En Sıcak Konular

Uğur Mumcu Anılıyor

24 Ocak 2010 15:38 tsi
Gazeteci Uğur Mumcu ölümünün 17. yılında evinin önünde anıldı.24 Ocak 1993 yılında otomobiline yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitiren Uğur Mumcu bir hafta boyunca tüm Türkiye'de çeşitli etkinliklerle anılacak.

Bu gün ilk program Batıkent'te Uğur Mumcu Parkı'nda yapıldı. Saat 12.00'de de Uğur Mumcu'nun Sokağı'ndaki program evinin önünde saygı duruşuyla başladı. Programda sinevizyon gösterisi yapıldı. Ses sanatçısı Ufuk Karakoç da mini konser verdi. Programın sunuculuğunu Tiyatro sanatçısı Şebnem Gürsoy yaptı. Programda sanatçı Selda Bağcan'ın Uğur Mumcu katledildikten sonra kaleme alıp bestelediği "Uğurlar olsun" adlı parça da çalındı.

 Uğur Mumcu'nun katledildiği evinin önünde gerçekleştirilen anma programına CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş ve CHP teşkilatından çok sayıda isim katıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Çankaya Şubesi ve Eğitim İş Sendikası Ankara Şubesi ve CUMOK da anma programında hazır bulundu. Aydos Gençliği'nin "Hiçbir şey bıraktığınız gibi değil" ve "Unutmak ihanettir" yazılı dövizleri dikkat çekti. Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu ve kızı Özge Mumcu evinin karşısındaki Uğur Mumcu anıta kırmızı karanfiller koydu. Bu sırada "Uğurlar ölmez" sloganı atıldı. Ankara'daki soğuk havaya rağmen anma töreni büyük ilgi gördü.

"NİÇİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜNÜ HEPİMİZ BİLİYORUZ"

Uğur Mumcu'nun evinin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal şunları kaydetti:

"Dilerim, günün birinde olayın gizli kalmış bağlantıları, doğrudan sorumluları ortaya çıkar. Bu umudumuzu bu bekleyişimizi sürdürüyoruz. Ama 17 yıl oldu. Hala somut bir sonuç ortaya çıkmış değil. Fakat bize herhangi bir resmi yetkili bu olayın iç yüzüyle ilgili resmi bir bilgi vermese de, biz Uğur Mumcu'nun niçin öldürüldüğünü çok iyi biliyoruz. Önemli olan bu bilincin toplum tarafından sahiplenilmesi ve paylaşılmasıdır. Yani bizim önümüze bir isim koyamasalar da bir çerçeve koyamasalar da Uğur Mumcu'nun temsil ettiği değerlere karşı bir tertibin kurbanı olduğunu bilmeliyiz. Kim yaptıysa yaptı onu temsil ettiği ilkeler için herhalde ortadan kaldırmak istediler. Neydi o temel ilkeler, Türkiye'nin ulusal bütünlüğü, laik demokratik Cumhuriyet, inançların dinin siyasi amaçlarla istismar edilmemesi, terörün ticaret, din ve siyaset bağlantılarının ortaya çıkarılması bu konudaki gerçeklerin yılmadan cesaretle kararlılıkla topluma anlatılması bu anlayışı temsil eden bir insandı. Ve bu anlayışa tahammül edemediler. Bu anlayışı göze alamadılar. Onların temsil ettiği anlayışları çok ciddi şekilde tehdit ettiğini gördüler. Bunun için ortadan kaldırdılar. Şu kişidir bu kişidir ama biz Uğur'un aydınlık düşüncesi, çağdaş ilerici anlayışı, bağımsızlık duygusu, Mustafa Kemal sevgisi ve laik demokratik bağımsız Türkiye özlemi doğrultusunda bir mücadeleye karşı, bu mücadeleyi etkisiz kılmak için iç dış bazı çevrelerin dayanışması sonucunda bu cinayetin, bu suikastın işlendiğini düşünüyoruz. Bu konuda hiç tereddüdümüz yok"

"17 yıl sonra hala umudunuz var mı?" sorusuna Baykal şöyle yanıt verdi:

"UĞUR MUMCU YAŞADIĞI DÖNEMDEN DAHA GÜNCELDİR"

"Umudumuzu hiç kaybetmedik. Umudumuz bir ifşaattan çok Uğur Mumcu'nun temsil ettiği değerlerin ülkemizde daha çok sahiplenilmesi. Uğur Mumcu'nun anlattıklarının bunca yıl geçtikten sonra 17 yıl oldu, belki 20 yıl önce yazdığı yazılarda dile getirdiği bağlantıların, ortaya koyduğu tespitlerin, teşhislerin günümüz için ne kadar önemli olduğunu, ne kadar değerli olduğunu, ne kadar yakıcı olduğunu çok açıkça görüyoruz. Şunu inançla söylüyorum. Uğur Mumcu bugün yaşadığı dönemden daha günceldir. Bu herkes için söylenebilir bir söz değildir, ama Uğur Mumcu için bunu söyleyebiliriz. Uğur Mumcu bugünün Türkiye'sine yönelik güncel değerlendirmeler yapmıştır. Çok güncel anlayışlar sergilemiştir. O bakımdan yaşıyor. Uğur Mumcu'nun değeri hepimizin gönlünde, zihninde, çok önemli, çok saygın bir yer tutuyor. Artık olay nitelik değiştirdi. Cinayetin ifşaatı olayı olmaktan çıktı. Bir büyük simgedir Uğur, o simge şimdi daha belirginleşiyor ve kökleşiyor. Değeri her geçen gün daha çok artıyor."

haberler.com



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,120 µs