En Sıcak Konular

Kriz var ama gündemde ekonomi yok

16 Ocak 2010 20:07 tsi
Kriz var ama gündemde ekonomi yok Türkiye'de krizin olduğunu, ancak gündemde ekonomi olmadığını ifade eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplumun her kesimin ricasının ekonominin birinci önceliğinin ekonomi olması olduğunu söyledi.

Eskiden krizin döviz, faiz ve enflasyona bakarak anlaşıldığını, ancak bu krizde GSMH ve işsizlik oranlarının kriter haline geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, ilk üç çeyrekte yüzde 8,4 küçülme yaşandığını, işsizliğin ise yüzde 13'e çıktığını, 5,2 milyon insanın işsiz durumda olduğunu bildirdi. Bu sorunları çözmenin kolay olmadığını, toplumun hep birlikte bu konulara odaklanması gerektiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Hep beraber buna odaklanılması gerekirken maalesef Türkiye'nin gündeminde ekonomi yok. Türkiye'yi geziyorum, soruyorum, 'işler nasıl' diyorum, bana siyasi meseleleri anlatıyorlar. Yahu arkadaş senin işin nasıl. Türkiye'nin gündemine ekonomiyi getiremezsek, sorunlarımızın çözümünü de bulamayız. Toplumun her kesiminden ricam ekonomi bizim birinci önceliğimiz olmalı." dedi

Kayıtlı ekonominin sadece ekonomi için değil, demokrasi için de zorunluluk olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kayıtlı ekonomiye geçmeden Türkiye'de bir demokrasi kalitesinden bahsedebilmek mümkün değildir. Ekonomi kayıtlı olmazsa, dolaylı vergilere yükleniliyor. O da bir haksız rekabet yaratıyor. Dünyada ham petrol fiyatları düşerken dahilde petrol fiyatlarını artıran tek ülkeyiz. Orada da dünya şampiyonu olduk. Kayıtlı ekonomiye geçmek istiyorsak, bütüncül bir yaklaşımla sadece vergi oranları değil, tüm unsurlarıyla sistemi düzenlemeliyiz. Bürokrasi ve yargı dahil olmak üzere tüm kurumları ele almak lazım. Haklı alacağım var, 2 yıl sonra adalet mekanizması 'sen haklısın tahsil et paranı' dediği zaman sistem otomatikman bozuk işliyor. Kokuşmuş bitmiş olan bu sistemi yeniden tasarlamak durumundayız. Demokrasinin kalitesini, bir kişinin dahi hak ve özgürlüğünü ele almak istiyorsak, işin başı vatandaşın defosuz olmasından geçer. Bunun da yolu kayıtlı ekonomiden geçer."

İZMİR'DE BİR İLK
İzmir'de bir ilk yaşandı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İzmir Ticaret Borsası (İZTB)'nin kayıtlı en fazla vergi veren 100 üyesi için ortak bir tören düzenlenerek ödüllendirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hz. Mevlana'nın "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir" deyişini hatırlatarak kendisini heyecanlandıran bu birlik beraberlik mesajını veren oda başkanlarıyla, vali, büyükşehir belediye başkanı ve milletvekillerine teşekkür ederek alkışlanmasını istedi.

İZTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, ödül töreninin bu yıl ilk defa kurumların ortaklığıyla yapıldığını, bunun işbirliği ve dayanışmanın en büyük göstergesi olduğunu bildirerek, ''Burada vermek istediğimiz diğer bir mesaj da bu sancılı günleri ancak tüm üyelerimizle el ele verebilirsek aşabileceğimizdir.'' dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2010 yılının şirketler için bir pansuman yılı olacağını, bu dönemde vergi indirimleri beklerken vergi ve diğer girdilere yapılan zamlarla morallerinin bozulduğunu anlattı. Demirtaş, hükümetten basit usulde vergilendirmenin kaldırılmasını, asgari ücretin vergiden muaf tutulmasını, dolaylı verginin toplam içindeki payının azaltılmasını, KDV'de yüzde 1 ve yüzde 12 olarak ikili sisteme dönülmesini, damga vergisi ve harçların kaldırılmasını ve gelir elde ederken yapılan tüm harcamaların gider olarak yazılmasına imkan tanınmasını talep ettiklerini söyledi.
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise bölge sanayicisi için bugünlerin harekete geçme zamanı olarak algılanması gerektiğini belirterek, ''Son 1.5 yılı ne yazık ki mevcutları kaybetme korkusuyla, atıl halde geçirdik. Oysa ki artık arkamıza bakmadan yol haritamızı belirlemek durumundayız. Bu süreçte hükümetimizin de özel sektörü teşvik edici yeni uygulamaları devreye sokması, üretimin ve yatırımın önündeki engelleri kaldırması büyük önem taşımaktadır.'' diye konuştu.
İzmir Vergi İdaresi Başkanı Mustafa Bulut ise ekonomiye ilişkin verilere bakıldığında son çeyrekte bir toparlanmanın gözlendiğini, 2010 yılı için daha umutlu olduklarını, 2010 yılı bütçesindeki vergi geliri hedeflerine rahatlıkla ulaşacaklarına inandıklarını dile getirdi.

Törende vergi, üretim, istihdam ve ihracatta başarı sağlayan İzmir Ticaret Odası'ndan bin 606, EBSO'dan 200, İZTB'den 72 üye kuruluşa ödülleri verildi. İzmir'de 2008 yılında kurumlar vergisi kategorisinde en yüksek vergiyi veren Philsa Philip Morris, JTI Tütün ve İzmir Demir Çelik firmaları ile Gelirler Vergisi kategorisinde Lucien Arkas, Erkan Çerçioğlu ve Nail Özkardeş'e ödülleri TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Vali Kıraç tarafından verildi

Cihan



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,249 µs