İnsafsızlık | " /> İnsafsızlık | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'a destek verdi: İnsafsızlık

21 Ocak 2010 12:48 tsi
Erdoğan'a destek verdi: İnsafsızlık 
Adnan Menderes'in avukatı Talat Asal, günümüzde muhalefet tarafından dile getirilen 'ülkede sivil vesayet' iddialarını değerlendirdi.

Menderes'in avukatı Asal, "Aynı itham ve isnatlar müvekkilim rahmetli Menderes'e de yapıldı. Bu müzmin muhalefet, insafsızlığın utanç heykelidir." dedi.

Hükümete yönelik 'tek parti diktası, sivil faşizan' iddialarına, "Menderes ve Özal'a da aynı oyunu oynadılar." sözleri ile karşı çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Adnan Menderes'in avukatı Talat Asal'dan da destek geldi.

Talat Asal, bugün ortaya atılan bu iddiaların sebebini ise "İktidarı ve onun lideri ile ilgili diktatörlük ithamları muhalefetin müzmin malzemelerinin en önemlisidir. Normal yollarla iktidara gelemeyeceğini anlayanlar itham, iddia ve iftiralarla dağarcıklarındaki malzemeyi siyasetin işportasına çıkararak satmaya çalışır." sözleri ile açıkladı.

Cihan'a açıklamalarda bulunan 88 yaşındaki Talat Asal, 'sivil vesayet' tartışmasının çok partili hayata geçilmesi ile birlikte Türk siyaset tarihine girdiğini söyledi. Muhalefetin sıkıştığı her dönemde bu tür kara propagandaları yaptığını anlatan Asal, "Bu durum, Demokrat Parti'nin iktidar olmasıyla başlamıştır. DP, 14 Mayıs 1950'de iktidara gelince İsmet İnönü, 'memurlar denklerini yanlarına alsınlar' dedi. Yani dikta yönetimi geliyor, memurlar, görevlerinden alınıp başka yerlere sürüklenecekler diyerek pazarlamıştır." diye konuştu.

"MİLLET İFTİRACILARI MAHKÛM ETTİ"

Asal; milletin, yapılan seçimlerde bu iftiraların doğru olmadığını her seferinde ortaya koyduğunu ifade etti. Halkın, bu tür iddialara itibar etmediğini kaydeden Menderes'in müvekkili, "Millet, böyle bir şeyin varit olmadığını göstermiştir. DP'yi 14 Mayıs'ta yüzde 53,3 ile iktidar yaparak, bunun böyle olmadığın ispatlamıştır. 1954 seçimlerinde ise yüzde 56,6 olarak rekor kırmıştır. Hiçbir siyasi parti bu oranda oy alamamıştır. Demek ki millet muhalefeti mahkûm etmiştir. DP, 1957'de Hürriyet Partisi çıkmasına rağmen yüzde 47'lik bir oy almıştır. Muhalefet yalan söyler ama rakamlar yalan söylemez. 1960'a gelindiğinde ise asker-sivil bürokrasi yani silahla ile DP'ye karşı ittifak yapmışlardır. Vatandaş silaha mahkum edilmiştir. Ancak daha sonraki yıllarda yapılan seçimler de 27 Mayıs ve destekçilerini bir kez daha mahkum etmiştir. Millet yüksek sesle 'Hayır' demiştir." şeklinde konuştu. Asal, bu iftiralara rağmen Ankara'dan aday olan İsmet İnönü'nün seçilemediğini ama Hacı Bayram Camii imamının seçildiğini söyledi.

"SİVİL VESEYAT DİYENLER ŞEFLİK DÖNEMİNİ GÖRMÜYOR"

Talat Asal, geçmişte DP ve ANAP bugün ise AK Parti için 'dikta rejimi' diyenlerin CHP'nin 'Şeflik' yıllarını hatırlamadığını vurguladı. Asal, bu durumu şu sözlerle ortaya koydu:

"1950 öncesi dikta rejiminin siyasal, sosyal ve hukuksal boyutu belge haline getirilmiştir. Atatürk'ten sonra İsmet İnönü, CHP Genel Sekreteri olarak Cumhurbaşkanı yapıldı. CHP'nin 38'deki Kurultayı'nda ittifak ile alınan bir karara göre 'Yüksek şahsiyetleri' karşısında tenkit edilemeyecekleri hükmü parti tüzüğüne konarak resmi belge haline getirilmiştir. Almanya'da Führer Hitler, İtalya'da Missolini Düçe ve bizde ise Şef İsmet İnönü vardı. Bunu normal görenler, halkın iradesi ile seçilenleri, diktatör partileri ise sivil dikta diye nitelendiriyor. Bunu anlamak mümkün değil."

"YALAN VE İFTİRALARLA PSİKOLOJİK HAREKAT YAPILIYOR"

Asal, ülkenin, 27 Mayıs darbe ortamına sistemli bir şekilde getirildiğini söyledi. Dünyanın, tarihinde böylesine korkunç, çirkin iftiralara ilk defa rastladığını ifade eden Asal, üzerinden yarım asırdan fazla bir süre geçmesine rağmen, bugün de benzer eğilimlerin görüldüğüne dikkat çekti.

Asal'ın anlattığına göre, o dönemde muhalefet ve basının ağız birliği etmişçesine gündeme getirdiği bazı iftiralardan bazıları şöyle: "Üniversite öğrencileri ET ve Balık Kurumu'nda kıyma haline getirilmiştir. 100 civarında üniversite öğrencisi kurşunlanarak öldürülmüştür. İstanbul'da bir genç seken kurşundan yaralanmıştır. İstanbul Cağaloğlu'nda bir sıra apartmanın başta rahmetli Samet Ağaoğlu olmak üzere diğer bazı bakanların malı olarak gazetelerde sayfa sayfa yer almıştır. Bu binaların, SSK'ya ait olduğu ortaya çıktı."

Asal'ın aktardığı ve Yassıada mahkemesindeki iddianameye de giren bir olay ise kara propagandanın geldiği noktayı ortaya koyuyor: "O günlerde Ulus Gazetesi'nin birinci sayfasında yer aldı. Lima Sütra isimli gayrimüslim bir vatandaşın kıyma makinesinde çekildiğini yazmış. Ancak bi isim tersinden okunduğunda dönemin Devlet Bakanı Mustafa Amil Artüs'ün ismi çıkıyor. Daha sonra bunun bir vatandaşın gönderdiği mektuptan alındığı anlaşıldı. Bu da Türk milletinin mizah anlayışını ortaya koyuyor." Asal, bu iddialara, "Bunlar aşağılık iftiralardır." sözleri ile tepki gösterdi.

MENDERES'İN MUZDARİP OLDUĞU KONU

Asal, Adnan Menderes ile yaptığı son görüşmesini de anlattı. Menderes ile idam edilmeden önceki son görüşmesinde, müvekkilinin en çok 'diktatörlük' iddialarından muzdarip olduğunu anlattı. 44 sayfalık savunmanın son bölümünün bu iftiralara cevap olduğunu ifade eden Asal, şöyle dedi:

"Bu müzmin muhalefet, insafsızlığın utanç heykelidir. Bu yalanlar üzerine ülkede darbe oldu. Bir başbakan ve iki bakan asıldı. DP iktidarına mensup olanların başta bakanlar olmak üzere hepsinin mal varlığına tedbir kondu. Rahmetli müvekkilim Menderes, eşleri Berin hanımın nikah yüzüğüne bile tedbir konuldu. Hukuk'ta 'suçun şahsiliği' ilkesi yok sayıldı. Ancak, muhalefetin dağarcığındaki bu kirli iddia ve iftiralar millet tarafından mahkum edilmiştir. Menderes son görüşmemizde 'benim diktatör olmadığımı, olamayacağımı müdafaa edin' dedi. Zaten benim 44 sayfalık savunmamın sözlü finali de Menderes'in diktatör olmadığı noktasına dayanır. Menderes'in diktatör olduğu iddiasında bulunanlar, daha sonra ortaya çıkan gerçekler karşısında erimişlerdir. Adnan Menderese diktatörlük isnadında bulunmak ahmaklıktır."

cihan

 

 

 



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,091 µs