En Sıcak Konular

'İsrail ve Türkiye generalleri sıkı ahbap'

18 Ocak 2010 14:07 tsi
'İsrail ve Türkiye generalleri sıkı ahbap' İsrailli barış aktivisti ve eski asker Avnery, "Türkiye İsrail ilişkileri normale dönecektir. Türkiye'nin ABD'deki İsrail yanlısı lobiye, İsrail'in de silah alıcısı ve müttefik olarak Türkiye'ye ihtiyacı var" diye yazdı.

İsrail'deki Gush Shalom (Barış Bloku) hareketinin kurucusu, eski asker ve parlamenter Uri Avnery, son yazısını Türkiye-İsrail arasındaki diplomatik krize ayırdı.

Avnery, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon'un Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u kameraların önünde aşağılamasıyla ilgili diplomatik krizi değerlendirirken, aşırı milliyetçi "Evimiz" partisinden Ayalon'u ve onu destekleyen Evimiz partisi başkanı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman için "Neandartaller" diyor. Lieberman'ın görevde geçirdiği bir yılı bulmayan süre içinde birçok diplomatik pot kırdığını anımsatıyor. Ancak Avnery, İsrail'de Dışişleri Bakanlığı'nın en az önem verilen bakanlık olduğunu da vurguluyor.

Avnery, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Türkiye ziyaretinin hemen öncesinde yazdığı yazısında, Türkiye-İsrail ilişkilerinin "normalleşeceğini" öngörüyor:

"Türkiye-İsrail savunma müesseselerinin ilişkisi olabilecek en yakın düzeyde. İki ordunun komuta düzeyi ideolojik olarak uyum içinde -her ikisi de kendini milli değerlerin koruyucusu olarak görüyor ve siyasetçilere horgörüyle tepeden bakıyor. Aynı zamanda iki ülkenin generalleri sıkı ahbaplar da.

"Ayrıca, İsrail savunma sanayisi Türkiye'ye fazlasıyla bağımlı, yılda bir milyar dolar kadar.

"AB'nin omuz çevirmesinin ardından, Türkiye, Doğu'yla Batı arasında bir arabulucu olma umuduyla, yüzünü Arap komşularına ve İran'a döndü. İsrail'le Suriye arasında da arabuluculuğa başladı. Ta ki, yerleşimleri kaldırıp kendi topraklarına dönmek zorunda kalacak olan İsrail hükümetinin barış yapmaya hiç istekli olmadığını fark edene kadar.

"Türkiye-İsrail ilişkileri, eski sıcaklığına olmasa da, muhtemelen normale dönecektir. Türkiye'nin ABD'deki İsrail yanlısı lobinin yardımına ihtiyacı var. Ayalon geçmişte, Ermeni soykırımının tanınması çabalarını engellemek üzere ABD'ye gönderilmişti. İsrail'in Türkiye'ye silah alıcısı ve müttefik olarak ihtiyacı var."

Bianet



Bu haber 921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs