burka yüzünden bölündü. | " /> burka yüzünden bölündü. | "/>

En Sıcak Konular

Fransa, burka yüzünden bölündü.

23 Ocak 2010 13:30 tsi
Fransa, burka yüzünden bölündü. Fransa'da burka türü yüzü örten kıyafetlerin kamuya açık yerlerde yasaklanması girişimi ülkede tartışmalara yol açtı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "Burka Fransız değerlerine aykırı, sokakta giyilmesi yasaklanmalı." yönündeki açıklamasının ardından kurulan meclis araştırma komisyonunun burkanın yasaklanması gerektiği yönünde görüş sunması siyasileri böldü. Daha önce burka yasağına destek veren muhalefetteki Sosyalist Parti oylamaya katılmayacağını açıkladı. Meclis Başkanı Bernard Accoyer, yasa üzerinde uzlaşmanın kaybolmasına sebep olarak kendisinin de mensup olduğu iktidardaki Halk Hareketi Birliği'ni (UMP) suçladı. Fransız basını da, hem siyasi mutabakat sağlanamaması, hem de hukuki tartışmaların sonuca bağlanamaması nedeniyle burka komisyonunun fiyaskoyla sonuçlandığını savundu.

Burka komisyonunda yer alan Sosyalist Parti Milletvekili Jean Glavany da ulusal kimlik tartışmaları ve iktidar partisinin söylem hatası nedeniyle konu üzerindeki partilerüstü uzlaşmanın kaybolduğunu savundu. Glavany, Fransa'da tüm siyasi partilerin ortak kanaati ile kurulan komisyonun, bugün uzlaşmadan uzak olduğunu belirtti. Sosyalist Parti milletvekillerinin Fransız Meclisi'nde yapılacak 'burka yasası' oylamasına katılmaması veya aleyhte oy kullanması bekleniyor. Sosyalistlerin yanı sıra, iktidar partisi milletvekillerinden Lionnel Luca da yasanın "bir hiç için çıkarıldığını" savunarak eleştirdi. Le Monde gazetesi de, burka komisyonunun haftaya sunacağı raporun ne iktidarı, ne de muhalefeti tatmin edemediğini yazdı. Fransa'da Katolik Kilisesi de, burkayı yasaklama girişimine karşı çıktı. Fransız Kardinal Andre Armand, "vatandaş olarak, cumhuriyetin insanların nasıl giyinip giyinmeyeceğine karışmasına sıcak bakmadığını" ifade etti. Tarihi Paris Camii'nin rektörü Dall Boubakeur ve Drancy Camii İmamı Hassen Chalghoumi'nin burka yasağına destek verdiğini açıklaması da dikkat çekti.

Bu haber 1,235 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,634 µs