En Sıcak Konular

Tanıkların neden korktuğu ortaya çıktı

15 Ocak 2010 08:03 tsi
Tanıkların neden korktuğu ortaya çıktı 
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen faili meçhuller davasında peş peşe 3 kişi önce itirafta bulundu, sonra vazgeçti.

Türkiye'nin dikkatle izlediği davanın tanıklarından Abdullah Nayır, 17 Aralık 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, Cemal Temizöz ve Kamil Atağ aleyhindeki ifadelerini geri aldı.

Bir hafta sonra bu kez Asker ve Rabia Pökön çifti, sanıklar aleyhindeki beyanlarından vazgeçti. Kendi iradeleriyle 2 Aralık 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na giden Pökön çifti, 1994'te öldürülen İbrahim Danış olayıyla ilgili bilgi vermişti. Cinayete bizzat şahit olduklarını anlatan Pökön ailesi, Tamer Atağ'ın İbrahim Danış'ı öldürdüğünü söylemişti. İddialara göre, o dönemde yüzbaşı olan Cemal Temizöz de o anda olay yerindeydi. Şahısların bu ifadeleri kamuoyuna yansıdıktan sonra tehdit edildikleri öne sürüldü. Çift, son duruşmada Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe vererek, Cemal Temizöz ve Kamil Atağ hakkındaki ifadelerini geri aldı, hatta sanıkların lehinde beyanlarda bulundu. Bu noktada ilginç bir detay ortaya çıktı. Daha önce ifadesini geri alan Abdullah Nayır ile Pökönler'in bir hafta arayla savcılığa gönderdikleri dilekçelerin, formatı, yazı puntosu ve kullanılan dil açısından bire bir aynı olduğu gözlerden kaçmadı.

Cizre'de 1993-1995 yılları arasında işlenen faili meçhullerle ilgili soruşturma, Midyat M Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Mehmet Nuri Binzet'in Ocak 2009'da verdiği ifadeyle başlamıştı. Ardından gizli tanıklar 'Tükenmez Kalem' ve 'Sokak Lambası' da Binzet'in ifadeleriyle paralellik arz eden beyanlarda bulunmuştu. Deşifre edilmelerinden sonra ifadelerinden vazgeçtiler. Ardından Mehmet Nuri Binzet de ifadesini geri çekti. Yapılan inceleme sonucunda Binzet'e 30 bin lira para teklif edildiği ve baskı yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine Binzet, Midyat Cezaevi'nden güvenlik gerekçesiyle Kırıkkale F Tipi Cezaevi'ne nakledildi. Ardından da eski ifadelerinin arkasında durduğunu belirtti.

İFADELERİN ÇEKİLMESİ SÜRPRİZ DEĞİL

Bu ayrıntı, müdahil avukatların da dikkatini çekti. Tanıkların basında ifşa olduktan sonra ifadelerini geri çektiklerine işaret eden müdahil avukat Rıdvan Dalmış, gizli tanıkların bile kimlikleri deşifre olduktan sonra ifadelerinin arkasında duramadığını vurguladı. Bu davada kimliği açık kişilerin rahat rahat tanıklık yapmasının güç olduğunu belirten Dalmış, "Tanıklar, savcılığa gittiklerinde önlerinde dilekçe yok. Savcıya sözlü anlatıyorlar, sonra kayda geçiriliyor. Ama vazgeçtiklerinde kendileri gitmeden savcılığa dilekçeyi gönderiyorlar. İnsanlar ne yazık ki baskı görüyor. Çünkü Cizre'de 400 tane silahlı korucuları var. Devletin silahıyla otoriteyi ellerinde tutuyorlar. Tanıklar nasıl korkmasın? Bu şartlarda ifadelerin geri çekilmesi sürpriz değil." dedi.

Dilekçeler tek merkezden hazırlanmış

Davanın bir diğer müdahil avukatı Güray Dağ da baskı neticesinde ifadelerin geri çekildiğini vurguluyor. Tanıkların 'yönlendirme sonucu ifade verdiklerini' beyan eden dilekçeyi savcılığa göndermelerinin başka türlü izah edilemeyeceğini dile getiren Dağ, "Bu durum mağdur ve tanıklar üzerinde baskıların devam ettiğini göstermektedir. Söz konusu kişilerin vermiş oldukları dilekçeler yönlendirmenin nasıl ve kimler tarafından yapıldığını göstermektedir. Mahkemeye gönderilen dilekçelerin yazımı ve stiline bakılınca, aynı yerden yönlendirilmek suretiyle yazıldığı açıkça anlaşılıyor. Dilekçelerde yazı formatı, puntosu ve paragraf başı hizalarının bile santimine kadar çakışması, söz konusu dilekçelerin tek merkezden hazırlanarak baskıyla tanıkların eline tutuşturulduğunu gösteriyor." ifadelerini kullanıyor.

zaman



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,188 µs