En Sıcak Konular

'Huzursuzlar'

15 Ocak 2010 12:04 tsi
'Huzursuzlar' Tam, pardon yenilenmiş liste!

iyibilgi Ankara

Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmanın aşama aşama yükselmesinden rahatsız olan ülkelerin ve çıkarların olmadığını söylemek en azından gerçekçi olmaz.

Başbakan Erdoğan’ın kısa ve hızlı son Moskova gezisi, biraz İsrail krizinin gürültüsünde boğulduysa da, en az bizim kadar yakından izleyenlerin ilgisini yoğun biçimde çekti.

Bunların bir kısmını “rahatsızlar” listesi olarak sunmak mümkün. Yani genel olarak Rus-Türk ilişkilerinden de rahatsız olanlar var ama, özellikle bu son ziyaret bağlamında “huzursuzlar” da mevcut.

Örneğin, bu ziyaret öncesi Türkiye’de şaşkınlıkla karşılanan, ama sonra hızla “ne oluyor” diye ses yükseltilip üzerine gidilen Bulgaristan hamlesi akıllardadır.

Bulgaristan bakanları, üstelik Bulgar Başbakan’ın Ankara ziyareti öncesi Türkiye’den tazminat istemeye kadar götürmüşlerdi işi.

Bu hatırlatmaya dün Rus “The Moscow Times” internet sitesinde yayınlanan bir notu ekleyelim: “Samsun-Adana ham petrol hattı projesi güç kazanırken, rakibi olan Bulgaristan’dan geçen Burgaz-Dedeağaç hattı bir alternatif olmaktan uzaklaştı.”

İlginç değil mi? Türkiye bir yandan Samsun-Adana’yı kendi üzerine alırken-ki bu yol İsrail-Hindastan’a bile gidebilir deniyor-Kremlin’in elini rahatlatıyor.

Bu duruma kızan sadece Sofya mı? Atina da aynı durumda. Gerçi şu an ekonomik kriz yüzünden bu inceliklere tam konsantre olamıyırlar ama aynı Burgaz-Dedeağaç hattı Yunanistan’dan da geçecekti.

Şimdi Rusya Yunanistan’la da pazarlık yapmaktan kurtuldu. Ama Atina da “huzursuzlar” listesine eklendi.

Esasen sadece bu kararla Türkiye ve Rusya, Karadeniz denklemini biraz da kendilerine göre kuruyorlar ki, “bundan huzursuzluk duyarız” diyen Karadeniz ülkesi olmalalı aslında.

Çünkü belli ki, başta Ankara olmak üzere taraflar bu denizde sorun istemiyor. Fakat uzak bir dost, ABD için Karadeniz dinamikleri bizim bildiğimizden daha önemli.

Gürcistan savaşı (ilginçtir Gürcistan, Türk-Rus yakınlaşmasından hiç huzursuz olmuyor ve aslında doğrusu bu. Çünkü bu gelişme, yani Türkiye’nin sistemin içinde olması hep ona lazım.) ve iki yıl önce burada israrla görevlendirmek istediği uluslar arası askeri filolar da anımsanmalı.

Bir de ziyaretin “stratejik ortaklık” boyutu var ki. Bilindiği üzere bu kelam genellikle ABD-Türkiye ilişkileri için kullanılırdı.

Şu sıralar Türkiye-Amerika ilişkileri “model ortaklığa” terfi ettiğinden (!), bu isim anımlıyor. Türkiye-Rusya ise ortak bakanlar kurulu veya hükümetler arası ilişkiler boyunutuna doğru yükseliyor.

Listeye ele-avuca sığmaz ekonomik ve enerji boyutu eklendiğinde, bölgesel ve küresel dinamikler içinde “huzursuzlar”ın artması çok doğal.

Yine örneğin, Almanya ve Fransa da-ayrıca ikisi birlikte-Rusya ile stratejik ortaklık anlaşması imzalamış ülkeler. Şimdi n-direkt olsa da bir ortakları (!) daha var!

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,534 µs