En Sıcak Konular

Merkel: Zor günler bizi bekliyor

20 Ocak 2010 17:39 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkedeki ekonomik krizin halen aşılamadığını ifade ederek merkez-sağ koalisyon hükümetinin mali politikalarını savundu.

Federal Meclis'te düzenlenen bütçe görüşmeleri sırasında bir konuşma yapan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakan Merkel, hükümetin 2010 yılı içinde Almanya tarihinde görülmemiş seviyede oldukça yüksek miktarlarda borçlanacağının altını çizerek, "Fakat bu ekonominin desteklenmesini sağlayacak." ifadesini kullandı. "Kriz daha bitmedi" diyerek karamsar bir tablo çizen Başbakan Angela Merkel, tüm eleştirilere rağmen Hür Demokrat Parti'yle (FDP) kararlaştırdıkları vergi indirimlerini de savundu. Merkel, "Hedef, basitleştirilmiş vergi sistemi için vergi strüktür reformudur." dedi. Federal hükümet bütçe tutarını ise 325,4 milyar Euro olarak açıklarken, borçlanma miktarını ise 85,8 milyar Euro olarak belirledi.

Merkel ayrıca, Almanya'daki mali krizin aşılabilmesi için de yeni bir düşünce tarzı geliştirilmesinin şart olduğunu ifade ederek, vadinin dibinden akıllı biçimde dışarıya çıkabilmeleri gerektiğini kaydetti. Kriz öncesi ekonomik düzeye ancak 2013 yılında ulaşacağı tahmininde de bulunan Merkel, koalisyon hükümeti tarafından planlanan vergi indiriminin de gerekliliğinden bahsetti. Merkel, ekonomik büyüme, kalkınma ve istikrarlaşmanın birlikte sürdürülmesinin şart olduğunu söyledi. Merkel, Almanya'nın güçlü bir ihracat ülkesi olarak dünyadaki yerini koruması gerektiğinin de altını çizdi.

MUHALEFET YÜKLENDİ: LOBİCİLERE HİZMET EDİYORSUNUZ

Muhalefet partileri ise koalisyon hükümetinin iktidarda bulunduğu ilk 100 günün Almanya için bir kayıp olduğunu savundular. Sosyal Demokrat Parti (SPD) adına konuşan Federal Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier, "Savaş sonrası Alman tarihinde hiçbir hükümet sizinki kadar lobicilere çalışmadı." suçlamasında bulundu. Hükümetin müvekkil politikası sürdürmekten istihdam piyasasında devam eden krizi görmemezlikten geldiğini savunan Steinmeier ayrıca, FDP'nin "gerçeklerden uzak bir parti olduğunu" da söyledi.

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Başkanı Renate Künast ise konuşmasında Birlik Partileri ve Liberallerden oluşan koalisyon hükümetini "müşteri politikası yürütmekle" suçladı. "Bu koalisyonla bazılarının durumu iyileşti." eleştirisinde bulunan Künast, hükümetin "hedefinin ve cesaretinin olmadığını" savundu.

Sol Parti Grubu adına konuşan parti başkanı Gregor Gysi de merkez-sağ hükümetinin 'adaletsiz' politikalar yürüttüğünün altını çizerek, "sorumluların cezalandırılacağına mali krizin yükünün vatandaşın sırtına yüklendiğini" söyledi. Gysi ayrıca, zenginlerden daha fazla vergiler alınmasını da talep etti.



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,820 µs