En Sıcak Konular

Orgeneral Hilmi Özkök plan için ne dedi?

21 Ocak 2010 09:01 tsi
Orgeneral Hilmi Özkök plan için ne dedi? Dün Taraf'ın ortaya çıkarttığı, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın 1. Ordu Komutanı olduğu 2003 yılının başında iken hazırladığı darbe planı için dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök bakın ne dedi...

Fikret Bila / Milliyet

Özkök: İzzet-i ikbal ile gündemden çekildim

Taraf gazetesi dünkü manşetini bir başka darbe planı iddiasına ayırmıştı. Habere göre, emekli Orgeneral Çetin Doğan, 1. Ordu Komutanı olduğu 2003 yılının başında bir darbe planı hazırlatmıştı. 5 bin sayfayı bulan dokümandan özetlendiği belirtilen haberde, Org. Çetin’in, Çarşaf ve Sakal kod adlı eylem planlarına yer veriliyor, darbe ortamı yaratmak için Fatih ve Beyazıt camilerine bombalı saldırı; bir Türk jetinin kendi uçaklarımız tarafından düşürülmesi, toplumda gerginliği artıracak başka eylemler planlanıyordu.

Darbenin adı “Balyoz” olacaktı. Planda 29’u general 133 subayın adı geçiyordu. Ve darbe toplantısına ilişkin ses kayıtları da vardı. Hedef, AKP hükümetini devirmek; plan, sıkıyönetim ve darbeydi. Tüyler ürperten planın detayları da verilmişti.

Çetin’in açıklaması
Dün öğleden sonra askeri çevrelerden Taraf’ın manşetinde yer alan darbe planının bir “Harp Oyunu Senaryosu” olabileceğine ilişkin duyumlar gelmeye başladı. Akşam saatlerinde ise emekli Org. Çetin Doğan, T24.com.tr internet sitesine bir açıklama yaptı. Doğan, söz konusu dokümanın “Harp Oyunu, Plan Tatbikatı ve Seminerleri” kapsamında olduğunu belirtiyordu. Çetin, bu çalışmaların doğal olduğuna da vurgu yaptığı açıklamasında şöyle diyordu:

“Ordu Komutanlığı yaptığım 1999-2003 yıllarında (önce Ege Ordu Komutanlığı bilahare 1’nci Ordu Komutanlığı) elbette Ordu Harp Oyunları ve Seminerler düzenlemiş ve bu etkinliklere Ordu Komutanlığı bünyesinde görevli subay ve generaller katıldığı gibi, KKK ve Gnkur. başkanları ve beraberlerinde getirdikleri generaller ve subaylar gözlemci olarak katılmışlardır. Görev nedeniyle bu komutanların katılamadığı etkinliklere mutlaka kendilerini temsilen bir üst rütbeli generalin görevlendirilmesi rutin bir uygulamadır. Harp oyunu ve seminerde işlenecek konular ve senaryoların daha önceden üst komutanlara bildirilmesi esastır.”

Emekli Org. Çetin, bu açıklamasıyla söz konusu harp oyunu/semineri konusundan dönemin komutanlarının haberinin olduğunu ifade ediyordu.

‘İzzet-i ikbal ile çekildim’
Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, Genelkurmay İkinci Başkanı ise Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tı.

Dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Org. Hilmi Özkök’le dün konuştum. Özkök Paşa, haberle ilgili sorumu, “Hiçbir şey söylemeyeceğim” diye karşıladıktan sonra, “Ben artık konuşmuyorum. Ben söyleyeceklerimi söyledim. Hani şair demiş ya, ‘izzet-i ikbal ile çekildik’, diye. Ben de izzet-i ikbal ile gündemden çekildim. Şimdi bahçede torun kovalıyorum” demekle yetindi.

Seçilen konu
Hem haberdeki iddialar hem de Doğan’ın açıklaması yine pek çok soruyu gündeme getirdi. Türkiye, bir süre de bu iddiaları ve verilen yanıtları tartışacak gibi görünüyor.

 



Bu haber 1,062 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,420 µs