En Sıcak Konular

Balıklar öldü, bilimsel araştırmalar durdu

21 Ocak 2010 18:23 tsi
KARADENİZ Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi araştırma merkezine ait havuzlarda bulunan anaç alabalıklar, havuza karışan kirli su nedeniyle telef oldu.

Balıkların telef olması nedeniyle bilimsel araştırmalar ve yüksek lisans tezi çalışmaları durdu. Öğretim üyeleri, “Bu balıkların yeniden toparlanması 2 yılı bulur. Çalışmalarımızda 5 yıl geriye gittik” dedi. Savcılık olayla ilgili araştırma başlattı.

Sürmene İlçesine bağlı Çamburnu Beldesi’nde bulunan KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Kampüsü’ndeki araştırma merkezine önceki sabah gelen öğretim üyeleri, yaklaşık 8 yıldır havuzlarda yetiştirilen yüzlerce alabalığın telef olduğunu gördü. Alabalıklarla ilgili araştırma yapan öğretim üyeleri büyük üzüntü yaşarken, okulda konuyla ilgili bilimsel çalışmalar ve yüksek lisans tezi araştırmaları durdu.

Fakültenin Balıkçılık Teknolojisi Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Nadir Başçınar, havuzlarda bulunan balıkların beşte birini kurtarabildiklerini ifade ederek, “Toplam 5 tür balık öldü. Bunların üçü koruma altında olan Karadeniz alabalığı, dere alabalığı ve Abant alabalığı türleri. Toplam 100 bin liranın üzerinde zarar var. Yaklaşık 250 balık telef oldu. Araştırmalarımızda en az 5 yıl geriye gittik. Bu balık türlerinin yeniden toparlanması 2 yılı bulacak. Öğrencilerin yüksek lisans çalışmaları da durmuş vaziyette. Araştırma çalışmaları da durdu. Ancak balıklar yeniden bir araya getirildikten sonra çalışmalar başlayabilir” dedi.

Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç.Dr. İlhan Altınok ise, olayın savcılığa intikal ettiğini belirterek, “Pazartesi sabahı geldiğimizde araştırma havuzlarından ağır bir koku geldiğini tespit ettik ve balıkların telef olduğunu gördük. Elimizden geldiğince kurtarmaya çalıştık. Beşte birini kurtarabildik. Balıkları zehirleyen suyun nereden geldiğini tespit etmeye çalışıyoruz. Havuzların beslendiği derenin kenarında yerleşim yeri yok. Savcılık soruşturmayı sürdürüyor” dedi.

Ölü balıkların Jandarma ve savcılığın yaptığı incelemenin ardından okul görevlileri tarafından gömüldüğü de ifade edildi.



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs