En Sıcak Konular

Suriye heyeti Şanlıurfa'da

17 Ocak 2010 19:43 tsi
Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Suriye ve Türkiye arasındaki ''Sıcak ilişkiyi'' geliştirmek istediklerini belirterek, ''Türkiye Suriye Sınır İşbirliği çerçevesinde somut adımlar atacağız'' dedi.

Okutan, Suriye'den gelen Rakka Valisi Adnan el Şukhi, Haseki Valisi Muazza Essellum, Deyrizor Valisi Hüseyin Arnus ve beraberindekileri kabulünde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi.

Heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Okutan, Suriye ile Türkiye arasında başlayan ilişkilerin geliştirilmesinde, bölge valilerine de çok iş düştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi:

''Sayın Beşşar Esad'ın, Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ile bakanlarımızın gerçekleştirdiği iki ülke arasındaki sıcak ilişkiyi geliştirmek ve tamamlamak arzusundayız. Öyle ümit ediyorum ki zaman içinde iki ülke vatandaşları olarak bizler, sanki bir ülkedeymiş gibi, ticari ilişkilerde, sosyal ilişkilerde bulunabilmeliyiz. Bunun dünyada çok örnekleri var. Biz de aynı kültür dünyasının, coğrafyanın insanları olarak akrabalarımız, kardeşlerimiz olarak bu ilişkiyi sürdürebiliriz. Biz uzun yıllar bu ilişkiden mahrum kaldık. Şahsen Türkiye ve Suriye tarafında aynı ilgiyi görüyorum. Yıllarca süren bu mesafeli duruşun etkisiyle belki çok sıcak bir kucaklaşma ve samimi bir duyguyla ilişkileri geliştirme gayreti içinde olduklarını görüyorum.''

Türkiye ile Suriye arasında sosyal ve sportif faaliyetleri de geliştireceklerini ifade eden Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ticari manada ilişkilerimiz gelişecek. Ama bölge valilerimizin de gayretleriyle bu arayı, kaybedilen yılları saracak şekilde ilişkileri geliştireceğiz. Şimdi burada Arapça, orada Türkçe kursları açıyoruz. Birtakım belki sportif faaliyetler yürüteceğiz. Başka projeler yürüteceğiz. Türkiye Suriye Sınır İşbirliği çerçevesinde somut adımlar atacağız. Bu ziyareti onların bir halkası olarak görüyorum.''

-TÜRKİYE'NİN DURUŞU

Konuk heyet adına konuşan Haseki Valisi Muazza Essellum, ''Mübarek ve kahraman Türk halkına teşekkürlerimi sunuyorum'' dedi.

Türkiye'nin, doğrudan, barıştan ve hukuktan yana bir duruş sergilediğini kaydeden Essellum, şöyle konuştu:

''Arap ve Müslümanların haklarını korumada özellikle Birleşmiş Milletler'de 2006 Haziranında Lübnan'a saldırının yanındaki duruşu ve Gazze'deki saldırıları yanındaki duruşunu takdir etmemek mümkün değil. Sayın Başkanımız Beşşar Esad da Türkiye'nin doğrunun yanında olması ve duruşunu bildiği için her zaman Türkiye'nin barış görüşmelerinde olması gerektiğini vurguluyordu. Sayın valimizin belirttiği gibi, ilişkilerimizde kaybolan yıllarımızı telafi etmeliyiz.''

GAP'ın başarıyla yürütülen çalışmalardaki tecrübeleri yerinde görmek amacıyla Şanlıurfa'yı ziyaret ettiklerini belirten Essellum, ''GAP hakkında birçok bilgimiz var ama gözlerimizle görmek istedik. Bu proje sanayi, ticaret ve tarım gibi çok değişik alanları kapsıyor. Biz de Sayın Beşşar Esad'ın teşvikiyle 'doğuyu kalkındırma projesi' geliştiriyoruz'' dedi.

Muazza Essellum, ziyaretlerinde GAP'taki çalışmaları inceleyeceklerini bildirdi.

Konuşmaların ardından Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, heyette bulunan valilere üstünde gül figürü bulunan vazolar ile Şanlıurfa'nın tarihi yerleriyle ilgili tablo hediye etti.

Haseki Valisi Essellum ise heyette bulunan valiler adına, Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan'a hediye ettiği abayı giydirdi.

Valilik toplantı salonundaki ''Türkiye - Suriye İşbirliği'' konulu brifingin ardından konuk heyet, Eyyüp Peygamber makamını ziyaret etti.



Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,054 µs