Türkiye'ye yeşil ışık | " /> Türkiye'ye yeşil ışık | "/>

En Sıcak Konular

Amerika'ya rest, Türkiye'ye yeşil ışık

15 Ocak 2010 10:57 tsi
Amerika'ya rest, Türkiye'ye yeşil ışık 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya temaslarının ardından Türkiye-Rusya ticaretinde somut gelişmeler yaşanmaya başladı.

Tarım tesislerinde incelemede bulunan Putin, Amerikalı firmaların Rusya'nın belirlediği standartları karşılamamaları durumunda alternatif tedarikçilerinin olduğunu söyledi. Rusya Başbakanı beş yıl içinde de yerel üretimin artırılarak dışardan kümes hayvanı ithalatının sonlandırılmasını istedi.

Cihan Haber Ajansı'nın edindiği bilgiye göre Erdoğan-Putin görüşmesinde beyaz et ihracatı ile ilgili gerekli çalışmalar tamamlandı. Türk firmalarına yeşil ışık yakılırken, Türkiye'den Rusya'ya beyaz et ihracatının önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtiliyor. Yetkililer, Rusya'ya beyaz et ihraç edecek firmaların Rusya'nın belirlediği standartları dikkate almaları konusunda uyarıyor.

Rusya'da tavukçuluk piyasasının geliştirilmesi ile ilgili yapılan toplantıda konuşan Putin, "Maalesef, öncelikle ABD'den olmak üzere bazı ticaret ortaklarımızın Rusya'nın standartlarını karşılama noktasında herhangi bir hazırlık içinde olmadıklarını görüyoruz. Eğer bir kısım dış tedarikçilerimiz bizim sağlık kurallarımızı karşılamazsa, bizde başka kaynaklara yöneliriz." dedi.

Rusya'nın 1 Ocak'tan itibaren kümes hayvanlarında klor ve nemlendirici kullanılmasını sınırlandırdı. ABD firmaları ürünün uzun yola dayanabilmesi için genelde klor kullanıyor. Rusya'nın herhangi bir siyasi nedenle değil, sadece sağlık açısından bu kararı aldığına işaret eden Rusya Başbakanı, "Rusya'ya özel bir talebimiz yok. Bu Avrupa Birliği'nin standartlarında da yer alıyor. Bunun Rusya için de uygulanmasını istiyoruz. Rusya 600 bin metrik tonluk bir rakamla en çok ABD'den beyaz et ithal ediyor. Onlar da bizim standartlarımıza uymak zorunda." ifadelerini kullandı.

Yerel üreticilerin desteklenmesini isteyen Putin, 2007'de beyaz et tüketiminin yüzde 40'ının ithal edildiğini, 2009 yılında ise bu rakamın yüzde 25'lere gerilediğini hatırlattı.

19 OCAK'TA ABD'DEN ALIM DURABİLİR

ABD'li yetkililerin Pazartesi günü Moskova'ya gelerek konuyu görüşeceklerini ifade eden Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov 19 Ocak'a kadar ithalata izin verileceğini, sonrasında yenilenen standartların geçerli olacağını söyledi. Yerel üreticilerin yüzde 95'inin belirlenen yeni standartlara uyduklarını kaydeden Zubkov, "ABD'li üreticiler de bunu bilmesine rağmen, herhangi bir çalışma yapmadılar. Avrupa, Güney Amerika ve Orta Doğu'dan üreticiler ABD'den oluşacak açığı kapatabilecek." dedi.

TAVUK FİYATLARI YÜZDE 20 ARTTI

The Moscow Times'ın konu ile ilgili haberine göre Rusya hükümeti Aralık ayında kabul ettiği yasada 2010 yılında toplam 780 bin metrik ton tavuk ithal kotası belirledi. 2012 yılına kadar da bu rakam yerel üretimin artırılması ile 550 bin metrik tona kadar çekilecek. ABD ile yaşanan sorun nedeni ile tavuk toptancılarının korku yayarak fiyatları artırmalarını eleştirdi.

Beyaz etin özellikle fakir ve orta kesim tarafından tüketildiğine dikkat çeken yetkililer fiyatlardaki artışın tüketicilere zarar vereceğini belirtiyor. Aralık ayında bir kilogram beyaz etin toptan fiyatı 58 ruble iken, Ocak ayında 70 rubleye (2,4 dolar) çıktı.

cihan



Bu haber 883 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,724 µs