En Sıcak Konular

Bahçeli: Yaptıkları ucuz demokrasi çarkıdır

19 Ocak 2010 12:32 tsi
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grupta konuştu. İşte Bahçeli'nin konuşmasından satır başları...

- AKP hükümetleriyle geçen yıllar milletimizin verdiği büyük siyasal desteğin karşısında, hak ettiklerini bir türlü alamadıkları, ümit ettikleri kalkınmaya ulaşamadıkları derin hayal kırıklıklarıyla geçmiştir. Bugüne kadar yaşadıklarımızın tecrübesi önümüzdeki dönemde de AKP’nin yapacaklarını değilse bile yapamayacaklarının ne olacağı ortaya konmuştur.

- Bu hükümetle gelecekte daha onurlu ilişkiler, daha fazla kardeşlik, daha fazla kucaklaşma olmayacaktır. Toplum bu gerçeği görmeye başlamış, sahte kahramanlıkların, senaryoların geleceğe kurduğu tuzakların farkına varmış, kadroları sorgulamaya başlamıştır. Geleneksel Türk siyasetinin şablonları, iktidara talip olanın gelecek zamanı, iktidarda olanın gelenin geçmişini konuşulmaktadır.

- Başbakan ve ekibinin son aylarda, sürekli olarak geçmişin konuşulduğu, başarısızlıklara mazeret bulunması, sıkışıldığı yerde ise hakarete başvurduğu ucuz demokrasi çarkıdır.

- Bize göre anayasalara iktidarların sıkıştığı yerde, çözümlerin tıkandığı anda, demokrasiyi kurtarma misyonu yüklemek abartılıdır. Bu konuda 2002 yılında bir şey söylemiştim.

- Öyle bir bakış açısı, özellikle iki bakımdan yanlıştır. İlk olarak herhangi bir kuralla manzumesini, herhangi bir ülkenin tek başına kurtarıcısı olması mümkün değildir.

- Anayasalara seçim yada siyasi partiler kanununa böyle bir rol yüklemenin en büyük zararı demokrasinin kendisi görmektedir.

- Anayasalar kutsal metinler değildir. yaşayan ve gelişen dinamik süreçlere, çağın ve insanlığın değişimine göre, anayasaların da değişmesi doğaldır. Anayasalar değişebilirler. Özellikle anayasa tartışmaları, doğduğu ilk günden bu yana yapılmaktadır. Geçen 5 çeyrek asırlık dönemde, 5 anayasa yapılmış ve bir çok kez anayasa değişiklikleri gerçekleşmiştir.

- Ben burada Türk anayasa tarihine girecek değilim. Partimizin anayasa değişiklikleriyle ilgili görüşleri bellidir. Anayasa tartışmalarının yaşandığı dönemde 2 Ekim 2007 tarihli grup konuşmasında ayrıntılarla vardır. Bizi bir arada tutan temel değerler, tarihten bu yana şekillenmiştir.

- MHP, etkin devlet, hukuk devleti, demokratik devlet, sosyal devlet ve laik devlet temel anlayışı içerisinde şeffaf katılımcı, hesap verme zorunluluğunu esas alan, düzenleyici denetleyici yol gösterici, gerektiğinde koruyucu ve kollayıcı, değişimi sürekli kılan bir idari yapı ön görmektedir.

- Bu kapsamda anayasa değişiklerini demokrasinin gelişmesi çerçevesinde ele almaktadır. Ancak bunlara karşılık, yasal zeminini zenginleştirmenin yanında ona hayat verecek seviyeli siyaset kültürünü geliştirmek için çaba sarf etmektedir.

- Türkiye’de demokratikleşmeye sürekli vurgu yapanların, yaşama kültürünü hiç önemsememeleri tam bir paradokstur. Siyaset eğer ince rekabetten uzaklaşır ve bölünme üzerine kurgulanırsa bu toplumda kaos yaratır. Bugün karşımızdaki tehlikenin adı budur ve AKP’de bu açmaza sürüklenmiştir.

- AKP’nin geride kalan yıllardan bugüne gelen uzlaşmaz tavırlarına, başına buyruk siyaset anlayışına, tehditkar üslubuna, özürlü demokrasi algısına, bölücü terörle girdiği sıcak ilişkilere, yıkıcı projelerine, uluslar arası dayatmalara karşı teslimiyetine, baktığımız zaman hükümetin hazırlığını yaptığı anayasa değişikliğine güven duymamız mümkün değildir. Yapılması gereken maddeler kamuoyuna açıklandığı zaman partimiz de inceleyip görüşünü açıklayacaktır.

- Yeni bir anayasa hazırlanması 27 temmuız 2007’den itibaren gündeme getirilmiş ancak taslak metin Meclis zeminine indirilmemiştir.

- Anayasa değişikliği önümüzdeki dönemde en çok tartışılacak konuların başındadır. Hükümetin neden olduğu toplumsal gerilim, istikrardan söz edilmesini mümkün kılmamaktadır.
 
-Başbakan’ın utandığı Türk kimliğinden uzaklaşması ve kendisine yeni bir kimlik bulması için belli ki yeni bir anayasa gerekiyor. Bugüne kadar partimiz ülkemizin hayrına olacak maddelerin karşısında olmamıştır. MHP’nin ayrılıkta bölünmede bunların ihmalinde bile mutabakat araması yıkım ortağı olması veya böyle görünmeyi asla ve asla mümkün değildir. Bütün temennimiz bu konunun Türkiye’de yeni gerginliklere yol açmaması ve ülkemizin genel seçimlere kadar sağ salim ulaşabilmesidir.
 
NÜKLEER SANTRAL KONUSU
 
- Son günlerde tartışmalardan biri de nükleer santral yapım işinin ihalesiz ve doğrudan doğruya yabancı bir ülkeye verilmesi konusudur. Nükleerle ilgili yeni bilgilerle, Başbakan’ın yeni bir usulsüzlük alanı ortaya çıkmıştır.
 
- İhale sürecinde Danıştay’ın konuyla ilgili yönetmeliğin üç maddesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdiği ve ihalenin iptal olduğu bilinmektedir. Nükleer santral ihalesi yargı kararıyla engellenmiştir.
 
- Yargıyı etkisiz konuma sokmak suretiyle, nükleer santral yapımının devletlerarası anlaşmayla sürdürülmeye çalışıldığı açıkça görünmektedir. 

hurriyet



Bu haber 461 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,564 µs