En Sıcak Konular

Bankalar emekliye para taşıyacak

15 Ocak 2010 09:59 tsi
Yaklaşık 8 milyon emekliye yapılan ek zammın faturası bankalara kesildi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, emeklilerin durumunu iyileştirmek için emekli maaşlarına yapılan 3 milyarlık ek zammın maliyetinin bir kısmını bankalardan karşılayacaklarını bildirdi. Babacan, bu amaçla bankaların sahip oldukları her bir şube için yıllık 24 bin ila 48 bin TL harç ödeyeceklerini söyledi. Söz konusu düzenlemenin Maliye Bakanlığı’nın Meclis’e sunacağı yeni yasa tasarısında yer alacağını belirten Babacan, “Emekli zammını konuşurken, kaynağı nereden bulacağımızı da düşündük. Banka harçları o toplantıda aklımıza geldi” dedi.

BANKALARA SÜRPPİZ OLDU

Bakan Babacan, çiftçi ve esnaf kesimine yönelik kredilerde yaptıkları faiz indirimini açıklamak için Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile birlikte düzenlediği basın toplantısında sürpriz bir açıklama yaptı. Bugüne kadar sadece yeni açtıkları şubeleri için 27 bin TL harç ödeyen bankalara bundan böyle şube başına yıllık harç ödeme yükümlülüğü getireceklerini belirten Babacan’ın bu açıklaması Çağlar ve Aydın için de sürpriz oldu. Babacan, harç kararını ilk kez açıkladığını dolayısıyla tüm bankalar için sürpriz olduğunu söyledi.

350 MİLYON BEKLENİYOR

Bakan Babacan’ın verdiği bilgilere göre, bankalar küçük yerleşim merkezlerindeki şubeleri için 24 bin TL, nüfusu 5 bin ile 25 bin olan ilçelerdeki şubeleri için 36 bin ve 25 binden büyük nüfusu olan yerleşim merkezlerindeki şubeler için de 48 bin lira yıllık harç ödeyecekler. TBB verilerine göre Türkiye’de eylül sonu itibariyle 2 bin 817’si İstanbul, 929’u Ankara ve 680’i de İzmir’de olmak üzere toplam 9 bin 350 şube bulunuyor. Buna göre şube harcı nedeniyle bankaların kasasında yılda yaklaşık 350 milyon TL kaynak çıkacak.

Bankacılar tepkili

Bakan Ali Babacan’ın şube başına bankalardan harç alınmasıyla ilgili kararına bankacılardan tepki geldi. Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş: Şubeler için harç alınmasına sevindik diyemeyiz. Bu uygulamayla bankalara ortalama 200 milyon dolar ek yük getirilecek. Bunun yerine Türk bankalarının dünyadaki başarısını artırmak için aracılık maliyetleri gibi kalemler düşürülmeli. Eurobank Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erten: 2009’u bu kadar kârla kapatan bankalara devletin yeni bir yük getirmemesi açıkçası şaşırtıcı olurdu. Kârlılığımızı yüzde 1,1.5 oranında azaltacak bu uygulama olmasıydı tabii ki daha iyi olurdu.

Esnaf ve çiftçi tek haneli faiz ödeyecek

Devlet Bakanı Ali Babacan, kredi faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak Ziraat Bankası’nın tarımsal kredilerde, Halkbank’ın da esnaf kredilerinde faiz indirimine gittiğini bildirdi. Yeni faizlerle birlikte hem çiftçinin hem de esnafın faizinin tek haneli rakamlara düştüğünü ifade eden Babacan, söz konusu faiz sübvansiyonu için bütçeden Ziraat Bankası’na 542 milyon, Halkbank’a da 390 milyon TL kaynak aktarılacağını söyledi.

bugün



Bu haber 477 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs