En Sıcak Konular

İstanbul'un haritaları ABD yolcusu

23 Ocak 2010 11:26 tsi
İstanbul'un, 1422 tarihli bilinen ilk haritasıyla başlayan ve 500 yıllık haritalarını bir araya getiren ''İstanbul Haritaları 1422-1922'' adlı kitap Uluslararası Miami Kitap Fuarı'na ''özel davetli'' olarak katılacak.



Denizler Kitabevi Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Turgay Erol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanat tarihçisi Dr. Ayşe Yetişkin Kubilay tarafından, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın danışmanlığında Ağaoğlu Şirketler Grubunun desteğiyle hazırlanan kitabın, fetih öncesinden başlayıp Osmanlı İmparatorluğunun son günlerine uzanarak İstanbul'un gizli kalmış güzelliklerini, dönemin haritaları ve gezginlerin tanıklıklarına dayanarak anlattığını söyledi.
Yunanistan'da yaşayan İstanbullu Nick Adjemoğlu'nun 580 haritası arasından seçilen 100 haritanın yer aldığı kitabın, Floransalı ünlü gezgin ve haritacı Christoforo Boundelmonte imzası taşıyan 1422 tarihli İstanbul üzerine bilinen ilk haritasıyla başladığını anlattı. Erol, kitapta, kentin ilk bilimsel ölçekli haritasının yanı sıra yangın, sigorta, cami, soy ağacı, demografik, liman, demir yolu, semt ve satıcılarını gösteren haritaların yer aldığını kaydetti.

Kitabın, 31 Ocakta Uluslararası Miami Harita Fuarı'na ''özel davetli'' olarak katılacağını bildiren Erol, Miami'de ayrıca kitaptan seçilen özel haritaların yer aldığı bir de sergi açılacağını belirtti.
Miami Harita Fuarı'nın dünyanın en büyük harita fuarı olduğunu ifade eden Erol, ''Fuara katılmak özel bir izne bağlı ve akredite olmak gerekiyor. Fuara kitabın bir kopyasını gönderdik. Başvuru süresini geçirmemize rağmen kitabı gören yetkililer bizi fuara son anda davet etti ve son dakikada bir pavyon ayarladı'' diye konuştu.

Erol, dünyadaki özel harita kitaplarının görücüye çıkacağı fuarda kitabı, editörü Ülkem Özge Sevgilier'in tanıtacağını kaydetti.

Kitabın, Dublin, Londra ve Paris'teki harita fuarlarına katılımı için de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Bu arada, kitapta yer alan haritaların orijinallerinin yer aldığı sergi, Rahmi Koç Müzesi'nde 14 Şubata kadar gezilebilecek.

Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,994 µs