En Sıcak Konular

İsrail stratejik müttefikimiz olabilir mi?

17 Ocak 2010 18:05 tsi
İsrail stratejik müttefikimiz olabilir mi? İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın ziyareti neyi hedefliyor?

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün davetlisi olarak bugün Ankara'ya gelen İsrail Savunma Ehud Barak, Milli Savunma Bakanlığı'na geldi.

Barak'ı Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, resmi törenle karşıladı. Tören kıtasını selamlayan Barak, 'Merhaba asker' dedi. Barak ve Bakan Gönül, Milli Savunma Bakanlığı'nda bulunan özel defteri imzaladı. Barak ve Gönül, burada basın mensuplarına tokalaşarak poz verdi. Bakan Gönül ve İsrailli mevkidaşı Barak, basın kapalı olarak gerçekleşen ikili görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. İsrail'de yaşanan 'koltuk krizi' dolayısıyla Barak'ın Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyareti, çok sayıda İsrailli ve Türk basın mensubu takip ediyor.

"İNANIYORUM Kİ BİR HATA OLDU''

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Uğur Çelikkol'a yönelik ''yakışıksız'' davranışla ilgili olarak, ''Dışişleri Bakan Yardımcısı zannediyorum özürlerini iletmişti. İnanıyorum ki bir hata oldu'' dedi.

Barak, Ankara'daki ziyaretleri çerçevesinde Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya geldi. Gönül'ün Barak'ı askeri törenle karşılamasının ardından, yaklaşık 1 saat baş başa görüşme gerçekleşti.

Gönül ve Barak görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Açıklamalarının ardından her iki bakan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Barak, bir gazetecinin, ''Ziyaretiniz öncesinde bir koltuk krizi yaşanmıştı. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon'un açıklamaları devam etti. 'Büyükelçiyi sınır dışı ederiz' şeklinde. Sizin değerlendirmeniz nedir?'' sorusuna, ''Dışişleri Bakan Yardımcısı zannediyorum özürlerini iletmişti. İnanıyorum ki bir hata oldu'' yanıtını verdi. Barak, ''Bugün Sayın Büyükelçi ile de görüştüm. Diplomatik ilişkilerin her zaman diplomatik kurallara göre işletilmesi gerekir. Biz de uluslararası diplomatik kurallara bağlıyız. Diplomatik faaliyetlerimizi bu standartlar çerçevesinde yürütüyoruz'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Gönül ise İsrail'li bir gazetecinin, ''Son yaşanan gelişmelerin ışığında İsrail halen stratejik bir müttefik olabilir mi?'' sorusuna, ''Biz aynı bölgede yaşıyoruz. 'Komşu' demiştim. Ortak sınırlarımız olmasa da aynı çıkarlarımız var. Aynı çıkarlara sahip olduğumuz sürece birlikte çalışacağız. Çıkarlarımız bu şekilde yönlendirdiği sürece her alanda işbirliği yapmak isteriz'' karşılığını verdi.

Lieberman: Büyükelçinin aşağılanması bir hataydı

İsrail ile Türkiye arasında yaşanan diplomatik gerginliğin arkasındaki isim olduğu öne sürülen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, olayla ilgili ilk kez konuştu. Lieberman, "Esasına bakıldığında İsrail protestosunda haklıydı" dedi.

Kudüs'te Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere ile bir araya geldikten sonra bir açıklama yapan Lieberman, Türk Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un ise kamuoyu önünde aşağılanmasının bir hata olduğunu kabul etti. Lieberman, "Umarım işleri eskiden olduğu gibi yoluna koyabiliriz." diye ekledi.



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,189 µs