En Sıcak Konular

Bu hafta Meclis gündeminde neler var?

17 Ocak 2010 11:01 tsi
Meclis, bu hafta önemli yasal düzenlemeler için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu, haftaya, görüşmeleri yarım kalan üniversite ve sağlık çalışanlarının tam gün çalışmasını öngören yasa tasarısı ile başlayacak. 'Temel kanun' olarak iki bölüm halinde görüşülen tasarıya, 19 Ocak salı günü, 1. Bölüm içindeki 9. maddeden devam edilecek.   

Tasarıyla, öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak. Öğretim elemanları, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecek, ek görev alamayacak, serbest meslek icra edemeyecekler. Mahalli idareler ile kamu tabipliklerinde çalışan ve döner sermaye ek ödemesi almayan doktorlar, iş yeri hekimliği yapabilecek.

Doktorlar, tıbbi kötü uygulamadan doğacak zarar ve bu nedenle kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere zorunlu sigorta yaptıracak. Haftalık çalışma süresi dışında normal, acil veya branş nöbeti tutan personele, izin suretiyle karşılanamayan her bir nöbet saati için ücret ödenecek. GATA'ya bağlı eğitim hastaneleri ile askeri tıp fakültesinde öğretim üyesi veya tabip ihtiyacı doğması halinde, Sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından öncelikli olarak görevlendirme yapılacak.


Tam gün yasa tasarısının yasalaşmasının ardından 'Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı' kurulmasına ilişkin kanun tasarısı ele alınacak. Terörle mücadelede kurumlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı kurulmasını düzenleyen tasarıya göre, Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir görevi olmayacak. Müsteşarlık bünyesinde istihbarat değerlendirme merkezi oluşturulacak. Gizlilik içeren işler için bütçesine, örtülü ödenek konulacak.

Genel Kurulda, daha sonra TOKİ'ye devredilen arazi ve arsaların, arazi vergisinden muaf olmasını öngören yasa tasarısı görüşülecek. 

Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya arasında Nabucco Projesi hakkında imzalanan uluslararası anlaşmanın onaylanmasını öngören yasa tasarısının da bu hafta ele alınması bekleniyor. Projeyle, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaştırılması hedefleniyor.

Proje hakkındaki anlaşma ise doğalgaz boru hattı kapasitesinin kullanım esasları, doğal gazın serbest geçişinin güvence altına alınması, vergilendirme, oluşturulacak Nabucco Komitesinin yetkileri ve olası anlaşmazlıkların çözüm yöntemleri hakkında düzenlemeleri içeriyor.

Genel Kurul, 19 Ocak Salı günü 15.00-20.00, 20 Ocak Çarşamba ve 21 Ocak Perşembe günleri ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.


KOMİSYONLARIN GÜNDEMİNDE NE VAR?


TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak.

Biyogüvenlik Yasa Tasarısı; yarın, 'tali komisyon' olan Çevre Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu, 19 Ocak salı günü ise 'esas komisyon' olan Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda görüşülecek. 

Referandum süresini kısaltan yasa teklifi, 19 Ocak Salı günü Anayasa Komisyonunda ele alınacak. AK Parti Grup Başkanvekili ve Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ'ın, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda değişiklik öngören teklifi, 120 günlük süreyi 45 güne indiriyor.

Tebligat Kanun ve Adli Sicil Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısı, 20 Ocak Çarşamba günü Adalet Komisyonunda görüşülecek.    

Madencilik sektöründeki sorunlar ve alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını 19 Ocak Salı günü yaparak çalışma usul ve programını belirleyecek. 

Eski BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili kurulan ve çalışmalarını tamamlayan Araştırma Komisyonunun, raporunu TBMM Başkanlığına sunması bekleniyor.

aa

 

 



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,815 µs