En Sıcak Konular

'Başbakan Erdoğan gibi yapmalıydı'

15 Ocak 2010 16:15 tsi
İsrail ile yaşanan 'Alçak koltuk krizi'ni yönetmede Hükümet'in başarısının aksine Büyükelçi Oğuz Çelikkol'un beden dilini kullanmada başarısız olduğu belirtildi.

Beden dili eğitimcisi Ramazan Karakaya, Büyükelçi Çelikkol'un maruz kaldığı durumda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın devlet büyükleriyle yaptığı görüşmelerde sürekli yaptığı gibi ayak ayak üstüne atması gerektiğini söyledi.

Eğitimci Karakaya, "Bu saygısızlık karşısında Sayın Büyükelçimiz, ezilmiş bir durum sergilemek yerine, kendine güveni simgeleyen ayak ayak üzerine atmalıydı. İsrail büyükelçisinin anlamadığı bir dilden konuştuğu durumda ise büyükelçimiz, muhatabının gözlerine değil farklı taraflara bakarak, karşısındakinin kendi üzerinde hâkimiyet kurmasını engellemeliydi." diye konuştu.

Olayda Büyükelçi Çelikkol'un el, ayak, bakış ve yüz pozisyonu dâhil çaresizlik mesajı verdiğini, oysa Türk örf ve adetlerine göre yetişmiş olan büyükelçimizin vazifesi ve bulunduğu durum gereği daha iyi pozisyon alması gerektiğini belirten Karakaya, "Dünyanın önde gelen devletleri, ülkelerini temsil edecek idarecilerine ilk beden dili eğitimi veriyor. Büyükelçimiz bu eğitimi ya almadı. Aldıysa da bu olayda sergileyemedi." dedi.

Yıllardır beden dili eğitimi veren Karakaya, her şeye rağmen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın böyle önemli bir krizi iyi yönettiğini ve Türk devletinin olaydan başarılı bir şekilde çıktığını ifade etti.

Avrupa ülkelerinin bu konuda özel departmanlar kurduğuna dikkat çeken Karakaya, Türkiye'de ise son 10 yılda yaygınlaşma olduğunu ancak halen eksiklerin çok olduğunu aktardı.

Karakaya, her alanda yönetici pozisyonunda olanların beden dilini iyi öğrenmeleri gerektiğini, geçmişte yaşanan Irak Savaşı'nda üstünlük sağlamak isteyen liderlerin, basın ve kamuoyu karşısında el ve vücut hareketleri ile beden dillerini kullanarak kendi toplumlarına mesaj verdiklerini söyledi.

Karakaya, "Bu eğitimi almayanlar, dünya kamuoyu önünde zor anlar yaşıyor. Vücut dili son yüzyılın vazgeçilmez argümanlarındandır. İdari ve siyasilerin kendi başarıları ve temsil ettikleri kurumun ve devletin başarısı için beden dili eğitiminin almaları şart." dedi.

(CİHAN) 



Bu haber 570 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,697 µs