En Sıcak Konular

ABD'nin 'insani yardımı' Chavez'i kızdırdı

18 Ocak 2010 09:17 tsi
ABD, 3 bin 500 Amerikan askerinin BM ve Haiti güvenlik güçlerine bu konuda destek vereceğini belirterek yardım gösterisi yaptı ama Chavez ise ABD güçlerinin insani yardım bahanesiyle Haiti'yi işgal ettiğini öne sürdü.

Haiti Devlet Başkanı Rene Preval, ''ABD'nin, başkentte asayişin sağlanması için BM güçlerine yardımcı olacağını'' söyledi.Preval, gazetecilere yaptığı açıklamada, başkentte asayişin sağlanmasının çok güç olduğunu belirterek, 3 bin 500 Amerikan askerinin BM ve Haiti güvenlik güçlerine bu konuda destek vereceğini kaydetti.

Haiti'deki Amerikan askeri operasyon komutanı Korgeneral Ken Keen de, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, bu ülkede insani yardım için bulunduklarını, ancak güvenlik konusunun büyük önem taşıdığını ve güvenliği sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

Haiti'ye yapılan uçuşlardan sorumlu Albay Buck Elton da, bazı yardım uçaklarının Port Au Prince'e inemedikleri yönünde şikayetleri nedeniyle Haiti'ye inecek tüm yardım uçaklarına yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi. Elton, ancak havaalanın küçük olması nedeniyle trafiğin çok yoğun olduğunu kaydetti.

Port Au Prince havaalanının denetimi de Amerikan askeri görevlileri tarafından gerçekleştirilirken, ülkedeki ABD askeri gücü de 5 bini aşmış durumda.

-CHAVEZ'İN TEPKİSİ-

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez ise ABD güçlerinin insani yardım bahanesiyle Haiti'yi işgal ettiğini öne sürdü.

Chavez, haftalık televizyon konuşmasında, 3 bin Amerikan askerinin daha Haiti'ye gönderildiğini anımsatarak, ''Denizciler savaşa gider gibi silahlı. (Haiti'de) Şu anda ihtiyaç duyulan şey silahlar değil ki. ABD'nin doktor, ilaç, yakıt, sahra hastanesi göndermesi gerek. Gizlice Haiti'yi işgal ediyorlar'' dedi.

Haiti'de caddelerde de Amerikan askerlerinin görünmediğini söyleyen Chavez, ''Ölüleri mi topluyorlar, yaralılara yardım mı ediyorlar? Onları göremiyorsunuz, onları göremiyorum. Neredeler?'' diye konuştu.

ABD'nin yaptığı insani yardımı sorgulamak istemediğini belirten Chavez, kendisinin sadece bu kadar çok Amerikan asker gönderilmesine dikkati çekmek istediğini kaydetti.

Chavez, konuşmasında ülkesinin Haiti'ye ulaşım ve elektrik üretimi için yakıt göndereceğini de söyledi.

-KANADA'DAN BİN ASKER DAHA-

Öte yandan, Kanada da, yardım çalışmalarına destek amacıyla Haiti'ye 1000 asker daha göndereceğini bildirdi.

Savunma Bakanı Peter MacKay, Haiti'ye yardımcı olmanın Kanada için ahlaki bir sorumluluk olduğunu belirterek, gönderilecek askerlerin, mühendislik, tıbbi yardım ve güvenlik gücü olarak faaliyet göstereceğini söyledi.

Haiti'deki durumun çok ciddi olduğunu belirten MacKay, içme suyu ve temel gıda maddelerinin bile büyük ihtiyaç olduğu ülkede halkın hoşnutsuzluğunun giderek arttığını ve güvenliğin de önem taşıdığını kaydetti.

Kanada'nın bugün göndereceği askerlerle birlikte Haiti'deki asker sayısı 2 bini aşacak.

Kanada Dışişleri Bakanı Lawrence Cannon da, Haiti'nin Dostları Grubu adı altında 16 ülke temsilcisinin 25 Ocak'ta Montreal'de bir araya geleceğini belirterek, ''Hepimiz farklı kaynaklardan gelen malzeme ve yardımların yerine ulaşması için gerekli işbirliği ve en iyi çalışmayı nasıl yapacağımızı belirlemeye çalışıyoruz'' dedi.

Cannon, yaklaşık 6 bin Kanadalının Haiti'de yaşadığını, bunlardan 8'inin öldüğünü, bini aşkın Kanadalının akıbetinin ise henüz bilinmediğini kaydetti.

aa



Bu haber 479 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs