En Sıcak Konular

Barak, Çelikkol'un gönlünü böyle aldı

18 Ocak 2010 08:07 tsi
Barak, Çelikkol'un gönlünü böyle aldı

Resmi temaslarda bulunmak için Türkiye'ye gelen İsrail Savunma Bakanı Barak, Büyükelçi’ye özel ilgi gösterdi.

İsrail-Türkiye geriliminin gölgesinde Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Barak, Büyükelçi Çelikkol'un alçak koltukta oturtulmasının hata olduğunu söyledi. Barak, Büyükelçi’ye özel ilgi gösterdi, hatıra fotoğrafı çektirdi...

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u 'alçak koltuka' oturtarak neden olduğu diplomatik kirizin ardından Ankara'ya gelen İsrail Savunma Bakanı Barak, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile 3 saatten fazla görüştü. Barak, özel fotoğrafçısını çağırarak hatıra fotoğrafı çektirdiği Büyükelçi Çelikkol'un gönlünü aldı.

Asker karşıladı

Alçak koltuk krizinin ardından, Türkiye İsrail'den en üst düzey ziyaretçisini dün ağırladı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak bazı temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Sabah saatlerinde gelen Barak'ı havaalanında Ankara Vali Yardımcısı, İsrail'in Ankara Büyükelçisi ve Savunma Bakanlığı adına bir tuğgeneral karşıladı. İlk olarak Anıtkabir'i ziyaret eden Barak, Anıtkabir Özel Defteri'ne "Savaşta ve barışta bir kahraman olan Kemal Atatürk'e büyük takdir ve hayranlık duygularımla buradayım. Bölgemizi barış ve istikrarlı kılmak için onun mirasından ilham alıyoruz" diye yazdı.

3 saatlik görüşme

Barak ilk olarak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Görüşme 3 saatten fazla sürdü. Davutoğlu'nun Dışişleri Bakanlığı’ndaki makamında yapılan görüşmede herhangi bir açıklama yapılmazken, basın mensuplarının görüntü almasına izin verildi. Görüşmede, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol ile İsrail'in Ankara Büyükelçizi Gaby Levi de hazır bulundu.

Bölgesel sorunlar

Davutoğlu'nun İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile görüşmesinde, Ankara'nın görüş ve beklentilerinin tüm açıklığıyla iletildiği öğrenildi. Planlanandan uzun süren görüşmede ikili ilişkiler başlığı altında Gazze Savaşı'ndan bu yana en son yaşanan büyükelçi krizi de dahil olmak üzere son bir yıldaki gelişmeler ele alındı.

Bölgesel konularda da İsrail- Suriye, İsrail-Filistin ve İsrail- Lübnan gibi bütün barış kanallarının gündeme geldiği öğrenilirken, Ankara İsrail tarafına hedefinin Ortadoğu barış sürecinin yeniden canlanması olduğu mesajı verdi. Edinilen bilgiye göre, Barak da Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemi vurgulayarak, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'a yapılan davranışı tasvip etmediğini söyledi.

Çelikkol’a özel ilgi

Diplomatik kaynaklar, İsrail tarafına Ankara'nın gerek ikili ilişkiler gerekse bölgesel konulardaki bütün görüş ve beklentilerinin tüm açıklığı ile iletildiğini söyleyerek, iki ülke arasındaki bütün dosyaların ele alındığını ve değişik seviyelerde temasta kalınmasına karar verildiğini kaydettiler. Bu arada, İsrail heyeti görüşmede bulunan Büyükelçi Çelikkol'a özel ilgi gösterdi, Barak, özel fotoğrafçısını çağırarak, Çelikkol ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

HADDiNi AŞTI

Başbakan Erdoğan, "Gerekirse Tel Aviv Büyükelçisi Çelikkol'u sınırdışı ederiz" diyen İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'a sert tepki göstererek "Haddini aştı, bizim için önemli olan, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın söyledikleridir" dedi.

Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ı kapsayan 4 günlük yurtdışı gezisine çıkmadan önce kameraların karşısına geçen Erdoğan'a, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'un "Gerekirse büyükelçiyi sınır dışı ederiz" sözleriyle, Türkiye'yi ziyaret eden İsrail Savunma Bakanı Barak'ın "Yaşananlar geride kaldı" sözleri arasındaki çelişki soruldu.

Erdoğan, "Burada bir koalisyon hükümeti içindeki sıkıntıyı, dile getirmemiz lazım. Şu anda koalisyon ortaklarından Ehud Barak, koalisyonun ikinci güçlü ortağı. Siyasi partinin aynı zamanda orada genel başkanı ve lideri. Diğeri ise bakan yardımcısı, haddini aştığı ortada. Bizler için geçerli olan, bu hatayı hükümet olarak kabul etme noktasında, Ehud Barak'ın burda yaptığı açıklamadır. Bu noktada bizler, bu işi ileriye taşımayı düşünmüyoruz. Türkiye asırlar önce neyse, Cumhuriyet kurulduğunda neyse, bugünde öyledir. Kendisiyle oynanmasını istemez" cevabını verdi.

bugün



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,868 µs