En Sıcak Konular

Dünya Ağca'nın tahliyesini konuşuyor

18 Ocak 2010 15:59 tsi
Dünya Ağca'nın tahliyesini konuşuyor Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesi başta İtalya olmak üzere bir çok ülkenin medyasında 'flaş haber' olarak yayınlandı. Ağca'ya geniş yer ayıran dünya medyası hakkında şu yorumları yaptı:

Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesini İngiliz yayın kuruluşu BBC "Papa'nın suikastçısı serbest bırakıldı" diye duyururken, İngiliz gazeteleri de internet sayfaları aracılığıyla habere geniş yer verdi.

1981 yılında Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Ağca'nın 1983 yılında Papa tarafından affedildiğini anımsatan BBC, Ağca'nın akıl sağlığıyla ilgili tartışmalar olduğunu belirtti.

BBC, 52 yaşındaki Ağca'nın gazeteci Abdi İpekçi cinayetinden hüküm giydiğini ve İtalya'da Papa'ya suikast girişiminden 19 yıl hapis yattıktan sonra 2000 yılında Türkiye'ye gönderildiğini hatırlattı.

Sky televizyonu da, tahliyeyi "Papa'ya suikast girişiminde bulunan Ağca, kendisini bu saldırıya iten nedenleri açıklamaya hazır" yorumuyla verdi. Sky, Ağca'nın kitap ve belgesel teklifleri aldığını ve bunları değerlendirdiğini de kaydetti.

Times gazetesi de, Ağca'nın, Papa 2. Jean Paul suikastının arkasında kimin ya da kimlerin olabileceği konusuyla ilgili şimdiye kadar sürdürülen söylentilere açıklık getirebileceğini yazdı. Gazete Papa'ya yönelik suikast girişimine ilişkin Ağca'nın çelişkili açıklamalarına da dikkati çekti.

Gazete ayrıca, İtalya ve Türkiye'de toplam 30 yıla yakın hapis yatan Ağca'nın hapisten çıktıktan sonra askerlik işlemlerinin yapıldığını ve sağlık kontrolünden geçirildiğini belirterek, Ağca'nın avukatları aracılığıyla yaptığı "Tanrı değil, ebedi mesihim" açıklamasını aktardı.

Belçika'nın yüksek tirajlı gazetelerinden "Le Soir", gazeteci-yazar Abdi İpekçi cinayeti ve iki ayrı gasp suçundan hükümlü Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesine ilişkin haber ve yorumlara geniş yer verdi.

"Le Soir" gazetesi, konuya birinci sayfasında yer verirken, Papa II. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunan Ağca'nın "esrarengiz mesih" görüntüsünü sürdürdüğünü yazdı.

Gazete, İtalya ve Türkiye'de toplam 29 yıl hapis yattıktan sonra tahliye edilen Ağca'nın, "cazip öneriler sunan bazı cömert basın organlarına" açıklamalarda bulunmasının beklendiğini yazarak, "ömrü yalan söylemekle geçen bir kişinin anlattıklarına inanmanın zor olduğu" görüşünü yansıttı.

Ağca'nın, kendi yaşam öyküsünü kaleme almak, Amerikalı yazar Dan Brown ile birlikte roman yazmak, Afganistan’a giderek Usame Bin Ladin'i yakalamak gibi projeleri olduğuna da dikkat çekildi.

Mehmet Ali Ağca'nın "gazetecileri ve emniyet birimlerini parmağında oynatan bir hilekar" veya bir "ruh hastası" olduğu konusunda tereddütlerin sürdüğüne değinen gazete, kamuoyunun ve yakın çevresinin bu kişinin sırlarını çözemediğini belirtti.

Kendisine "imparator", "mesih" gibi unvanlar veren "megaloman" Ağca'nın, "son iki yıldır Türk adaleti tarafından zayıflatılan mafya, politika ve güvenlik birimleri bağlantılı derin devlet" ile ilişkilerinden söz eden "Le Soir", bu kişinin bir "tarikat lideri" veya "karizmatik entelektüel" olmadığına dikkati çekti.

Mehmet Ali Ağca'nın yaşam öyküsünü anlatan, çelişkili açıklamalarını hatırlatan gazete, İpekçi cinayetinin ardından 1979'da yakalanan ve kısa süre sonra yüksek güvenlikli bir hapishaneden firar etmeyi başaran bu kişinin 1981'de, Roma'da Papa'yı öldürme girişimine değinirken, tahliyenin ardından bazı sırların aydınlığa kavuşabilmesi olasılığından söz etti.

Gazete Ağca'nın, "Hristiyan olmak", "gerçek İncil'i yazmak" gibi arzu ve talepleriyle bazı avukatlarını ve yandaşlarını kaybettiğini, öldürülmekten korktuğunu, ancak bunun nedenini açıklamadığını, tahliyesinden sonra bir kahraman gibi karşılanması endişesinin ağır bastığını anlattı.

İtalyan haber ajansları, Mehmet Ali Ağca'nın tahliye edilmesini flaş haber olarak duyurdu. Tahliye haberi, gazetelerin internet sayfalarında da anında yer buldu.

İtalyan haber ajansı ANSA, flaş haberinde, Ağca'nın askerlik işlemleri için polis gözetiminde Sincan F tipi Cezaevi'nden alınarak GATA'ya götürüldüğünü belirtti.

Ağca'nın kapsamlı bir basın toplantısı yapmasının zayıf bir ihtimal olduğunu kaydeden ajans, Ağca'ya para karşılığında kitap yazma, özel söyleşi ya da film önerisinde bulunan şirketlerin, genel bir basın toplantısıyla uzun uzun açıklamalar yapma konusuna sıcak bakmadıkları görüşüne yer verdi.

La Repubblica gazetesi, Ağca'nın 13 Mayıs 1981'de Polonyalı Papa 2. Jean Paul'e suikast girişiminde bulunmuş olmasını ön plana çıkararak, "Ağca, Ankara'da serbest kaldı. 1981'de Wojtyla'ya suikast düzenlemişti" başlığını kullandı.

Mesihlik iddiasında bulunmaya devam eden Ağca'nın avukatları aracılığıyla bugün dağıttığı mektupta, "Bu yüzyılda tüm insanlar ölecek. Ben ebedi kurtarıcıyım" dediği belirtilen haberde, şu ifadelere de yer verildi:

"Katoliklik dinine geçen eski terörist, birçok kez Papa suikastına ilişkin yeni açıklamalar vaadinde bulundu. Bu tüyler ürpertici olayı kitaplaştırma arzusunu da dile getirmişti."

La Stampa gazetesi ise Ağca'nın kendine bir İtalyan eş bulmak ve Papa 2. Jean Paul'ün kabrini ziyaret etmek istediğini anımsatarak, "Serbest kalan Ağca: Vatikan'a gitmek istiyorum" başlığını kullandı.

AA

 



Bu haber 523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,678 µs