En Sıcak Konular

Marmara Depremi 7'nin üzerinde olacak

21 Ocak 2010 17:35 tsi
Gölcük her yıl 12 ile 17 milimetre batıya kayıyor.

İzmit Belediyesi Zemin Araştırma Birimi'nin organizasyonuyla lise ve dengi okullarda deprem eğitimi veren İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu olası Marmara depreminin büyüklüğünün mutlaka 7'nin üzerinde olacağını, burada 240 yıllık enerji birikimi bulunduğunu söyledi. Gündoğdu ayrıca 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Gölcük'ün bulunduğu bölgenin de her yıl 12 ile 17 milimetre arasında batıya doğru kaymakta olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
 
Oğuz Gündoğdu çarpıcı açıklamalarda bulundu. Haiti'de son belirlemelere göre depremin çok sert olduğunu belirten Gündoğdu, bu depremin değişik bir karaktere sahip olduğunu, beklenilenin üzerinde hasara yol açtığını anlattı. Gündoğdu, İstanbul’dan bile küçük bir yer. Ciddi bir yağma var orada. Bundan ders çıkartmak lazım." diye konuştu.
 
OLASI ISTANBUL DEPREMİ

 
 Oğuz Gündoğdu İstanbul ve çevresinde beklenen depremlerde doğru dürüst hasar olmasa dahi bir yağmanın olacağı, kaos yaşanacağı, bir kaotik ortamın olacağının da kesin olduğunu belirtirken, "17 Ağustos' da arama kurtarma öndeydi. Bu depremde iletişim ve güvenlik öne çıkacak. Planlamalar buna göre yapılıyor.  Ayrıca olası Marmara Depremi büyüklüğü 7 üzerinde kesin olacaktır. 240 yıllık enerji var." diye konuştu.
 
GÖLCÜK BATIYA KAYIYOR

 
Oğuz Gündoğdu, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde ise yılda 12-17 milimetre arasında batıya doğru hareket ettiğini söyledi. "Göreceli bir hareket ama esas Gölcük hareketli. Bu 17 milimetrelik yer değiştirme depremin enerji kaynağını oluşturuyor. Hani şöyle elinizi sürtseniz ısınır. Düşünün, yılda 1,7 santimetre hareket olduğunu.  GPS ölçümü bunlar. 2- 2,5 santim üzerinden hesaplamamızı yapıyorduk. Onlar 1,2 ile 1,7 santim arasında olduğunu söylüyorlardı. 'Az bir enerji birikti, tek parça kırılacak. Enerji yok. O yüzden parça parça kırılacak.' Bunlar spekülatif. 5-10 senedir GPS teknolojisi ile dünyada ölçüm yapılıyor.  Beklediğimiz deprem 240 yıldır enerji biriktiriyor. Marmara, yani Kuzey tarafı önünde birikiyor. Bir tanesi o enerjiyi tam yansıtacak. Öbürleri daha küçük enerji olabilir. Çok hızlı olursa, yani Haiti, İran Bam depremi gibi 7.6'yı mumla ararız. Çok açık bir şey. Oğuz Gündoğdu açıklamalarında, 3 gündür 8–9 deprem olduğunu belirterek,  "Daha öncesin de e var. Bu yılın içersinde birçok deprem oldu. Bu oradaki hareketliliğin ifadesidir." dedi.

Hürriyet



Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs