En Sıcak Konular

İstanbul sevinirse Kahire, Bakü, Beyrut, Üsküp sevinir

16 Ocak 2010 21:22 tsi
İstanbul'un, 2010 Avrupa Kültür Başkenti ünvanını alması nedeniyle düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul adına Türkiye adına Avrupa adına büyük bir coşku yaşandığını söyledi.

Erdoğan, ''İnsanlığın ortak mirası İstanbul, Avrupa'nın kültür başkenti oluyor. Emeği geçenlere, alınteri dökenlere, İstanbullulara teşekkür ediyorum.'' dedi.

İstanbul, 2010 yılının başlaması ile birlikte sahip olduğu Avrupa Kültür Başkenti unvanını düzenlenen törenle resmen devraldı. İstanbul, 7 farklı merkezde gerçekleştirilen etkinliklerle ve görkemli bir kutlamayla ''2010 Avrupa Kültür Başkenti' ilan edildi. Kutlamaların merkezi Haliç Kongre ve Kültür Merkezi oldu. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrünnisa Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanı Egemen Bağış, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanısıra Türkiye ve Avrupa'nın üst düzey devlet adamları ve diplomatları, iş ve kültür-sanat dünyasının önde gelen isimleri, yerli ve yabancı basın mensuplarınının da aralarında bulunduğu 4 binden fazla davetli katıldı. Ayrıca 2010 yılında bu unvanı taşıyacak diğer şehirler olan Essen ve Pecs'in yönetici heyetleri, Avrupa Kültür Başkenti unvanının gelişimine büyük katkı sağlayan önemli isimler, bu unvanının fikir babası Melina Mercouri'nin kardeşi Spyros Mercouris ve Avrupa Komisyonu üyesi diplomatlar da törende hazır bulundu.

Törende konuşma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'u bir şiir gibi anlattı. İstanbul'a tarih boyunca hizmet verenlerden bazılarının isimlerini anan Erdoğan, ''İstanbul'u bir nakış gibi işleyen herkesi saygıyla anıyor şükranlarımı sunuyorum.'' dedi. Ayasofya'nın, Sultanahmet Camii'nin mimarlarından İstanbul'a katkı sağlayan tüm yazar ve şairlere, sanatçılara kadar herkesi hürmetle yad ettiğini söyleyen Erdoğan, ''İstanbul bir kültür şehri, medeniyet şehridir.'' şeklinde konuştu. ''İstanbul biraz Saraybosna biraz Kudüs'tür, Paris'tir, Viyana'dır, Şam'dır, Amman'dır. Ama İstanbul en çok İstanbul'dur.'' diyen Erdoğan, 5 kıtanın ezgilerini, renklerini, tatlarını yansıtan bu şehrin önemini, ''İstanbul sevinirse Kahire, Bakü, Beyrut, Üsküp sevinir.'' diye özetledi.

İstanbul'un bir yarısı Asya'da diğer yarısı Avrupa'da olan, nice ressama esin kaynağı olan bir kent olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, bu şehrin şairlere, yazarlara ilham kaynağı olduğunu dile getirdi. ''Yahya Kemal'in dediği gibi azizdir İstanbul'' diyerek Yahya Kemal'in mısralarını okuyan Erdoğan, İstanbul'un bir masal gibi gerçeküstü olduğunu söyledi. Erdoğan, ardından Necip Fazıl'ın ''Ana gibi yar İstanbul gibi diyar olmaz'' sözlerini tekrarladı. Nazım Hikmet'in, Nedim'in İstanbul ile ilgili şiirlerini okudu.

İstanbul'da camilerin, kiliselerin, havraların sırtsırta bulunduğunu söyleyen Erdoğan minarelerden çıkan ezanın, çan sesini, hazan sesini bastırmadığını dile getirdi. Bir Ermeni sanatçının sözlerini aktaran Erdoğan, ''İstanbul koca bir çiçek demetidir.'' dedi.

''İstanbul Avrupalı bir şehirdir. İstanbul bir Avrupa şehridir. Yüzü hep Avrupa'ya dönmüştür, Avrupa kültürünü şekillendirmiş bir şehirdir.'' diyen Erdoğan, İstanbul'un 1 yıl boyunca bu ünvana sahip olacağını ancak Avrupa'nın daima kültür merkezi olacağını dile getirdi.

Devlet Bakanı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu Başkanı Hayati Yazıcı da yaptığı konuşmada, ''Heyecanlı bir gecedeyiz.'' ifadesini kullandı. Bu büyük dünya metropolünün farkına varılamayan bir çok kültür hazinelerini bağrında barındırdığını söyleyen Yazıcı, ''Kıtaları birleştirdiği gibi farklı kültürleri de birleştiriyor. İstanbul 21. yüzyılın geleceğine ışık saçıyor. Camileriyle kiliseleriyle saraylarıyla kütüphaneleriye çeşmeleriyle çarşıları ve sokaklarıyla İstanbul bizi çağırıyor.'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından "İstanbul Büyüsü" gösterisi sahnelendi. Yekta Kara'nın bu gece için özel olarak tasarladığı ve sanat yönetmenliğini üstlendiği "İstanbul Büyüsü" adını verdiği sanat şöleni ile sanatın farklı dallarından 303 sanatçı sahnede yer aldı.

Cihan



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,601 µs