En Sıcak Konular

MÜSİAD'dan önemli uyarı !

15 Ocak 2010 22:29 tsi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin yoluna İMF'siz devam etmesi gerektiğini söyledi.

MÜSİAD Adana Şubesinin 16. Olağan kongresine katılan Vardan burada yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 20 aydır İMF'siz yoluna devam ettiğini belirterek bu sürede yurt dışı derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin puanını 2 derece artırdığını kaydetti. Türkiye'nin bu puan artışını dünyayı kasıp kavuran ekonomik kiriz döneminde başardığını aktaran Vardan bunun bu şekilde gitmesini istediklerini ifade etti. Kriz döneminde bankaların sağlam durması, ülkenin finansal yapısının düzgün olmasıyla yurt dışı derecelendirme kuruluşlarının 55 ülkenin puanını düşürmelerine rağmen 13 ülkeyle birlikte Türkiye'nin puanını artırdıklarını hatırlatan Vardan, "13 ülke arasında da 2 puan artan tek ülke de Türkiye. Bütün dünya bunları görüyor. Bu yıl dış yatırımların da geleceğini düşünüyoruz. Bu durama gelmemizde İMF'nin önemli bir payı var. Son 20 ayı İMF'siz geçirdik. Bu 20 ay dünyanın ekonomik konularda sarsıldığı dönem. Sonucunda da puanı yükseltilen ülke olduk. Biz bunun aynı şekilde gitmesini istiyoruz. Çünkü yapılacak olan bir anlaşmanın neticesinde korkuyoruz ki, dışarıdan yine sıcak para akacak, sıcak para seli Türk Lirasını değerlendirerek döviz fiyatlarını düşürüp ihracat kabiliyetimizi azaltacaktır." dedi.

Dünyanın son yüzyılın ikinci büyük krizini yaşadığını aktaran Vardan, 1929 yılından buyana da ilk büyük krizin olduğunu hatırlattı. Avrupa ve Amerika gibi batılı ülkelerde bir hayatlarında kriz görmemiş insanların krizle tanıştığına dikkat çeken Vardan, "Türkiye olarak 1956 bu yana 16 kiriz yaşamışız. Ama Avrupa'da kriz görmeden ölen insanlar oldu. Finansal boyutta başlayan kriz 158'den fazla bankayı batırdı, bütün dünya ülkeleri krizi atlatmak amacıyla finans sektörüne para enjekte etmek zorunda kaldı. Trilyonlarca dolar bu sektörlere aktarıldı. 30 milyon kadar insan işsiz kaldı. Türkiye'de bundan nasibini aldı. İhracattaki azalmanın ardından içerideki panik havasıyla birlikte talebin azalmasıyla bizde sarsılmaya başladık. Bizim etkilenmemiz diğer ülkelerde olduğu gibi finans sektöründe değil maalesef reel sektörde oldu. Kimse bankalara koşmadı mevduatını çekmedi ve finans sektörü dimdik ayakta kaldı, hatta yüzde 40'lara varan karlar elde ettiler. İlk üç çeyrek sonunda ekonomi yüzde 8.4 küçüldü ki, yıl sonu itibarıyla yüzde 6-6,5 küçüleceği öngörülüyor. İşsizlikte aynı dönemde yüzde 13.4 gibi bir rakama ulaştı. 2009 yılının sonlarına doğru rakamlar düzelmeye başladı. Şimdi yukarı doğru çıkıyoruz." diye konuştu.

2010 için İMF, Dünya Bankası yetkililerinin Türkiye ekonomisinin yüzde 3,5 - 3,7 civarında büyüyecegini öngördüğüne işaret eden Vardan, "Biz ise yüzde 4'ün üzerinde büyüme, enflasyonun da 6-6.5 olacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu. Türkiye'nin gerçek gündemi olan ekonomiye yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapan Vardan şunları söyledi: "Artık demokratik yönetime yönelik müdahale teşebbüslerinin, düşüncelerinin zihnimizde yer almamasını istiyoruz."

Konuşmaların ardından başarılı işadamlarına plaket verilirken, derneğe yeni üye olanlara rozetleri takıldı. Kongre sonunda MÜSİAD Adana Şubesi Başkanı Bilal Nadir Gök üyelerin tamamının oylarını alarak tekrar başkanlığa seçildi. MÜSİAD Adana Şubesi'nin kongresine Adana Valisi İlhan Atış, AK Parti Adana Milletvekili Vahit Kirişçi, Ali Küçükaydın da katıldı.
 
cihan



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,513 µs