En Sıcak Konular

60 yıllık ritüel sona mı erdi?

20 Ocak 2010 12:40 tsi
Edebiyatta korku-gerilim-polisiye türlerinin öncüsü Amerikalı yazar ve şair Edgar Allan Poe'nun her doğum gününde mezarına güller ve bir şişe konyak bırakan gizemli ziyaretçi, 60 yıldır ilk kez bu sene gelmedi.

Ünlü yazarın tüm dünyadan ve ABD'den hayranlarının kurduğu 380 üyeli Poe Vakfının sekreteri ve muhasebecisi Jeffrey Savoye, en az 60 yıldır süren bir geleneğin dün sabah bozulduğunu ve gizemli ziyaretçinin mezara gelmediğini belirtti.

Savoye, "Baltimore'daki mezara esrarengiz misafir 1949'dan beri her 19 Ocakta genelde, gece yarısı ile sabahın 5'i arasında gelirdi" dedi.

Poe'nun mezarının yakınında tüm gece boyunca soğukta gizemli misafiri bekleyen 50 kadar kişi, bu yıl hayal kırıklığına uğrarken, en az 60 yıllık bir ritüelin de sona erip ermediğini sorgulamaya başladı.

Edgar Allan Poe'nun doğumunun 201. yıl dönümü için ABD'nin uzak köşelerinden birçok kişi gelmişti.

Poe Vakfının üyeleri, bu gizemli ziyaretçinin kimliğini bilmiyor. Esrarengiz Poe hayranı, birkaç yıl önce mezara, 1949'da bu geleneği başlatanın öldüğünü, ama ritüelin süreceğini yazan bir mesaj bırakmıştı.

Hayranları, bugün birçok kimse tarafından ABD'nin ilk büyük yazarı kabul edilse de Poe'nun hayattayken sık sık küçük görüldüğünü ve yanlış anlaşıldığını belirtiyor.

YAŞAM ÖYKÜSÜ
Her ikisi de profesyonel oyuncu olan, üç çocuklu David ve Elizabeth (Arnold) Poe'nun ikinci çocuğu olarak Boston'da 19 Ocak 1809'da dünyaya gelen ünlü yazarın doğumundan bir yıl sonra babası evi terk etti. Ertesi yıl annesi veremden öldü ve Richmond-Virgina'da İskoç tütün tüccarı John Allan, Poe'yu yanına aldı. Ortanca adı Allan buradan geliyor.

Allan'ın ailesiyle 1815'te İngiltere'ye gitti, Londra ve Richmond'daki özel okullarda okudu. Öğrenciliği sırasında tanıştığı alkol ve kumar, yaşamını alt üst etti. Kendisinden daha ünlü olan eşinin gölgesinde kaldı.1820'de Virginia'ya geri döndü. Virginia Üniversitesine kaydoldu, ama burada sadece bir yıl kaldı. Bu dönemde kumar borçları yüzünden manevi babasıyla arası açıldı.

Önceleri başarısız fanzin denemeleriyle başladığı edebiyat yaşamı, 1832'de Saturday Courrier'da basılan beş öyküyle ve 1833'te Baltimore Saturday Visiter tarafından düzenlenen yarışmada "MS. Found in a Bottle" (Şişede Bulunan Elyazması) adlı öyküsüyle birinciliği kazanmasıyla devam etti.
1843'te, Godey's Lady's Book'ta yayımlanan "The Visionary" adlı öyküsüyle adı ülke genelinde duyulmaya başladı.

Düz yazılarından başka kurgu ve yazım teknikleriyle dikkati çeken "The Raven" (Kuzgun) başta olmak üzere, "Annabel Lee" ve "To Helen" (Helen'e) adlı şiirleriyle de tanınan Poe, 7 Ekim 1849'da öldü.

Fransız şair Charles Baudelaire'in "çağımızın en güçlü yazarı" dediği Poe, yazdığı özgün metinlerle birçok yazarı derinden etkiledi.

Başlıca yapıtları arasında, Dedektif Auguste Dupin Öyküleri, Oval Portre, Morgue Sokağı Cinayeti, Usher Evinin Çöküşü, Altın Böcek, Kızıl Ölümün Maskesi sayılabilir. Poe'nun birçok şiiri de bulunuyor.


Bu haber 517 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,807 µs