'Diktatör'ü Encümen-i Daniş de kullandı | " /> 'Diktatör'ü Encümen-i Daniş de kullandı | "/>

En Sıcak Konular

'Diktatör'ü Encümen-i Daniş de kullandı

21 Ocak 2010 08:25 tsi
'Diktatör'ü Encümen-i Daniş de kullandı Günümüzde tekrarlanan Turgut Özal’a karşı ise tam anlamıyla uygulanan ‘dikta’ söyleminin altından o gün için bilinmeyen Encümen-i Daniş çıktı.

Özal’a Çankaya için rakip Encümen-i Daniş başkanı 

Merhum Turgut Özal’a ‘sivil diktatör’ diye saldırılırken Köşk için karşısına çıkarılan aday Fethi Çelikbaş’ın dönemin Encümen-i Daniş başkanı olduğu ortaya çıktı

Günümüzde tekrarlanan Turgut Özal’a karşı ise tam anlamıyla uygulanan ‘dikta’ söyleminin altından o gün için bilinmeyen Encümen-i Daniş çıktı. Encümen-i Daniş, Özal’a karşı cumhurbaşkanlığı için Fethi Çelikbaş’ı desteklemiş. ANAP vekili Fethi Çelikbaş’ın Özal’a karşı adaylığını ilk olarak Hürriyet duyururken, Çelikbaş’a ilk desteği de ANAP’tan Necmettin Karaduman veriyor. Çelikbaş, aday olduğunda Encümen-i Daniş’in Başkanı. Çelikbaş’tan sonra ise  Karaduman Başkan oldu.

Hürriyet’te bir taraftan Özal’a eleştiriler sürdürülürken, diğer taraftan da ANAP’taki muhalifler sayfalara taşınıyor. Özal’ın muhaliflerinden İstanbul Milletvekili Bedrettin Doğancan Akyürek de bunlardan biri. Hürriyet’in 13 Ekim 1989’da birinci sayfasında Çelikbaş’ın adaylığı öne çekilirken, Akyürek’le muhaliflere de yer veriliyor.

MESAJ ALINDI

 Hürriyet’in kurşuna dizilen Diktatör Nikolay Çavuşesku haberi üzerinden ANAP’a verdiği mesajın da Özal tarafından alındığını bizzat Ertuğrul Özkök duyuruyor. Manşetin üstüne ise bir muhalif vekilin erken seçime gidilmesiyle ilgili sözleri ‘ANAP’a Romanya’ uyarısı başlığıyla veriliyor. Başyazar Oktay Ekşi ise “Romanya nere Türkiye nere” yazısıyla ANAP’a mesajı açık açık veriyor. Özal, saldırıların artması üzerine 19 Ocak 1990’da Cumhurbaşkanıyken Özkök’e, “Ben Çavuşesku değilim” demek durumunda kalıyor. 

Özal diktatör değil tam bir demokrattı 

Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu: Muhalefetin Özal’ın karşısına çıkacak bir fikri olmadığı için saldırıyorlardı. Siyasi yasakları biten siyasiler, onun karşısına kimse fikirle çıkmadı. Türkiye’yi kuran güçlü bir bürokrasi sağ iktidarları cumhuriyeti bertaraf etmekle suçlar.

Kültür eski Bakanı Namık Kemal Zeybek: Özal diktatör değil tam bir demokrattı. Güçlü  lider olduğu için  değişimleri istemeyenler saldırıdılar.

Devlet eski Bakanı Işın Çelebi: Türkiye’nin sorunlarını çözmek için bürokrasi ile mücadele içine girmiştik. O dönem sivilleşme ve demokratikleşme süreci ile birlikte dünya ile entegrasyon da hız kazanmıştı. Toplumda hızlı bir değişim süreci yaşandı. Bu sürece sert tepki gösterdiler.  Bugün yaşananlar ile o dönem arasında paralellikler var. 

star



Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs