En Sıcak Konular

Kar şiddetini artırdı, işte son durum

24 Ocak 2010 09:57 tsi
İstanbul'da dün gece başlayan ve akşam saatlerine kadar devam eden yoğun kar yağışı gece tekrar etkisini gösterdi.

Özellikle kentin yüksek kesimlerinde şidettli rüzgarın etkisi ile tipiye dönüşen kar yağışı vatandaşlara zor anlar yaşatıyor. Soğuk hava nedeniyle buz tutan yollarda araçlar yavaş ilerlemek zorunda kalıyor.

Vatandaşlarsa İstanbul'un beyaza bürünen sokaklarında kartopu oynayıp karın keyfini sürdü. Ataşehir'de arkadaşının, bindiği bozuk motoru ayağıyla iterek, yol almasını sağlayan başka bir motorlunun buz tutan yolda tehlikeli seyri ilginç görüntülere sahne oldu.

Akşam saatlerinden itibaren etkisini hissettiren şiddetli kar yağışı İstanbul'da hayatı olumsuz etkiledi. 85 kilometreye ulaşan rüzgarın hızı, 17 ağaç ile 22 telefon ve elektrik direğinin devrilmesine, 28 çatının uçmasına ve sebep oldu. Yer yer kalınlığı 35 santimetreye ulaşacağı tahmin edilen karla mücadele için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 770 araç ve 3475 personel ile hizmet verdi. Akşam boyunca meydana gelen iki ayrı kazada ise 20 kişi yaralandı. Elverişsiz hava şartları nedeniyle bazı bölgelerde doğalgaz kesintilerinin yaşandığı belirtilirken, vatandaşların gaz kesintilerinde kombilerini kapatması gerektiği ifade edildi.

İstanbul'da dün sabah saatlerinde başlayan fırtına şeklinde esen rüzgar ile yağmur, gece yarısından itibaren İstanbul'un yüksek kesimlerinde kar şeklinde düşmeye başladı.

Silivri, Çatalca, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü gibi ilçelerde etkisini gösteren kar gecenin ilerleyen saatlerinde İstanbul'un her noktasında kendini gösterdi. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün hava tahminlerine göre kar yağışı pazartesi akşamına kadar devam edecek. Şehir merkezinde kar kalınlığının 5-10 santimetre, yüksek semtlerde ise 15-35 santimetre aralığında olacağı tahmin ediliyor. Bazı istasyonlarda ölçülen yağış miktarı ise şöyle: Çavuşbaşı 52,8 kilogram (kg), Aksaray 37 (kg), Kartal 46,2 (kg), Sarıyer 36,2 (kg), Şile 43 (kg), Terkos 30 (kg), Hadımköy 27 (kg), Florya 28 (kg).

Yoğun kar yağışı ile birlikte AKOM ekipleri de alarma geçti. Gece boyunca tuzlama ve solüsyon çalışmaları yapıldı. İlerleyen saatlerde küreme araçları devreye girerek, trafiğin aksamasını önledi. Çalışmalarda 3475 personel görev alırken, toplamda 770 araç hizmet verdi. Yolların kayganlaşmasını önlemek için bin 320 ton tuz kullanıldı. Hızı 85 kilometreye varan rüzgar nedeniyle 17 ağaç ve 22 telefon ve elektrik direği devrildi, 28 çatı uçtu.

Kayganlaşan yolda birçok maddi hasarlı kaza meydana geldi. İstanbul'da iki büyük kaza oldu. Silivri E-5 Karayolu girişinde tipi nedeniyle park halindeki bir otomobile çarpan yolcu otobüsü devrildi. Kazada 10 kişi hafif şekilde yaralandı. Bir diğer kaza ise Kağıthane Nurtepe TEM Bağlantı yolu üzerinde meydana geldi. Kazada 10 kişi yaralı olarak sağlık ekiplerine teslim edildi.

Bu arada, İBB Sağlık Daire Başkanlığı ekipleri, sokaklarda yaşayan 271 vatandaşı otel ve spor salonlarına taşıdı. Sağlık ve temizlik kontrolü yaptırılan ve yeni elbiseler verilen evsiz vatandaşlardan bazıları hastaneye sevk edildi.

"ELEKTRİKLER KESİLİNCE MUTLAKA KOMBİLERİ KAPATIN"

Boğaz geçişi enerji hatlarında meydana gelen arıza nedeniyle İstanbul'un bazı bölgelerine 50 dakika elektrik verilemedi. Elektrik kesintisi nedeniyle İstanbul Metrosu Taksim-Atatürk Oto Sanayii İstasyonları arasında ulaşım aksadı. Elektriklerin verilmesiyle seferler normale döndü. Elektrik kesintileri nedeniyle bazı bölgelerde doğalgaz kesintilerinin meydana geldiği ifade edildi.

AKOM'dan yapılan uyarıda elektrikler kesildiğinde vatandaşların kombilerini mutlaka kapatmaları gerektiği vurgulandı. Kombilerin kapatılmaması durumunda ani yükleme ile bina girişlerinde bulunan regülatörlerde atmaların meydana geldiği belirtildi.

- Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde aniden bastıran kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Bir anda beyaz çarşafa bürünen Ereğli sokaklarında hazırlıksız yakalanan sürücüler zor anlar yaşadı.

Meteoroloji tarafından yoğun kar yağışı ve tipi uyarılarına kulak asmayan Ereğlili sürücüler, özellikle Yeşiltepe-Kepez ve Ereğli Zonguldak karayolunda zor anlar yaşadı. Akşam 22.00 sularında başlayan kar yağışı kısa sürede etkili oldu. Bir anda beyaz çarşafa bürünen Ereğli' de sürücülerin hazırlıksız yakalanması renkli görüntülere sahne oldu.

En çok sorunun yaşandığı Ereğli Zonguldak Karayolunda başlayan kar yağışı ile birlikte Karayolları ekipleri de çalışmalarına başladı. Ören köyü yol ayrımında bekleyen İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri uzun araç ve kamyonların geçişine izin vermedi. Kar yağışının iyice yoğunlaştığı dakikalarda ise ekipler, otobüslerin de geçişini engelledi. Karayolları ekiplerinin temizlik çalışmalarını tamamlamasının ardından yol trafiğe açıldı. Kar yağışının şiddetine göre ise yol zaman zaman yeniden trafiğe kapandı.

Ereğli Yeşiltepe karayolunda da durum farklı değildi. Kar yağışı sonrasında beyazla kaplanan yoldan çıkamayan sürücülere vatandaşlar yardım etti. Bazı sürücüler ise yola çıkamayacağını anlayınca aracını park ederek yaya olarak devam etti.

İlçede başlayan kar yağışı sonrasında mahalle aralarında da sürücüler oldukça zor anlar yaşadı. İlçe Belediyesi tarafından gündüz saatlerinde yapılan açıklamada her türlü önlemin alındığı ve gece saatlerinde beklenen kar yağışına karşı ekiplerin tetikte olacağı ifade edilmişti. Ancak durum hiç de böyle olmadı. Özellikle Bağlık Mahallesi Aktaş yolu üzerinde çalışma yapılmaması burada yaşayan vatandaşların evlerine yaya olarak gitmesine neden oldu. Yolda çalışma yapılmadığı için araçlarını çarşı merkezinde bırakan vatandaşlar ailesi ve çocukları ile evlerine yürüyerek çıktı.

Bozulan bir ticari taksiye aynı durakta ki arkadaşı tarafından destek geldi. Aracında elektrik arızası olan bir taksi sürücüsünün imdadına durak arkadaşı yetişti. Aracı zincir ile bağlayan sürücüler arızalı aracı sanayi sitesine çekti.

Ereğli' ye bağlı Gülüç beldesinde de kar temmizleme çalışmaları aralıksız olarak sürdürüldü. Beldeye bağlı mahallelerde kar temizleme çalışmaları aralıksız sürdürülürken, belde merkezinde de kar temizleme çalışmaları belirli aralıklarala yapıldı.

Aniden bastıran kar yağışı köy yollarını da olumsuz etkiledi. Kapanan birçok köy yolunda çalışmalara başlayan İl Özel İdare Müdürlüğü ekipleri sabaha kadar yolları açmak için çalıştı. Kar yağışının etkisini sürdürdüğü gece boyunca meydana gelebilecek kazaları engellemek amacı ile İlçe Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler aralıksız olarak yollarda kontrollerini yaptı. Yeşiltepe Kepez Karayolunun sürekli olarak karla kaplanmasına da dikkat eden ekipler, sürekli olarak belediye ekiplerine bilgi akışı sağladı. Kapanan yollar belediye ekiplerine bildirildi. (CİHAN)

YOLLARDA MAHSUR KALDILAR

- İstanbul'da etkili olan kar ve buzlanma nedeniyle ambulans ve polis ekip otoları, gece ara sokaklarda mahsur kaldı. Ambulansları kurtarmak için vatandaşlar uzun süre uğraştı. Polis otoları ise çekici yardımıyla kurtarıldı.

İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı ve buzlanma, gece saatlerinde polis ve 112 ekiplerine zor anlar yaşattı. Hastalara müdahale etmek için ara sokaklara giren ambulanslar mahsur kaldı. İhbarları değerlendiren polis ekip otoları da ambulanslar gibi yolda kaldı. Polis ekip otoları, çekici yardımıyla kurtarıldı.

Buzlanmanın etkili olduğu dik sokaklarda mahsur kalan ambulansları kurtarmak ise kolay olmadı. Zincir takılı olmasına rağmen ilerleyemeyen ambulansları kurtarmak için vatandaşlar seferber oldu. Ambulansın arkasına binen vatandaşlar ağırlık yaparak aracın çıkmasına yardımcı olmaya çalıştı. Ambulansın yolda kayması üzerine belediye ekipleri sokakta tuzlama çalışması yaptı. Uzun uğraşların ardından vatandaşların da yardımıyla ambulans sokaktan çıkartıldı. Sağlık ekipleri, bir çok hastaya yürüyerek ulaşmak zorunda kaldı.

Buzlanmanın etkisini artırdığı gece saatlerinde sürücülerin de dikkatsizliğiyle birlikte kazarlar da kaçınılmaz oldu. Şişli Mehmetçik Caddesi Kozacık Sokak'ta meydana gelen kazada ambulans olay yerine buzlanma nedeniyle ulaşamadı. Kazada yaralanan bir kişi, ambulansa sağlık ekilleri tarafından sedye ile taşındı.

Adeta buz pistine dönen yollarda kar lastiği ve zincir kullanmayan vatandaşlar da ilerlemek için büyük çaba harcadı. Patinaj çeken otomobillerin ilerlemesi için çevrede toplanan vatandaşların yardımı da yeteri olmadı. (CİHAN)

İSTANBUL'DA KAZA

Kaza saat 05:00 sıralarında Şişli Fulya Üçobalar sokakta meydana geldi. Selin Kabaklı'nın kullandığı 01 SE 982 plakalı AUDİ marka araç buz tutan yolda kontrolden çıktı. Kaymaya başlayan araç sokakta bulunan merdivenlere çarparak durabildi. Yan dönerek merdivende asılı kalan aracın sürücüsü Selin Kabaklı yaralandı. İhbar üzerine Üçobalar sokağına gelen itfaiye ve sağlık ekipleri kazanın meydana geldiği sokaktaki yolun tamamen buz tutması nedeniyle bir süre giremedi.
Ekipmanlarını yanlarına alan sağlık ve itfaiye ekipleri araçlarını sokağın başına bırakıp yaklaşık 200 metre yürüyerek kaza mahaline geldi. Kazada hafif yaralanan Selin Kabaklı, sağlık ekiplerinin getirdikleri şişme sedye ile ambulansa taşınabildi. Ambulansla Florence Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan sürücü Selin Kabaklı'nın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Merdivenlerde asılı kalan araç ise yolun buzlu olmasından dolayı uzun süre çekilemedi. 

ajanslar



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,860 µs