En Sıcak Konular

Hukukçuların gösterdiği adres

24 Ocak 2010 10:21 tsi
Hukukçuların gösterdiği adres
Askere sivil yargı yolunu açan yasanın iptal edilmesi medyada farklı yorumlara sebep oldu. Peki tüm davalar mı askeri yargıya bırakılacak?

Hukukçular, örgütlü suçlarda sivil yargıyı işaret ediyor  
 
Anayasa Mahkemesi'nin askeri kişilerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenlemeyi iptal etmesi ve yürürlüğünü durdurması, medya organlarında farklı yorumlara sebep oldu. 
 
Ergenekon davası şüphelisi olarak ismi geçen emekli Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, kararın, içinde asker bulunan tüm davalarla ilgili olduğunu savundu. Asker kişilerle ilgili tüm davaların süratle askeri mahkemelere sevk edilmesini istedi. Hukuk camiasının büyük çoğunluğu ise bu görüşe katılmıyor.

Askerin suçlandığı her dava askeri mahkemeye gönderilemez

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Mahmut Koca: Bu hükmün iptali ile askerlerin suçlandığı her suçta davanın askerî mahkemeye gönderileceği anlamına gelmiyor. Asker kişilerin askerlikle ilgili suçlarını Askeri Ceza Kanunu belirliyor. Burada da, 'darbe teşebbüsü, anayasa ihlali' gibi fiillerin Askeri Ceza Kanunu'nda düzenlenmediğini görüyoruz. Demek ki askeri suçlar değil. Asker kişiler aleyhine değil. Askeri mahallerde işlenen bir suç mudur? Böyle bir suçun askeri mahalde işleneceği söylenemez. Darbe teşebbüsü tüm ülkeyi ilgilendiriyor. Askeri görev de sayılamaz.

Hükümeti devirmek suçu sivil yargı kapsamına girer

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: Darbe, Parlamento'yu görevden alıkoyma ve hükümete cebir ve şiddet kullanarak yapılıyor. Burada fiili nerede ve ne zaman işledikleri önemli değil. Önemli olan, bu suçun işlenmesidir. Askerin böyle bir görevi yok. Türkiye bir hukuk devletidir. Böyle bir şey söz konusu olamaz. Siyasi hayata müdahale ya da hükümeti devirmek suçtur. Bu suçlar ise TCK'nın 312. ve 313. maddelerinin kapsamına giriyor. Dolayısıyla sivil yargı bakar.

Değişen bir şey olmayacak

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: Ergenekon davası, Mahkeme tarafından iptal edilen düzenlemeden çok önce başlamış olan bir soruşturmaydı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast iddiaları ve ıslak imza olayı da tamamen hükümeti ortadan kaldırmaya ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya yönelik darbe girişimi suçları kapsamında olduğu için muvazzaf ya da emekli olsun sivil mahkemelerde görülmeye devam edecektir. İptal sonrası bu konuda değişen bir şey olmayacaktır.

zaman



Bu haber 457 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,837 µs