Milyar dolarlık dört server | " /> Milyar dolarlık dört server | "/>

En Sıcak Konular

Milyar dolarlık dört server

16 Ocak 2010 16:53 tsi
Milyar dolarlık dört server Türkiye’deki dört istihbarat kuruluşu –MİT, Emniyet, Genelkurmay ve Jandarma- maillerinizi bedeli toplamda milyar doları bulan dört serverla izliyor. Her attığınız mail bu serverlarda kopyalanıyor. İşte Türkiye’nin dört “elektronik

Bugün Taraf gazetesi'nden Emre Uslu'nun yazısında şu ana kadar açığa çıkmamış, çok önemli bir bilgi var. Uslu yazısında isim vermeden Türkiye’deki dört istihbarat örgütünün mail trafiğini nasıl izlediğini ilginç ayrıntılarla anlatıyor. Üstelik bu bilginin “uydurma” olasılığı oldukça düşük.

Taraf yazarı Uslu’nun bir önceki mesleği bu bilgilere erişim konusunda kendisine olanak sağlıyor. Uslu eski bir emniyet müdürü. Emniyet'in yurtdışı bursuyla ABD'ye gitti, orada yaklaşık altı yıl kaldı.
Bu süre zarfında düşünce kuruluşu Jamestown Foundation'da araştırmacılık yaptı. Taraf'ta yazıları yayınlandı. Ergenekon davasıyla ilgili yazıları nedeniyle eleştiri oklarının hedefi haline geldi. İki yıllık bir bursla yurtdışına gönderildiği halde "sağlık gerekçesiyle" altı yıldır Türkiye'ye dönmediği anlaşılınca geri çağrıldı ve mesleğinden istifa etti. İşte bu yüzden Uslu’nun verdiği bilgiler önem taşıyor. Bugünkü yazısının konuyla ilgili paragrafını aynen aktarıyoruz:

E-maillerimiz ya da her gün ziyaret ettiğimiz web sitelerinin trafiği dünyada deniz altı kabloları denilen siber kablolar üzerinden sağlanıyor. ... Türkiye'yi de dünyaya bağlayan deniz altı internet kabloları mevcut. Bütün iletişimimiz bir kaç ana kablo üzerinden yapıldığından güvenlik örgütleri bu kabloları stratejik noktalar olarak görür ve onların içinden geçen bilgileri kontrol etmek ister. Bu çerçevede Türkiye'deki dört güvenlik istihbarat birimi (MİT, Emniyet, Genelkurmay ve Jandarma'yı kastediyor olmalı. Y.B.) ayrı ayrı olarak bu kabloların ülkeye giriş noktalarına değeri yüz milyonlarca doları bulan "kontrol" serverları yerleştirmiştir. Yani birbirinden bağımsız olarak her istihbarat biriminin bu kablolarda konuşlandırılmış "elektronik gümrük kapıları" mevcuttur.

Bunlara toplamda milyar dolara yakın para ödenmiştir. Bu cihazlar sayesinde Türkiye'ye giren çıkan her türlü bilgi ülkeye girip çıkarken bu cihazlara uğrar orada bir kopyası çıkarılır ve daha sonra da ulaşacağı adrese ulaşır. ... Bir tür "elektronik gümrük" işlemi gören bu cihazlardan geçen her bilgi kontrol edilemez ancak istendiği takdirde her bilgi kontrol edilebilir. Yani eğer dört istihbarat biriminden biri sizin e-mailinizi kontrol etmek istiyorsa o bilgi zaten arşivlenmiştir. O arşivlerin arasından elle konulmuş kolaylığı içinde o bilgi bulunup çıkarılabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,581 µs