En Sıcak Konular

Ağca çıkmadan Vatikan'ı kızdırdı

17 Ocak 2010 13:25 tsi
'Hıristiyan olmak istiyorum, İncil'i yeniden yazacağım' diyen Mehmet Ali Ağca'nın açıklamalarına, Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello'dan tepki ve öneri geldi.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi'nin katili ve Papa 2. Jean Paul'ün tetikçisi Mehmet Ali Ağca pazartesi tahliye oluyor. 'Hıristiyan olmak istiyorum, İncil'i yeniden yazacağım' diyen Ağca'nın açıklamalarına, Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello'dan, 'Hıristiyan olmak istiyorsa önce İncil ve Katolik öğretilerini öğrenmeli' yanıtı geldi. Büyükelçi Lucibello, Ağca'nın tahliyesine saatler kala Akşam'ın sorularını yanıtladı:

Ağca isterse Vatikan'a gidebilir mi?

Ben bu konuda bir şey söyleyemem, Papa'nın karar vereceği bir şey. Ancak haftanın belirli günleri Papa'nın kabulleri olur. Bu günler halka açıktır.

Papa, Ağca'yla görüşmeyi kabul eder mi?

Bunu bilemiyorum. Papa yerine konuşamam.

Papa'nın, Ağca'yı bağışlaması tuhaf değil mi?

Yalnızca onun için değil, bağışlamak Hıristiyanlığın özünde var. Hıristiyanlık inancına göre, yalnızca sizi seven insanları değil, düşmanlarınızı da sevmelisiniz. Papa, geçen ay kendisini iten bir kadını da bağışladı, ona bir hediye gönderdi. Papa II. Jean Paul de onu bağışlamıştı. Hatta onu görmeye kaldığı cezaevine bile gitti.

Ağca'nın Hıristiyanlığa geçme isteğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlginç. Eğer Hıristiyan olmak istiyorsa, benim kendisine ilk tavsiyem, İncil'i okuması ve Katolik öğretilerini incelemesi olur. Çünkü bu Hıristiyan olmanın ilk adımı.

Bir Müslüman'ın Hıristiyanlığa geçmesi için ne yapması gerekir?

Hıristiyanlığa geçmek için önce, bu isteğinin bir rahip tarafından onaylanması gerekir. Sonra vaftiz edilmesi yani kutsanması ve komünyon seremonisine katılması gerekir.

Papa'yı öldürmeye kalkışan biri Hıristiyan olabilir mi?

Hıristiyanlık insanların değişebileceğine, değişme hakkı olduğuna inanır. Sonuçta asıl olan yaradılana kastetmektir. Örneğin, küresel ısınma varken, çevreye duyarsız davrananlar da yaradılana kastediyor. Hıristiyanlıkta günah vardır ancak günahlardan arınmak diye bir şey de vardır.

'HALİMİZDEN ÇOK MEMNUNUZ'

Vatİkan'In Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello, Türkiye'deki Katoliklerin, din ve ibadet özgürlüğü konularında, Türkiye'den yana bir şikayetlerinin olmadığını vurguladı. Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, 'Çarmıha gerilmiş gibi hissediyorum' sözleri anımsatılınca, Batholomeos'u da anladığını söyleyen Büyükelçi Lucibello şunları söyledi: 'Onları anlıyorum çünkü Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını bekliyorlar. Biz halimizden memnunuz. Şikayetimiz yok. Yalnızca Katolik Kilisesi'ne tüzel kişilik verilmesini istiyoruz. Böylece, çoğu İstanbul'da olan ve 'vakıf' adı altında hizmet veren okullarımız legal statüye kavuşacak.'

Akşam

 



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,834 µs