En Sıcak Konular

Kardeş Obama'nın ilginç öyküsü

12 Ocak 2010 20:57 tsi
ABD Başkanı Barack Obama'nın kardeşi olan George Obama'nın Kenya'nın başkenti Nairobi'nin varoş mahallelerinde verdiği yaşam mücadelesini kendi ağzından dinlemeye ne dersiniz?

Newsweek Türkiye'nin bu haftaki sayısında kendi kaleminden tanıma fırsatı bulduğumuz George Obama, Abisi Barack'ın ABD Başkanı olmasının ardından hayatında ne gibi değişikliklerin olduğunu anlatıyor.

OBAMA'NIN KARDEŞİ OLMAK
Kasım 2008'de, kenya'da bir barda oturmuş Barack Obama'nın yaptığı zafer konuşmasını seyrediyordum. TV'de gördüğüm sevinçle bağıran kalabalık ve Obama'nın onlara "Siz söylediniz", "Siz duydunuz", "Siz çağırdınız" gibisinden sesleniş tarzı bana, sanki Amerika'daki insanlar bu adamı benden çok daha iyi tanıyormuş gibi hissettirdi; ba-balarımız aynı olmasına rağmen. Eğer Obama kabilesinde önde giden, kılavuz ışık ola-bilecek birisi varsa bu oydu ve eğer kimsenin sözünü etmek istemediği gölgelik bir yer varsa, herhalde bu da bendim.

Görece ayrıcalıklı bir çocukluk dönemi geçirdikten sonra, gençlik yıllarımda çöktüm ve kendimi yaktım. Kenya'da Nairobi'nin konforlu sitelerinden varoşların vahşi kaosuna göçmüştüm. İçki ve uyuşturucu içinde kendimi kaybettim ve elinden silah düşmeyen bir gangstere dö-nüştüm. 2O'li yaşlarımda soygun suçundan Nairobi Cezaevi'nde bir yıl yattım. Cezae-vinde açlık grevinden, günlerce aralıksız aşırı kalabalık ve havasız hücrelere kapatılmaya kadar birçok şey gördüm. Ama hapiste başka bir adama dönüştüm ve hayatımı daha farklı bir yola sokmak için kendi kendime söz verdim.

Gecekondu mahallesindeki arkadaşlarla beraber, varoş çocukları için bir gençlik grubu kurdum. Tutkum futboldu, zaten Afrika'da futbola ibadete varan bir ilgi var. Huruma Futbol Kulübü'nü ilk kurduğumuz zaman bırakın formayı, çocukların hiçbirinde futbol oynamak için bir çift krampon
bile yoktu. Bazıları idmana öyle aç geliyordu ki çıkıp oynayacak enerjileri bile olmuyordu. Bazen paramız yetmediği için maçları oynayacağımız yere kilometrelerce yürüyerek gidiyorduk. Bütün bunlara rağmen oyuncular hırsla oynadı ve biz kazanmaya başladık. Sonra ağabeyim Amerika'da ve dünyada tanındıkça medya Afrika'daki akrabalarım görmeye geldi.

Nihayetinde basın beni gecekondu mahallemde buldu. Yeni şöhretim hem nimet hem lanet oldu. Birçok insan benim Beyaz Saray'a doğrudan bir hatta sahip olduğumu sanıyor ama yanılıyorlar. Seçimden bu yana ağabeyimle yalnızca bir kez konuştum, o da tebrik etmek içindi. Yine de, ağabeyimle bağlantım sayesinde yardımsever kuruluşlardan gençlik grubumuzu desteklemek için kaynak çekmeyi başardım. Topladığımız parayla altın şansı ve yeşil renklerde formalar aldık. Her oyuncunun formasında kendi sırt numarası bile var. Geçen sonbaharda Obama'nın Şampiyonlan, Nairobi Süper Ligi'ni kazandılar. Böyle bir olay birkaç yıl önce bir gecekondu takımı için düşünülemezdi bile. Soyadım sayesinde bulduğum sponsorluklar ile Kenya'nın her yerine gitmek için otobüslere binebiliyoruz.

Ben hâlâ Afrika'nın en büyük gecekondu mahallelerinden birinde yaşıyorum. Benimle birlikte dört buçuk milyon insan daha buralarda yaşıyor. Sağlık hizmetlerine ulaşma imkânımız ya hiç yok ya da çok az var. Ortalama gelir günde beş dolardan daha az. Bunu da taksi şoförü, hademe ya da çöp top-layıcısı olarak iş bulabilenler kazanıyor. Geri kalanlar için hiçbir şey yok. Ağabeyim dün-yadaki en güçlü ülkenin lideri olabilecek ka-dar yükseldi. Ben de Kenya'da dünyanın en güçsüzleri, yoksulları, varoş insanları ara-sında bir lider olmak istiyorum. Umut ağa-beyimin çok lafını ettiği bir kelime. Ama bu kelimenin gerçekten ne demek olduğunu ben yeni anladım. Burada biraz umut için bile çok beklemek gerekiyor.

Newsweek



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs