uyardı AB fırça attı | " /> uyardı AB fırça attı | "/>

En Sıcak Konular

Notçular uyardı AB fırça attı

20 Ocak 2010 10:51 tsi
Notçular uyardı AB fırça attı
Yunanistan’la ilgili endişeler büyüyor. S&P ülkeyi ‘gevşeme’ diye uyarırken, Moody’s de görünümünü negatifte teyit etti. AB yardım etmezse ülke iflasa gidebilir.

Kredi derecelendirme kuruluşları notunu indirdikleri Yunanistan’la ilgili kaygılı. S&P ve Moody’s’ten Yunanistan’a yeni uyarılar geldi. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Yunanistan’a ‘sakın gevşeme’ uyarısı yaptı. S&P yetkilisi Marko Mrsnik yaptığı açıklamada, “Yunanistan’ın kredi notu için hayati olan (planın) uygulaması. Uygulama hakkındaki riskler devam ediyor” dedi.

S&P ayrıca politik baskılar karşısında mali konsolidasyon stratejisinin tam anlamıyla uygulanamaması halinde Yunanistan’ın kredi notunu tekrar düşürülebileceği sinyalini verdi. Kuruluş aralık ayında ülkenin notunu bir kademe indirmişti.

Görünüm negatifte teyit edildi

Moody’s ise hükümetin bütçe açığının azaltılması ve tekrar büyümeye dönülmesi politikaları hakkındaki belirsizlik sebebiyle Yunanistan’ın kredi notu görünümünün ‘negatif’te kaldığını açıkladı. Moody’s yaptığı açıklamada, hükümetin mali istikrar planı hakkında “Devletin kredi itibarını sarsan ve ülkenin mali zorluklarına katkıda bulunan yaygın vergi kaçakçılığı ve ekonomik verilerin yanlış raporlanması gibi uzun süredir devam eden derin sorunlarla kısmen baş etmeyi hedefliyor” denildi.

‘İstatistiklerini düzelt’ uyarısı

Öte yandan AB maliye bakanları, oynanmış istatistiklerle yıllardır kendisini kandıran Yunanistan’ı sert şekilde uyardı. Borç kriziyle boğuşan Yunanistan’ın durumunu görüşmek için Brüksel’de toplanan AB maliye bakanları, 30 yıldır AB üyesi olan bu ülkeye “İstatistiklerini AB standartlarına getir” çağrısında bulundu.

Ekonomik ve parasal işlerden sorumlu AB Komisyonu üyesi Joaquin Almunia, Yunanistan’ın istatistik sorununu düzeltmek için 14 maddelik bir plan sunacaklarını belirterek, AB istatistik kurumu Eurostat’a üye ülkelerin yayımladığı istatistikleri denetleme yetkisi verilmesini talep etti.

Geçen yıl gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 12.7’si kadar bütçe açığı vererek azami yüzde 3 bütçe açığına izin veren Maastricht kriterlerini 4’e katlayan Yunanistan’ın borcu da ekonomik büyüklüğünün yüzde 113’ü seviyesinde bulunuyor. Notu düşen Yunanistan’ın, AB’den yardım gelmeden iflastan kurtulması zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Almanya’da da işler iyi gitmiyor

Yunanistan’la ilgili problem devam ederken Almanya’da da güven endeksinin beklentilerin altında kalması dolara yaradı. 49.5 beklenirken, 47.2 olarak açıklanan endeks Almanya ekonomisindeki toparlanmanın gelecek altı ayda yavaş bir seyir izleyeceğini gösteriyor. Dolardaki değer artışında ABD’ye kasımda net toplam sermaye girişinin 26.6 milyar dolara yükselmesi de etkili oldu. Verilerin ardından euro dolar paritesi 1.4280 seviyesine geriledi. İçeride de dolar kuru 1.46 liraya çıktı.

FED desteği de yetmedi

Dün açıklanan Citigrup bilançosu ise beğenilmedi. Citibank 4. çeyrekte hisse başına 33 sent toplamda ise 7.6 milyar dolar zarar etti. Geçen yıl aynı dönemde 17.3 milyar dolar zarar açıklamıştı.

Çin ve Avrupa likiditeyi kısıyor

Çin Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası likiditeyi kısmaya yönelik adımlarını artırıyor. Çin Merkez Bankası 24 milyar yuan’lık (Yaklaşık 3.5 milyar dolar) 1 yıl vadeli tahvil ihalesinde, faizi tahminlerin üzerinde 8 baz puan yükselterek yüzde 1.9264’e çıkardı. Avrupa Merkez Bankası da dün İsviçre frankı türünden gerçekleştirdiği haftalık swap işlemlerini durdurduğunu söyledi. Banka, söz konusu uygulamayı kaldırmasına gerekçe olarak, talebin azalmasını ve piyasa koşullarının iyiye gitmesini gösterdi.

Çiftçiler yolları kesti

Yunanistan’da 5. gününü dolduran çiftçilerin yol kesme eylemleri ülkede karayolları trafiğini felç etti. Yunanistan’ın en kuzeyi Bulgaristan sınırından güneyi Mora yarımadasına kadar ana karayolunun 15 ayrı bölgesinde binlerce traktörü yolların ortasına park eden çiftçiler taşıt geçişlerini durdurdu.

Bu arada, Yunan-Bulgar sınırında üç ayrı gümrük noktasını da işgal eden çiftçiler nedeniyle Atina ile Sofya arasında büyük kriz yaşanıyor.

Ürünlerini ihraç edememekten yakınan Bulgar yetkililer Yunan tarafını AB’ye şikâyet edeceklerini açıkladılar.

Türk TIR’ları da Yunanistan’ı doğudan batıya geçişlerinde büyük gecikmelerle zorlanıyor. Yunan medyasına göre Yunan çiftçiler önümüzdeki saatlerde Meriç’te Türk-Yunan sınır geçişlerini de bloke edecek.

300 milyar euro’luk dış borcuyla büyük ekonomik bunalımı atlatmaya çalışan Yunan hükümeti, çiftçilerin istemlerine olumlu yanıt veremiyor.

Çiftçiler pamuk, tütün, buğday gibi ürünlerine devlet desteği primi istiyor.

Toparlanma katili Yunanistan mı?

Euro Bölgesi bakanları Yunanistan’ın borç sorununa acil eğilmesini istedi. Yunanistan’ın küçük bölge ülkeleri üzerinde domino etkisi yaratmasından korkuluyor. Euro Bölgesi ülkeleri maliye bakanları, Yunanistan’a yüksek kamu borcuyla mücadele etmesi konusunda sert mesajlar verdi. Almanya ve bazı diğer euro bölgesi bakanları ise Yunanistan’a AB desteği söz konusu olsa bile borç sorunun Atina yönetiminin kendi sorumluluğu olduğunu bildirdiler.

Sorununu kendin çöz’

Çok sert ifadelerle Yunanistan’ı uyaran Hollanda Maliye Bakanı Wouter Bos, “Maliyelerini düzeltmenin kendi sorumlulukları olduğunun bilincine varmaları için ülkelere yön göstermeliyiz. Bu sorumluluk öncelikle her ülkenin kendisine ait. Yunanlıların içinde bulunduğu durumun ciddiyetini anladığını düşünüyorum. Piyasaların hâlâ ikna olmamalarına hak veriyorum” dedi.

Not indi, maliyet arttı

CNN Money’de yayınlanan, “Ekonomik toparlanmanın katili Yunanistan” başlıklı analizdede çarpıcı tespitler yer aldı: “Yunanistan büyük bir ekonomi olmayabilir. Ancak 16 Euro Bölgesi ülkesinden birisi olması can sıkıcı. Domino etkisi yaratması söz konusu. AB Yunanistan’ın bütçe açığı konusunda yalnız olduğunu söylüyor.

Ancak not indirimleri, Yunanistan için borçlanma maliyetlerini yukarı çekti. Yunanistan belki yarın ya da öbür gün borçlarını ödeyemeyeceğini açıklamaz ancak yavaş bir ölüm sarmalına doğru ilerlediği de açık. Kimse Avrupa’dan toparlanmada lokomotif rolü üstlenmesini beklemiyor. Ancak krizin Avrupa’da tekrar alevlenmesi de güçlü ihtimal. Avrupa’daki kaygılar nedeniyle Euro’nun değeri geriliyor. Doların değerlenmesi ise piyasalar için pek de iyi bir işaret değil.”

milliyet



Bu haber 522 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs