En Sıcak Konular

Türkler Haiti'de 'kahraman' ilan edildi

17 Ocak 2010 12:29 tsi
Haiti'yi yerle bir eden depremin ardından yardıma koşan Türk kurtarma ekipleri, yıkılan bir alışveriş merkezinin altında kalan 60 kişiyi kurtarmak için gece gündüz çalışıyor.

NBC televizyonu, Amerikalıların da destek verdiği Türk ekibi "kahraman" ilan ederken, olayı da "Bu kurtarma çalışması Haiti'nin umudunu simgeliyor" yorumunda bulundu.

On binlerce insanın öldüğü Haiti depreminin üzerinden günler geçerken, dünyanın birçok bölgesinden gelen yardım ve arama-kurtarma ekipleri Haitililerin yaralarını sarmak için çabalıyor. Türkiye de, hem devlet hem de sivil kurumlar vasıtasıyla Haiti'ye yardım elini uzatan ülkeler arasında yer alıyor.

Amerikan NBC televizyonunun habere göre, Türkler Haiti'de kahramanca görev yapıyor. Başkent Port-Au-Prince'deki bir alışveriş merkezinde dün yerel saatle sabah 08.00 civarı çalışmalara başlayan bir Türk kurtarma ekibi, yaşam işareti almasının ardından faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Yıkıntılar arasında boşluk açmaya çalışan Türklere yaklaşık bir saat sonra Amerikalılar yardıma geldi.

Bir saat sonra 17 yaşındaki bir kızla konuşmayı başaran kurtarma ekipleri, kızın yanında bir de erkek çocuğu bulunduğu, yaralanmadıklarını ancak susadıklarını öğrendi. Bir süre sonra 60'dan fazla kişinin bir odada sıkıştığını ve hepsinin durumun da iyi olduğunu söyleyen bir SMS alan kurtarma ekipleri, daha da umutlandı. Bu arada bir Türk kurtarma ekibi görevlisinin de 60 kişinin yaşadığını öğrendiğinde oldukça sevindiği görüldü.

Gün içinde çalışmalarına devam eden kurtarma ekipleri, yaşadığı düşünülen yaklaşık 60 kişinin su ihtiyacını gidermek için bir su tankeriyle yıkıntıların arasına hortum indirdi. Yaklaşık 20 saatten fazla süren kurtarma çalışmalarında halen kimse yıkıntılar altından çıkartılamadıysa da çalışmalar devam ediyor. Alışveriş merkezinin altında kalan bazı Amerikalıların yakınları da olay yerinde mutlu haberleri bekliyor.

NBC televizyonu söz konusu arama-kurtarma faaliyetini Haitililerin umudunun sembolü olarak nitelerken Türkleri de kahraman ilan etti.

cihan



Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,578 µs