En Sıcak Konular

Rusya, Yukarı Karabağ zirvesinden umutlu

24 Ocak 2010 11:20 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'la Yukarı Karabağ sorununu görüşmek üzere Soçi'de yarın bir araya geliyor.

Türkiye'nin Ermenistan'la parafe ettiği ilişkilerin normalleşmesini öngören protokolün TBMM'den geçmesi Yukarı Karabağ sorununda ilerleme sağlanmasına bağlı. Erivan protokolü Anayasa Mahkemesi'nden geçirerek parlamentoya sundu. Ancak mahkemenin 1915 olaylarına atıfta bulunması ve Türkiye sınırları ile ilgili değerlendirmeleri Ankara'da rahatsızlık oluşturdu. Mart ayında protokolü parlamentodan da geçirmeye hazırlanan Erivan, Türkiye'nin protokolle ilgili sürecini yakından takip ediyor.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki süreci Yukarı Karabağ'dan ayrı değerlendirmek isteyen Moskova, sorunun çözümünde ilerleme sağlanmasının Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesine de olumlu katkı sağlayacağının farkında. Bu çerçevede Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 12-13 Ocak'ta gerçekleştirdiği Moskova temaslarının ardından, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ı Moskova'da ağırlayarak konuyu detaylı bir şekilde ele aldı. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçen hafta Ermenistan'da iki gün yoğun temaslarda bulundu. Medvedev Kremlin İdari Başkanı Sergey Narışkin'i de Azerbaycan'a gönderdi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve diğer yetkililerle Bakü'de bir araya gelen Narışkin, Soçi'de gerçekleşecek üçlü zirvede Yukarı Karabağ sorunun çözümünde ilerleme beklediklerini söyledi. Rus basınına açıklamada bulunan Narışkin, "Aliyev Rusya'nın sorunun çözümü ile ilgili çabasına önem veriyor. Soçi'de Pazartesi günü gerçekleşecek zirvede ilerleme sağlanmasını bekliyoruz." dedi.

YUKARI KARABAĞ'IN STATÜSÜ GÖRÜŞMELERİ KİLİTLİYOR

Bakü Ermenistan'ın 1994'den bu yana işgal altında tuttuğu topraklarından çıkmasını isterken, Erivan Ermeni nüfusun çoğunlukta olduğu Yukarı Karabağ'ın bağımsız statüsünün kabul edilmesinde ısrarlı. Birleşmiş Milletler kararı ile de Azerbaycan toprakları içinde bulunan Yukarı Karabağ'ın statüsü ile ilgili sorun görüşmeleri kilitlemiş durumda. Minsk Üçlüsü (Rusya, ABD ve Fransa) Madrid prensipleri çerçevesinde ilk aşamada Yukarı Karabağ dışında işgal altında bulunan yedi bölgeden beşinden çıkılmasını hedefliyor.

Yukarı Karabağ'la Ermenistan arasında bağlantıyı sağlayacak Laçin koridorunun güvenliği, göçmen Azerilerin evlerine dönüşü ve Yukarı Karabağ'da son duruma kadar tüm konular detaylı bir şekilde müzakere ediliyor. 2 Kasım 2008'de Aliyev ve Sarkisyan'ın Moskova'da saldırmazlık anlaşması imzalanmasından bu yana liderler çeşitli vesilelerle dokuz kez bir araya geldi.

Yukarı Karabağ'da kriz ilk olarak 1988 yılında Azerbaycan'dan ayrılarak Ermenistan'a bağlanmak istemesi ile başladı. 1988-1994 yılları arasında süren savaşta iki taraftan yaklaşık 30 bin kişi hayatını kaybetti. Ermenistan Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini işgal ederken, 1 milyon Azeri de göçmen konumuna düştü.

cihan



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs