En Sıcak Konular

İsrail'in arkasından konuşan ülkeler?

18 Ocak 2010 14:15 tsi
İsrail'in arkasından konuşan ülkeler? Bizim arkamızdan da konuşuyorlar mı? iyibilgi Ankara

Alçak kanape krizinden sonra bir anda patlama noktasına gelen, İsrail-Türkiye ilişkileri, dün İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak’ın Ankara ziyaretiyle hayli ılımın bir tona kavuştu.

Türkiye’nin özürden sonra “meseleyi uzatmama” kararından sonra, Barak da Ankara nezaketle karşılandı ve o da misliyle aynı nezaketi gösteren sözler kullandı, davranışlar gösterdi.

Bunlardan en manidar olanı Dışişleri Bakanlığı koridorlarında Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi Oğuz Çelikkol’a sarılarak yürümesiydi.

Bütün bunların yanında Barak-ki sadece Savunma Bakanı değil, hükümeti oluşturan partilerden birinin de lideri-ilginç bir tanımlama da bulundu.

Cümlesi şöyle: “O (Erdoğan) en azından gizli saklı arkamızdan konuşmuyor. İçinde ne varsa saklamıyor. Yüzümüze olanca samimiyeti ile açıkça söylüyor.”

Gerçekte bu cümle İsrail’in bölge politikalarını belirleyen bir alt zihin ifadesi. Pskilojik bir izah. İsrail’le ilgili gerçek görüşlerini söylemeyip, onun arkasından konuşan ülkeler kim?

İşte gelen soruda ilk yanlış bu! Çünkü “ülkeler” değil, “liderler” olmalı. Zira, Barak, “Türkiye” demedi, “Erdoğan” dedi.

İsrailli Bakan Türkiye deseydi de aynı anlam çıkardı, zira Erdoğan Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı ve kamuoyu da İsrail’in tavırları konusunda ekseri biçimde onun gibi düşünüyor.

Ama her ülke öyle değil. Özellikle Ortadoğu’daki Arap ülkelerinin liderleri ile halkları arasında ciddi bir görüş farkı var.

Bu Arap ülkelerinin halkları tıpkı Türkiye gibi, İsrail’e gerekli reaksiyonun gösterilmesini ve “eyyamcılık” yapılmamasını istiyor. Ama yönetimler öyle değil.

Bu monarşik yönetimlerin çoğu kimi Batı ülkeleri ile özel bağlara sahipler ve hatta bazıları açık biçimde iktidarlarını oralara borçlular. Doğal olarak çoğu zaman, İsrail-Filistin meselesinde, kendi halkları ile, diğer Arap ülkeleri ile ve nihayetinde bizzat kendi yönetimleri ile çelişkiye düşüyorlar.

İşin gerçeği şu ki, bu durum İsrail’in ılımlı ve artık gerçek barış arayan siyasileri için de iyi değil.

İşte Türkiye örneği. Şu an Müslüman dünyada İsrail’e arası en bozuk görünen ülke Türkiye. Ama daha dün İsrail hükümetinin koalisyon ortağı ve Bakanı Türkiye’deydi.

Ankara da onu her zamanki vakur ama samimi misafirperverliği ile karşılayıp uğurladı.

Peki bu durumda bir başka çıkarımda bulunabilir miyiz? Türkiye bu duruş ve tutumu ile Arap ülkeleri nezninde (halkları) itibar kazanırken gerçekte İsrail’in saygısını da kazanıyor.

Acaba bu durum, Ortadoğu-Arap dünyasında Türkiye’nin arkasından konuşulmasına neden oluyor mudur?

Oluyorsa hangi ülkelerdir?

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,444 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs