Orta Asya açılımını başlattı | " /> Orta Asya açılımını başlattı | "/>

En Sıcak Konular

Rusya, Orta Asya açılımını başlattı

20 Ocak 2010 11:23 tsi
Rusya, Orta Asya açılımını başlattı Bağımsız Devletler Topluluğu'nun (BDT) dönem başkanlığını 1 Ocak 2010 'da devralan Rusya, Orta Asya ile diyalogunu sıklaştırıyor.

Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı İgor Şuvalov öncülüğündeki heyet, ilk önce Özbekistan, ardından Türkmenistan'ı ziyaret etti. Şuvalov bugün de Kırgızistan'da temaslarda bulunuyor.

Özbekistan'da Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından kabul edilen Şuvalov, Türkmenistan'da da Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'u makamında ziyaret etti. Berdimuhamedov, Bakanlar Kurulu binasında Şuvalov'u kabulünde yaptığı konuşmada, Türkmenistan'ın Rusya ile verimli işbirliğini devam ettireceğini kaydetti. Bu bağlamda, önümüzdeki yıllarda Rusya'nın bölgeleri ile de doğrudan ilişki kuracaklarını söyledi.

İki ülke arasındaki işbirliğinin mevcut durumundan memnun kaldığını belirten Berdimuhamedov, Şuvalov ile enerji, tarım, ulaşım ve iletişim konularında işbirliğini masaya yatırdı.

"BDT'NİN GELİŞMESİ ORTA ASYA'YA BAĞLI"

Rus Başbakan Yardımcısı Şuvalov, Aşkabat'tan sonra gittiği Bişkek'te Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ile bir araya geldi. Rus RİA Novosti ajansında yer alan haberde, Şuvalov Bakiyev ile yaptığı görüşmeden sonra verdiği demeçte, BDT'nin gelişme boyutunun değişmesinin Orta Asya'ya bağlı olduğunu kaydetti.

"Rusya için BDT işlevi çerçevesinde Orta Asya bölgesi önemlidir. BDT'nin gelişme boyutunun değişmesi bölge ülkelerine bağlıdır " diye konuşan Şuvalov, Rusya'nın BDT dönem başkanlığını en verimli biçimde değerlendirmek istediğini söyledi.

İgor Şuvalov, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te de çeşitli temaslarda bulunmuştu. Şuvalov'u kabul eden Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, bu ziyareti, karşılıklı ilişkilerin daha da üst düzeye çıkarılması ve ikili işbirliği meselelerini ele almak için iyi bir fırsat olduğunu kaydetmişti.

BDT'nin resmi sitesinden yayınlanan haberde, Rusya'nın dönem başkanlığında bölgesel örgüt olan BDT'nin geliştirilmesi için çaba göstereceği belirtiliyor. BDT'de 2010 yılı Bilim ve İnovasyon Yılı ilan edildi.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından kurulan BDT'ye; Rusya, Ukrayna, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Ermenistan, Moldova, Tacikistan, Özbekistan Türkmenistan üye.

Cihan



Bu haber 760 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,295 µs