En Sıcak Konular

Vicdani ret davasında 'görevsizlik' kararı

21 Ocak 2010 17:55 tsi
BİLECİK'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda 2007 yılında dini inançları gereği askerlik yapmayı reddedince tutuklanarak cezaevine gönderilen 33 yaşındaki Enver Aydemir'in yargılandığı Eskişehir Askeri Mahkemesi, ‘görevsizlik̵

Mahkeme, 6 aydan 5 yıla kadar hapsi istenilen Aydemir'in yargılanmasının tek hakimli değil kurul tarafından yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Enver Aydemir, 24 Temmuz 2007 tarihinde asker kaçağı olduğu gerekçesiyle İzmit'teki evinden alındı. Bilecik'teki 2'nci Jandarma Er Eğitim Tugay Komutanlığı'na götürülen Enver Aydemir, askerlik yapmayı dini inançları gereği reddedince tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderildi. Aydemir, 4 Ekim 2007 tarihinde Askeri Mahkeme tarafından tahliye edilerek 2 gün içerisinde mevcutsuz olarak birliğine teslim olması istendi. Tahliye olduktan sonra birliğine teslim olmayan Enver Aydemir, 24 Aralık 2009 günü Boğaziçi Üniversitesi'ndeki ‘Her Türk asker doğmaz’ adlı etkinliğe katılmak için gittiği İstanbul'da asker kaçağı olduğu için yakalandı.

Tutuklanarak Eskişehir Askeri Cezaevi'ne gönderilen Enver Aydemir'in duruşması bugün Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı'nda bulunan Askeri Mahkeme'de yapıldı.

BABA AYDEMİR: BU ONUN DİNİ İNANCI

Duruşmayı izlemek için aralarında Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir'in de bulunduğu toplam 36 kişi, Eskişehir'e geldi. Baba Ahmet Aydemir, oğlunun geçen Aralık ayında yakalanıp Maltepe Askeri Cezaevi'ne götürüldüğünü burada işkence gördüğünü öne sürdü. Ahmet Aydemir, “Maltepe Askeri Cezaevi'nde falaka yatırılmasına, soğuk odada durmasına tepkiliyiz. Kamera görüntülerinin izlenmesini istiyoruz” dedi. Ahmet Aydemir oğlunun askerlik yapmak istememesi ile ilgi soruya ise “Bu onun dini inancıdır bizi ilgilendirmez” yanıtını verdi. Koyu bir İslami inancı olduğu belirtilen Enver Aydemir'in, dini inancı gereği ilk vicdani retçi olduğu kaydedildi.

Askeri Mahkeme'nin bulunduğu 1'inci Hava Kuvveti Komutanlığı karşısındaki otogar önünde toplanan grup bir süre polisler tarafından bekletildi. Komutanlığın önüne gitmek isteyen grup ile polisler arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Gruptakiler daha sonra komutanlık önüne gitti. Askeri mahkemedeki duruşmaya izlemeleri için Enver Aydemir'in babası Ahmet Aydemir, kardeşleri Necip Aydemir, Abdülkadir Aydemir, Mücahit Aydemir, 2 akrabası, 9 arkadaşı ve 5 basın mensubu olmak üzere toplam 20 kişinin içeriye girmesine izin verildi.

ENVER AYDEMİR DURUŞMAYA GETİRİLMEDİ

Duruşmaya Enver Aydemir getirilmedi. Aydemir'in askeri elbiseyi giymeyi kabul etmediği için getirilmediği öne sürüldü. İstanbul Barosu avukatlarından Davut Erkan'ın Enver Aydemir'i savunma isteği mahkemece kabul edildi. Erkan'ın yanısıra avukat Taner Kurt da duruşmada hazır bulundu.

Enver Aydemir'in Askeri Ceza Kanunu'nun 88'inci maddesinde yer alan ‘Hizmetten kısmen veya tamamen sıyrılmak kastıyla emre itaatsizlikte ısrar’ suçundan hakkında 6 aydan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı belirtildi.

Avukat Davut Erkan, mahkemeden Enver Aydemir'in duruşmalara askeri elbise giymeden getirilmesini talep etti.

MAHKEME ‘GÖREVSİZLİK’ KARARI VERDİ

Askeri Cumhuriyet Savcısı Yarbay Erol Er'in de bulunduğu duruşmada Askeri Mahkeme Hakimi Hava Hakim Üsteğmen Yusuf Hatip, tek hakimlikle yürütülmekte olan davanın 353 sayılı askeri mahkemelerin kuruluş ve yargılanma kanunun 19/1’inci maddesi gereğince kurul tarafından yürütülmesi gerektiğinin anlaşıldığını belirterek mahkemenin görevsizliğine, davanın kurul tarafından yürütülmesi için mahkeme kıdemli hakimliğine tebliğine karar verdi.

Enver Aydemir'in Eskişehir'de askeri hakimlerden oluşturulacak bir kurul tarafından yargılanacağı kaydedildi.

Avukat Davut Erkan duruşma sonrası gazetecilere Enver Aydemir'in yakalandığında sivil bir kişi olduğunu, bu nedenle emre itaatsizlikle yargılanmaması gerektiğini savunarak askeri hakimlerin de bağımsız olmadığını öne sürdü.



Bu haber 651 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs