En Sıcak Konular

Uzaylılar ve Amerikan yerlileri

16 Ocak 2010 15:07 tsi
Uzaylılar ve Amerikan yerlileri Amerika'daki 100 milyon yerli ve Avatar arasındaki bağlantı...

James Cameron'un 3 boyutlu filmi Avatar, hem son derece saçma, hem de 'derin' bir film. Derin, çünkü uzaylılar hakkındaki diğer filmler gibi farklı insan kültürleri arasında iletişim kuran bir metafor.

Ancak, bu durumda metafor bilinçli ve kusursuz. Bu Amerika'nın yerli insanlarıyla Avrupalı'nın çarpışma hikayesi. Film tamamen saçma, çünkü mutlu son kurgusu entrika ve önceden tahmin edilebilir olmayı gerektiriyor. Yerlilerin kaderi � diğer yeni filmlerden biri olan The Road (Yol)'da anlatıldığı gibi- terördür.

Fakat, bu kimsenin duymak istemediği bir hikaye. Çünkü, bu kendimizi görmemiz için bize yol sunuyor. Avrupa, Amerika'da soykırımla son derece zenginleşmiş bir ülke. Amerikalı uluslar, bunların üzerine kuruldu. Bu bizim kabul edemeyeceğimiz bir hikaye.

Amerikan Soykırımı adlı kitabında, Amerikan bilgini David Stannard, dünyada yaşanan en büyük soykırım hareketlerini belgelendirdi. 1942 yılında, Amerika'da 100 milyon yerli insan yaşıyordu. 19. yüzyılın sonuna kadar neredeyse bu nüfusun hepsi yok edildi. Birçoğu hastalık sonucu öldü, ancak aynı zamanda kitle imhası da gerçekleştirildi.

İspanyollar, Amerika'ya geldiklerinde kendilerininkinden çok farklı olan bir dünya tasvir ettiler. Avrupa savaş, zulüm, bağnazlık, tarafından yok edildi. Çarpışan nüfuslar sağlıklıydı, iyi beslenmişti ve çoğunlukla barışsever, demokratik ve eşitlikçiydi. Colombus da dahil, Amerika'yı baştan başa ilk keşfedenler, yerlilerin sıradışı misafirperverliğini gördüler. Kaşifler, buldukları yerdeki sıradışı yolları, kanalları, yapıları ve sanatları görünce çok şaşırdılar. Ancak, bunlardan hiçbiri onların her şeyi yıkıp yoketmelerini ve karşılaştıkları herkesle savaşmalarını engelleyemedi.

Katliam Colombus ile başladı. Colombus, Hispaniola (şimdiki Haiti ve Dominik Cumhuriyeti) nüfusunu zalimce itlaf etti. Askerleri, doğmamış bebekleri annelerinin karnını keserek aldılar ve onların başını kayalarda ezdiler. Köpeklerini yaşayan canlı çocuklarla beslediler. Bir keresinde, askerleri 13 Hintliyi ve 12 müridini darağacında bağırsaklarını dışarı çıkardıktan sonra, canlı canlı yakmıştı. Colombus, tüm yerlilere her 3 ayda bir belirli miktarda altın vermelerini emretti, yapmazlarza ellerinin kesileceğini söyledi. 1535 yılına kadar, Hispaniola nüfusu 8 milyondan sıfıra düştü. Bu ölümler kısmen hastalıklardan meydana gelirkin, kısmen de cinayetlerden, aşırı çalıştırılma ve açlıktan kaynaklandı.

Kaşifler bu uygarlaştırma misyonunu Orta ve Güney Amerika'ya yaydılar. Kendi uydurma hazinelerini gizledikleri yeri ortaya çıkaramadıkları zaman, yerli insanlar kamçılandı, asıldı, boğuldu, köpekler tarafından parçalandı, canlı canlı gömüldü ya da yakıldı. Askerler, kadınların göğüslerini kestiler, spor için insanları köpeklerle avladılar. Fakat, yerlilerin çoğu esaret ve hastalıklar nedeniyle öldürüldü. İspanyollar, Amerikan yerlilerinin çalıştırılmasının daha ucuz olduğunu keşfettiler ve onları öldürmeyi bıraktılar ve çalıştırdılar. Yerlilerin maden ocaklarındaki ve büyük çiftliklerdeki ortalama ömürleri 3 ya da 4 aydı. Onların gelişleriyle, yüzyıl içinde Güney ve Orta Amerika nüfusu yok oldu.
Kaliforniya'da 18. yüzyıl boyunca İspanyollar bu imhayı sistemleştirdi. Junípero Serra olarak bilinen Fransisken mezhebinden misyoner, köle işçi sınıfını kullanarak gerçek toplama kamplarında bir dizi misyon oluşturdu. 19. yüzyılda Afrikalı Amerikan köleleri, sürü halinde zorla gittiler ve kendilerine tarlalarda yaktıkları kalorilerin beşte biri kadarını karşılayacak yemekler verildi. Şaşırtıcı oranlarda aşırı çalışmaktan, açlıktan ve hastalıktan hayatlarını kaybettiler. Sürekli yerli nüfusunun yok olması için yerlerine yenileri getirildi. Junípero Serra, Vatikan tarafından 1988 yılında Katolik Kilisesi'nde ölmüş bir kişinin aziz mertebesine yükseltildi. Onun aziz olarak duyurulması için şimdi bir mucize daha gerekiyor.

İspanyollar, altın tutkusuyla idare edilirken, Kuzey Amerika'yı sömürgeleştiren İngilizler toprak istediler. Yeni İngiltere'de yerli Amerikalılar'ın köylerini kuşattılar ve onları uyurken öldürdüler. Soykırımın batıya doğru yayılması gibi, soykırım en yüksek seviyelerde kabul gördü. George Washington, kızılderili federasyonuna ait olanların evlerinin ve topraklarının toplam yıkımını emretti. Thomas Jefferson, kendi ulusunun Hintlilerle savaşının, her kabilenin yok edilmesine ya da Mississippi'nin ilerisine sürülene kadar izleneceğini beyan etti. 1864'ün toplu katliamı süresince, Colorado'da taburlar, barış bayrağı altında bebekleri ve çocukları öldürerek, tüm ölülerin organlarını parçalayarak silahsız insanları katletti. Theodore Roosevelt, bu olayı haklı ve yararlı bir hareket olarak isimlendirdi.

Katliam henüz sonlanmadı, geçen ay Guardian, Batı Amazon'daki Brezilyalı çiftlik sahiplerinin hayatta kalan son kabile üyelerini öldürmeye çalıştığını rapor etti. Bu hikayedeki en büyük soykırım hareketi ortak vicdanımızı hemen hemen hiç tedirgin etmiyor. Belki ikinci dünya savaşını kazanan Nazilerin yaptığı gibi olabilir, hatta halen devam etmesine rağmen, Yahudi soykırımı yalanlandı, affedildi ya da küçümsendi. Sorumlu ülkelerin (İspanya, İngilte, Amerika ve diğerleri) insanları, hiçbir karşılaştırmayı hoş görmeyecek. Fakat, Amerika'da izlenen son çözümler daha başarılıydı. Hafızamızı destekler görünenler yine görmezden gelindi ya da kınandı.

George Monbiot/ Guardian (Zaman)



Bu haber 1,028 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,808 µs