En Sıcak Konular

İşte Erdoğan’ın masasındaki anket

16 Ocak 2010 16:48 tsi
İşte Erdoğan’ın masasındaki anket Erdoğan tüm hesaplarını bu ankete göre yapıyor...

CHP lideri Deniz Baykal’ın “AKP’nin oyları yüzde 20’lerde” açıklamasına Erdoğan “siz Baykal’ın verdiği rakamı ikiyle çarpın” diye yanıt vermiş, Erdoğan’ın bu açıklamasını masasında olan bir ankete dayandırdığı ifade edilmişti. iyibilgi Erdoğan’ın masasında bulunan anketi ele geçirdi. Aralık ayında 66 ilde, 5087 kişiyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan anket sonuçlarına göre AK Parti’nin oy oranı kararsızlar dağıtıldığında yüzde 42,1. Onu yüzde 19,6’yla CHP izliyor. Son dört ayda oylarını artıran MHP’nin oy oranı yüzde 16,8.

Hazırladığı raporlarla gündeme gelen ve Erdoğan’ın araştırmalar konusunda en çok güvendiği kurumlar arasında gelen Pollmark Aralık ayında kamuoyu yoklaması düzenleyerek bilgileri Erdoğan’la paylaştı. 66 ilde gerçekleşen ankette 5087 kişiye seçimler, liderler ve AB ile ilgili sorular yöneltildi. Anket sonuçlara göre kararsız oylar dağıtıldığında AK Parti yüzde 42,1, CHP yüzde 19,6, MHP yüzde 16,8, DTP ise yüzde 6,7 oy oranı alıyor. Kararsızlar dağıtılmadan partilerin aldığı ham puanlar ise AK Parti yüzde 35,6; CHP yüzde 16,6; MHP yüzde 14,2; DTP ise yüzde 5,7 şeklinde sıralanıyor.

AB'YE BAKIŞ KRİTİK EŞİKTE

Türkiye’de AB’ye yönelik destek ve liderlerle ilgili de soruların yöneltildiği ankete göre Türklerin AB’yle ilgili olumlu kanaatleri yüzde elli psikolojik eşiğinin üzerinde duruyor. Buna göre ankete katılanların yüzde 51’i AB’ye olumlu yaklaşıyor. En beğenilen liderlerin de sorulduğu ankette en beğenilen liderler sıralamasında en büyük payı yüzde 39,6’yla “hiçbiri” seçeneği alırken, katılımcıların yüzde 31,8’i Erdoğan’ı, yüzde 5,3’ü Bahçeli’yi, yüzde 4,9’u Baykal’ı “en beğenilen siyasi lider” olarak görüyor. Kemal Kılıçdaroğlu ve Mustafa Sarıgül’ün beğenilirlik oranları ise sırasıyla yüzde 2 ve 1,4.

ERKEN SEÇİM UFUKTA YOK

Bu sonuçlar göz önüne alındığında Erdoğan'ın erken seçime gitmesini gerektirecek bir siyasi ortamın olmadığı yorumu yapılıyor. Diğer anketlerle yan yana koyulduğunda AK Parti'de demokratik açılım nedeniyle yaşanan oy erimesinin durduğu ve oyların pozitif yönde gelişmeye başladığı ifade ediliyor. 2010 yılında ekonomik krizin etkilerinin ortadan kalkacağı ve 2009'da sıkıntı yaratan önlemlerin hasadının 2010'da toplanacağı düşüncesine dikkat çekilirken, yine 2010'da demokatik açılımda somut adımlar atılarak 2011 yılının Mayıs ya da Haziran ayında yapılması öngörülen genel seçimlerden tek başına iktidar olarka çıkma hesaplarının yapıldığı öğrenildi.
Ankete göre sonuçlar şöyle:

Yarın milletvekili seçimleri olsa kime oy verirsiniz?

Ham oylar:

AK Parti yüzde 35,6
CHP yüzde 16,6
MHP yüzde 14,2
DTP yüzde 5,7
Diğer yüzde 12,5
Hiçbiri yüzde 15,4

Kararsızlar dağıtıldıktan sonra

AK Parti yüzde 42,1
CHP yüzde 19,6
MHP yüzde 16,8
DTP yüzde 6,7
Diğer yüzde 14,8

Bu haber 1,630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,994 µs