En Sıcak Konular

Harp oyununda Bingöl'ün ne işi var

24 Ocak 2010 10:43 tsi
Harp oyununda Bingöl'ün ne işi var 
Balyoz başarılı olsaydı 23 vali görevden alınacak yerlerine askerler atanacaktı. Tasfiye edilecek valiler arasında yer alan Hüseyin Avni Coş, “Bingöl, 1. Ordu bölgesinde değilken bu planların yapılması harp oyunu değil, darbe planı olduğunu gösterir

Orgeneral Çetin Doğan imzalı Balyoz Darbe Planı'nda bazı bürokrat ve valilerin görevden alınarak yerlerine yeni atamalar yapılacağı yönündeki iddialar, planda isimleri oldukça rahatsız etti. Plana göre 23 ilin valisi değiştirilerek, yerlerine askere yakın görülen isimlerin ataması yapılacaktı.

LİSTEDE OLMAKTAN ŞEREF DUYARIM

Balyoz'un göre, planın yapıldığı 2003'te Bingöl Valisi şu anda ise Aydın Valisi olan Hüseyin Avni Coş, Yeni Şafak'a “Böyle bir listede bulunmaktan dolayı şeref duyarım” yorumunu yaptı. Planların darbe değil de 'harp oyunu' olarak sunulmasını kabullenemediğini belirten Coş, harp oyununda Bingöl'ün ne işi var diye soruyor. Coş, “O dönemde Bingöl valisiydim. Planlar 1. Ordu'da yapılıyor. Bingöl 1. Ordu bölgesinde değilken bizimle ilgili değerlendirme yapması bile planların harp oyunu değil, darbe planı olduğunu gösterir” diye konuştu.

DARBECİLERE BOYUN EĞMEM

Darbe yapmayı düşünen askerlerin görevden alacakları valiler listesinde olmaktan büyük şeref duyduğunu belirten Vali Coş plana çok sert tepki gösterdi: “Demokrasiye ve hukuka inanan bir insan olarak ben darbecilerin emrinde zaten çalışmam, çalışmazdım da. Darbecilere boyun eğmem. Bu adamlara boyun eğmek, kişilik, ahlaki yapıma da müsait değil. O adamlar planda başarılı olsalardı, emirlerinde hizmet etmem, kendiliğimden bırakırdım. Onların emrinde düz memur olarak da, 'gel başbakan ol' deseler de çalışmazdım.”


Dava açacak

Darbe planınını hazırlayanlardan fazla ülkeye hizmeti olduğunu ifade eden Coş, “Onlar İstanbul'da konforlu odalarda planlar yaparken biz Bingöl'de depremden zarar görenlere evlerini teslim etmek için çalışıyorduk. Dönemim terörle mücadele konusunda en başarılı dönem olmuştur. Onlara mı kalmış Bingöl Valisi ile uğraşmak. Avukatlarıma inceletiyorum. Hukuki süreçleri başlatacağım” diye konuştu.


Esefle karşılıyorum

Şu anda Şanlıurfa Valisi olarak görev yapan dönemin Siirt Valisi Nuri Okutan ise listede askerin birlikte çalışabileceği vali olarak yer alıyor. Mart 2003'te Siirt'te görev yapan Okutan'ın Diyarbakır'da görevlendirilmesi öngörülüyor. Böyle bir planda yeralmayı 'esefle karşıladığını' belirten Vali Okutan, “İhtilal, darbe ve operasyonel faaliyetler Türk milletine, topluma, halka zarar vermiştir” dedi. Darbe yapıldıktan sonra askerin kendisiyle neden çalışmak istediği sormamız üzerine Okutan ilginç bir cevap verdi:“Köyün güzeline herkes gönül koyar. Ama onun gönlünde ise bir kişi vardı. Bizim gönlümüzde de halk var.” Okutan, planın baştan sona saçma sapan bir şey olduğunu söyledi.


Liste beni şaşırtmadı

Darbe planında Eski Gelirler Genel Müdürü Osman Arıoğlu'nun da görevden alınması öngörülüyordu. Arıoğlu, konuyla ilgili olarak, "Öyle bir listede bulunmama şaşırmadım. Görevden alınma kaygısıyla çalışmadım. Antidemokratik düşünce içinde olanların, benimle ilgili düşünceleri önemli değil” yorumunu yaptı. Arıoğlu şunları söyledi: “Genel prensibim memleket, millet hayrına çalışmaktır. Başkalarının ne düşündüğüne göre hareket etmedim. Birçok hükümet döneminde görev yaptık. Benim darbe ve darbecileri, kim ve ne adına olursa olsun destkelemem ve yanlarında olmam düşünülümez.”


yenişafak



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs