En Sıcak Konular

Ağca, Bin Ladin'i yakalayacakmış

15 Ocak 2010 13:38 tsi
Ağca, Bin Ladin'i yakalayacakmış Mehmet Ali Ağca'dan MİT'e ilginç teklif!

Gazeteci-yazar Saygı Öztürk'ün, Abdi İpekçi'yi katleden Mehmet Ali Ağca'nın sırlarını anlattığı "Taşeron Mesih" adlı kitapta, askeri cezaevinden nasıl kaçtığı ile ilgili detayların yanı sıra, İtalya'daki cezaevi günlerinde ise kendisinden, İtalyanların para karşılığı itiraf aldıkları, odasına bir ajan yerleştirerek bilgi sağlama çabaları da aktarılıyor.

Kitapta Ağca'nın cezaevinden kaçışı kendi ağzından şöyle anlatılıyor:

Cezaevinden nasıl kaçtı?

"Nitekim anlaştığımız gibi cezaevinden bana Er Bünyamin Yılmaz'ın bulmuş olduğu, bir er üniforması giyerek çıktım... Bu üniformayla birlikte Er Yılmaz, Astsubay Hududi'nin de yardımıyla bana bir çift asker postalı da bulmuştu. Kaçtığım sırada, Yusuf Hududi nöbetçi astsubaydı. Benimle birlikte Er Bünyamin Yılmaz da kaçtı. İkimiz birlikte hemen Oral Çelik'in arkadaşı da olan Ramazan Gürbüz'ün, Oral Çelik tarafından daha önce bize adresi verilmiş olan evine gittik. Bir hafta bu evde kaldık. Güvenlik gerekçesiyle, buradan ayılmanın daha doğru olacağını düşündüm. Bu sırada Oral'la sık sık görüştük. Oral, yiyecek içecek, gazete, dergi getiriyordu. Er Bünyamin Yılmaz'a orada 260 bin lira verdim. Ve ayrıldığımız sırada da üzerimdeki tabancayı hediye ettim. Kaçışım için Oral'dan öğrendiğime göre, Astsubay Hududi'ye 400 bin, Yılmaz'a 300 bin lira verilmiş. Er Yılmaz'a daha sonra para göndereceğimi de söyledim. Ancak sözümde duramadım. Bir hafta sonra kendisi yakalanmıştı. Astsubay Yüksel'e de 80 bin lira verildi." Ağca, cezaevinden kaçmadan bir hafta önce kaçacağı konusunda Oral Çelik'e mektup gönderdiğini belirtiyor. "Kaçışımı kolaylaştırmak için kendisinin dışarıdan diğer kimselerin de yardımlarından yararlanıp yararlanmadığını söyleyebilecek durumda değilim.

Kaçışın ekonomik yönüyle ilgili bütün imkânlarını bize sağlayan Abuzer Uğurlu'nun da haberdar edilmesi mümkün değildi" diyerek, Abuzer'den başka kaçışları için silah ve para yardımında bulunanın olup olmadığını bilmediğini anlatan Ağca, yargıcın, 'Hapishanedeyken her duruşmada elbise değiştiriyordun. Kim getiriyordu bunları sana?' sorusuna, "Oral Çelik ve Yalçın Özbey getiriyordu. Er Bünyamin aracılığıyla, Oral Çelik'e mesajları gönderiyordum" dedi.

'Bin Ladin'i yakalarım'

"Mehmet Ali Ağca, MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun'a yazdığı 1 Eylül 2000 tarihli mektupta, Bin Ladin'i yakalayıp ABD'ye teslim ederek milli kahraman olmak istediğini ifade ediyordu.

Muhterem Kardeşim Şenkal Atasagun,

Ben Mehmet Ali Ağca'nın gerçek bir vatansever ve Türk milliyetçisi olduğunu iyi biliyorsunuz. En yakın, en iyi arkadaşım Abdullah Çatlı'yla bu vatana, devlete az hizmet etmedik. 1979-1980 yıllarında iki kez Şam'da Ermeni terörizminin babası, Türk düşmanı Hafız Esad'a karşı iki suikast hazırlığında başarılı olamadık. Belki devlet arşivlerinde bir şey bulunmaz fakat, kesin gerçek böyle.

Muhterem Şenkal Atasagun,

Amerika bize Apo'yu hediye ettiler. Biz de Amerika'ya psikopat terörist Bin Ladin'i hediye edelim. Ben tek başıma Afganistan'a gider, Bin Ladin örgütüne sızar ve Bin Ladin'i ölü ya da diri olarak Amerika'ya teslim ederim. 5 milyon dolarlık mükâfatı da depremzede kardeşlerimize hibe ederiz."

Ağca'nın hücresine Türkçe konuşan ajan

Saygı Öztürk kitabında, olaydan tam otuz yıl sonra Ağca'nın kaçışına yardım ettiğini söylediği Astsubay Yusuf Hududi'yi bulduğunu ve kendisine onun anlattıklarını da şöyle aktarıyor:

"Ağca'nın cezaevinden kaçışıyla ilgili iddialar üzerine yargılandığını ve üç kez beraat ettiğini belirtti. Hududi, Ağca'nın yardım edenler arasında adını vermesini ilginç bir olaya bağlayarak, şunları söyledi:

'Bir mahkûmun hücreye alınmasıyla ilgili karar vardı. Ancak, bu yerine getirilmiyordu. Mahkûmlar, ülkücü olan bu kişiyi vermiyorlardı. Bir yetkilimiz, mahkûmlara, 'Ben sanki hücredeymiş gibi işlem yapacağım ama Yusuf Hududi solcu olduğu için buna karşı çıkıyor. O yüzden, mahkûmu almak zorundayım' diyor. İşte, bu olay yüzünden, Ağca hep benim adımı veriyor. Aslında Ağca'nın kaçışı tam anlamıyla bir romandır. Cezaevine değişik bölüklerden erler getirildi. Kimsenin kimseyi tanımadığı bir yerde, Bünyamin Yılmaz içeriye Ağca'nın giyeceği kıyafeti götürüyor. Askerler de birbirini tanımadığı için kapıyı açıp Ağca'yı da çıkartıyorlar.'

Yusuf Hududi, Silahlı Kuvvetler'den resen emekliye sevk ediliyor. Ağca'nın hastaneden kaçma girişimini de anlatırken, iki silahı kendisinin aldığını öne sürüyor ve bu olayda haksızlığa uğradığını ifade ediyor."

Ağca'nın hücresine ajan

Mehmet Ali Ağca'nın sırlarını çözebilmek için İtalyan gizli servisi yoğun çaba gösteriyor, yeni taktikler uygulamaya koyarak onu konuşturmaya çalışıyordu. Bazen, 'serbest bırakılma' sözü veriliyor, bazen yüklü miktarda para teklif ediliyordu. Ağca, cezaevinde tek kişilik odaya konulduğunda, Türkçe konuşacak bir kişi bulmak için can atıyordu. Onu ne anlayan, ne dinleyen vardı. İtalyan gizli servisi, Ağca'nın yanına Türkçe konuşan bir ajan yerleştirdi. Cezaevine gasp suçundan girdiğinde Ağca'yı inandıran ajan, onunla bir mahkûm gibi günlerce kaldı. Ağca'la yaptığı tüm konuşmalar uzman bir kadro tarafından değerlendiriliyordu. Bunlar arasında bir de Türk istihbarat görevlisi bulunuyor, Türkiye bağlantılı bilgilerle ilgili Türk görevliden yardım isteniyordu..."

"Para karşılığı itiraf'

Kitapta İtalyan yetkililerinin para karşılığı Ağca'ya bazı itiraflarda bulundurdukları da şöyle anlatılıyor:

"...İtalyan makamlarınca Ağca'ya 240 milyon lira, değişik isimle bir pasaport ve cezasının affedilerek hürriyete kavuşturulması vaat edilmiş, bunun üzerine, M. Ali Ağca bazı itiraflarda bulunmuştur. Raporun 'netice ve kanaat' bölümünde şunlar yer alıyor:

Gerek M. Ali Ağca'nın Türkiye'de Abdi İpekçi eyleminin faili olarak yakalanışında gerekse cezaevi firarından sonra firar olayıyla ilgili gözaltına alınan şahısların sorgulamalarında derinliğine bir incelemeye girişilmemesi, sorguların sathi ve yetersiz yapılması, ayrıca her iki seferde de Milli İstihbarat Teşkilatı'nın tamamen devre dışı bırakılması nedenleriyle M. Ali Ağca hakkında bazı açıklığa kavuşmamış noktalar bulunmasına rağmen adı geçenle ilgili olarak bugüne kadar muhtelif kaynaklardan elde edilen bilgiler ve temasta bulunduğu şahısların incelenmesi neticesinde önemli noktaların aydınlığa kavuştuğu müşahade edilmektedir.

12 Eylül 1980 öncesinde aşırı sol ve aşırı sağın Türkiye'de yarattığı terör ve anarşi ortamında ve ülkenin süratle bir iç savaşa götürülüşünde taraflardan biri olan ülkücü kesim 1961 yılından itibaren yasal kadrolaşma çalışmalarına yöneldi.

Toplumda sansasyon yaratacak öğretim üyesi, yazar ve tanınmış şahısların öldürülmeleri eylemlerini gerçekleştirdikleri; muhtelif bölgelerde büyük kitleleri birbirine düşürecek mezhep ayrılıklarını istismar ettikleri; Ankara'da genel merkez nezdinde açtıkları seminerlerde eğitimci maskesi altında terör, provokasyon, ajitasyon konularında da ajan şahısları yetiştirdikleri ve bunları muhtelif bölgelerde eylemci kesimin başına getirdikleri anlaşılmıştır."

Zaman



Bu haber 790 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,300 µs