Kırmızı alarm: Kabil kuşatma altında mı? | " /> Kırmızı alarm: Kabil kuşatma altında mı? | "/>

En Sıcak Konular

Kırmızı alarm: Kabil kuşatma altında mı?

18 Ocak 2010 11:07 tsi
Kırmızı alarm: Kabil kuşatma altında mı? Afganistan'ın başkenti Kabil'in merkezinde, devlet başkanlığı sarayı yakınlarında patlamalar ve silah sesleri duyulduğu bildirildi. Aralarında intihar bombacılarının da bulunduğu eylemcilerin güvenlik güçleri ile çatıştığı söyleniyor.

Şehirde en az 10 intihar komandosunun da binalara girdiği belirtiliyor. Kabil'deki güvenlik yetkilisi Emir Muhammed, militanların aralarında alışveriş merkezleri ve bankaların bulunduğu binalara girdiğini ifade ederek, 200'den fazla Afgan güvenlik görevlisinin de bölgede konuşlandığını ve militanlarla çatıştığını söyledi.

Güvenlik kaynakları ise, Afganistan'ın başkenti Kabil'de hükümet binaları yakınına iki füzenin isabet etmesi sonucu iki ayrı patlama meydana geldiğini belirtti.

Bu arada, patlamaların sorumluluğunu üstlenen Taliban, devlet başkanlığı sarayı ve hükümet binalarının hedeflendiğini bildirdi.

KABİL'E BİLE SIZABİLİYORLAR
Aralarında intihar eylemcilerinin de bulunduğu 20 militanın, Afgan güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği kaydedildi.

Bu arada Kabil'deki çatışmaların, bir intihar komandosunun Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin Devlet Başkanı Sarayı yakınlarında kendini havaya uçurmasından sonra başladığı belirtildi.

Bugünkü saldırının, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı başkente bile militanların sızabildiğini gösterdiği yorumları yapılırken, militanların Devlet Başkanlığı Sarayı, bakanlıklar ve Merkez Bankası binası yakınlarına kadar gelebildiğine dikkat çekildi.

BAKANLIKLAR, MERKEZ BANKASI VE OTELLER HEDEFTE
Militanlar, Savunma ve Adalet Bakanlığı binalarının yanı sıra Batılıların tercih ettiği Serena Otelini hedef aldı.

Taliban'a ait bir internet sitesinde yayımlanan bildiride, militanların özellikle Devlet Başkanlığı Sarayı, Merkez Bankası, Sanayi ve Madencilik Bakanlığı ile Serena Otelini hedef aldığı vurgulandı.

Afganistan Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhib Safi, güçlü bir patlamayı silah seslerinin takip ettiğini belirterek, çalışanların bina içinde ve güvende olduğunu, militanların binaya girmediğini söyledi.

NATO'dan yapılan açıklamada da Merkez Bankası yakınında bir patlama rapor edildiği, uluslararası güçlerin Afgan askerleriyle bölgede güvenliği sağlamak için beraber çalıştığı kaydedildi.

İKİ MİLİTAN ÖLDÜRÜLDÜ
NATO ise Kabil'de Afgan polisinin en az 2 silahlı militanı öldürdüğünü bildirdi.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Zemari Beşeri, bir grup militanın el bombası attıktan sonra bir süpermarkete girdiğini, binanın kuşatıldığını, çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Çatışmaların üzerinden iki saat geçmesinin ardından Dışişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığının bulunduğu kavşakta şiddetli bir patlama daha olduğu, bölgede bir aracın yandığının görüldüğü kaydediliyor.

BİN İNTİHAR SALDIRISI DA GERÇEKLEŞTİ
Silahlı militanların çok sayıda hedefe saldırdığı Afganistan'ın başkenti Kabil'de, bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Güvenlik kaynakları, Kabil'de Dışişleri Bakanlığı yakınındaki Gülbahar Alışveriş Merkezi dışında düzenlenen saldırıda bazı polis ve istihbarat görevlilerinin öldüğünü söyledi.

Bu arada, Afgan güvenlik yetkilileri, militanların daha önce girdiği Büyük Afgan Alışveriş Merkezinin saldırının merkezi durumuna geldiğini, el bombası attıktan sonra binaya giren militanların ikinci ve üçüncü katlara dağıldığını kaydetti.

Bu arada Sağlık Bakanlığı sözcüsü Ahmet Ferit Rahid, çatışmalarda çoğu sivil 13 kişinin yaralandığını, yaralıların hastanelere kaldırıldığını belirtti.

A.A.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,386 µs