boğuştuğu bir dönemde Türkiye ile Suriye arasında değişik alanlarda 51 anlaşmaya imza atılmasının bunun en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Şam Otel'de gerçekleştirilen programda, Türk ve Suriye banka yöneticileri işbirliğinin yanı sıra, bankaların dış ticareti, yatırımın gelişim süreci, iş güvencesi ve tüketim kredileri, küçük ve orta ölçekli projeleri finanse etme gibi konuları masaya yatırıldı.

Türk bankacılık sektörünün yöneticileri yaptıkları çalışmalar ile ilgili Cihan'a özel değerlendirmelerde bulundu. Banka yöneticileri Türkiye ile Suriye arasında gelişen ekonomik ve ticari ilişkilere paralel olarak bankacılık alanında da bir dizi çalışma yapıldığını belirterek, ilk olarak Suriye'de şube açma çalışmalarına başladıklarını ve bu yıldan itibaren şubelerin açılacağı müjdesini Türk yatırımcılara verdi.

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Gülhan, 3 ay önce genel müdürler düzeyinde bir toplantı ile Türkiye ile Suriye arasındaki bankacılık alanındaki ilişkinin başladığını belirterek, "Geldiğimiz nokta itibarıyla çok ciddi bir mesafe kaydettik. Bunun sonucu olarak bankacılık alanında ilişki artacak. Biz Ziraat Bankası olarak Suriye'de banka şubesi açmayı düşünüyoruz." dedi.

"Dünyada Türk işadamının olduğu her yerde olmak istiyoruz ve varız." diyen Gülhan, "Biz iş adamlarımızla birlikte ya da onlardan önce gitmek istiyoruz. Özellikle son dönemde Suriye ile Türkiye ilişkilerinin gelişmesiyle birlikte, Suriye bizim için hedefte olan bir ülke. Hem ekonomik destek verecek hem yatırım yapılabilecek bir ülke. İlk etapta tabii ki, Şam'da bir şube açmayı düşünüyoruz. Tahmin ediyorum bu sene görüşmeler ve müzakereler biter. Önümüzdeki yılda şubemizi açarız diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Türk iş adamlarının Suriye'de ciddi yatırım yapmalarından dolayı Türkiye bağlantılarını geliştirmek ve güçlendirmek istediklerini kaydeden Gülhan, "Türkiye'nin en büyük ve en geniş bankası olması dolayısıyla buradaki Türk işadamlarını her yerde bir kolu gibi davranması hesabıyla Ziraat Bankası çok önemli. Bankaların Suriye'ye gelmesi Türk işadamları için ekonomik olarak çok önemli olduğunu düşünüyorum. Ekonomik olarak Türk işadamlarına Türk bankalarının destek vermesi Türkiye'deki yatırımların artması ve ihracatın artması anlamında da önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Halk Bankası Esnaf ve Kobi Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Yunus Esmer de Halk Bankası olarak Suriye ile ilişkilerini yakın bir gelecekte üst düzeye çıkartmayı hedeflediklerini belirtti. Suriye'de yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi veren Esmer, "Daha önce genel müdürümüz Suriye'ye gelmişti. Ardından bölge koordinatörümüz Halep ve Şam'da ciddi araştırma yaptılar. Son olarak genel müdürlüğümüzden bir heyet gelerek burada kurulacak banka ile ilgili çalışmalar yaptı. Bankanın bu sene 2010 yılı içerisinde Suriye'de şube açılması kararını aldık. Bankanın bu yıl faaliyete geçirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Suriye'de banka şubesi açmasının kendileri için çok önemli olduğuna vurgu yapan Esmer, "Ancak şimdi çalışmalar içerisindeyiz. İzin alınması, prosedür, yer araştırması, Halep veya Şam, hangisinde önce kurulacağı, nasıl yapılacağı ile ilgili şu an araştırma içindeyiz. Bu çalışmalar devam ediyor ancak 2010 yılı içinde Suriye'de olmayı planlıyoruz." diye konuştu.

SURİYE'YE 100 MİLYON DOLAR LİMİT ÖN GÖRÜLÜYOR

Türk Exim Bank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan, Kredi Bankası olan Exim Bank'ın, 1990 yılında Suriye'ye 15 milyon dolarlık kredi açtığını hatırlatarak, kredinin Kuzey Suriye'de bir sulama projesi ile ilgili olduğunu söyledi.

Aslan, projenin ardından ilişkilerini geliştiremediklerini ifade ederek, iki ülke arasındaki yakınlaşma ortamında özellikle Türkiye'deki ihracat finansmanları modellerini Suriyeli bankacılarla paylaşılması ilk amaç olarak gördüklerini söyledi.

İkinci olarak yeni limitler tanımayı amaçladıklarını kaydeden Aslan, "Suriye'den Türkiye'ye yapacakları ithalata yönelik mallar olabilir, bu dayanıklı tüketim malları, sermaye malları olabilir. Yatırım finansmanı olabilir. Bu ülkeye yönelik yeni limitler tanımayı düşünüyoruz. 2010 programı Suriye'ye yönelik 100 milyon dolarlık bir ülke limiti öngörüyor. Dolayısıyla Suriye tarafında uygun bankalarla işbirliğini geliştirip onların ithalatçı konumunda olmalarını sağlamak istiyoruz. Ama Suriye'ye yapılacak ihracatçılar kadar Suriye'de iş yapacak müteahhitlere de Türkiye'den finansman ve garanti sağlanması konusunda programlarımızı uygun hale getirdik." değerlendirmesinde bulundu.

cha



Bu haber 928 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,354 µs