En Sıcak Konular

İsrail ile ilişkiler olumlu yönde değil

12 Ocak 2010 19:40 tsi
İsrail ile ilişkiler olumlu yönde  değil Davutoğlu: ''İsrail politikasının barışa yönelik olduğunun ertesi günü Türkiye-İsrail ilişkileri de olumlu yönde değişecektir''

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısının Türkiye-İsrail ilişkilerinde dönüm noktası olduğunu belirterek, ''İsrail politikasının barışa yönelik olduğunun ertesi günü Türkiye-İsrail ilişkileri de olumlu yönde değişecektir'' dedi.

Davutoğlu, Londra'ya yaptığı çalışma ziyareti kapsamında Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Miliband'le bir araya geldi.

Görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen ortak basın toplantısında, her iki bakan basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Davutoğlu, bir gazetecinin, ''Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin kötüleşmesinin bir eksen kaymasının ve Türk dış politikasının İslamlaşmasının göstergesi olup olmadığını'' sorması üzerine, ''İsrail ile ilişkilerin mevcut durumunun AB ile bir soğukluğun ya da problemin bir sonucu olmadığını ve kesinlikle Türk dış politikasının İslamlaşması gibi herhangi bir şeyin sonucu olmadığını'' vurguladı.

Bu tür yorumlar yapanların, Türkiye'deki mevcut ve aynı hükümetin geçen yıllarda İsrail ile Suriye arasında barışa ulaşılması için çalıştığını unutmaması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, o dönemde Türkiye ile İsrail ilişkilerinin mükemmel olduğunu kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, İsrail-Suriye ilişkilerinde barışa yaklaşılırken Gazze'ye yönelik saldırının bu barış çabalarını bozduğuna işaret ederek, ''Gazze saldırısı Türkiye İsrail ilişkilerinde dönüm noktası oldu'' diye konuştu.

Türkiye'nin bölgede barış için çok çaba sarf ettiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Bir saldırı bütün bu barış altyapısını yok etti'' dedi.

Türkiye-İsrail arasında yaşanan son gelişmelere ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, ''Ülkeler birbirleriyle görüş ayrılıkları içinde olabilirler, ülkeler birbirlerinin değişik politikalarını tenkit de edebilirler. Ama bütün devletlerin uyması gereken diplomatik kurallar, nezaket kuralları vardır. Bu nezaket kurallarını göstermek devlet olmanın bir gereğidir'' diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da, Dışişleri Bakanlığı'nın da konuyla ilgili gerekli açıklamaları yaptığını anımsatan Davutoğlu, ''Bu konuda İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan gerekli adımların atılmasını bekliyoruz ve tutumumuz çok açıktır, diplomatik kurallara uyulmasını beklemek en tabi hakkımızdır. Bu diplomatik kuralları bir takım mizansen oyunları ile çiğnemek her şeyden önce cari uluslararası ilişkiler etiğine aykırıdır'' dedi.

Ahmet Davutoğlu, İngiltere ve ABD ile bu konunun paylaşılıp paylaşılmadığının sorulması üzerine, bu konuyu paylaşmadıklarını belirterek, ''Bu konu nihayetinde bizim kendi tutumuzdur. Herhangi bir soru tevdi edilmiş değil'' diye konuştu.

''İsrail'den ne tür telafi edici adımlar bekliyorsunuz?'', ''Türkiye-İsrail ilişkileri nereye gidiyor?'' sorularına karşılık Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Bu konuyu yakından takip etmeye devam edeceğiz. Bizim ne tür telafi edici adımlar beklediğimizi İsrail tarafı gayet iyi biliyor. Sayın Müsteşarımız İsrail Büyükelçisini davet ederek ve İsrail tarafının davranışının aksine bir büyükelçiye nasıl davranılması gerekiyorsa o şekilde davranarak beklentilerimizi iletmiştir. Bu konudaki gelişmelere göre gerekli tutumu gösteririz. Ama hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti büyükelçisine böyle bir nezaketsiz tutum yapma cüretine sahip değildir, olamaz, bunun da bilinmesi gerekir'' dedi.

Bakan Davutoğlu, Gazze'nin bugün yaşadığı sorunlara da dikkati çekerek, ''İsrail politikasının barışa yönelik olduğunun ertesi günü Türkiye-İsrail ilişkilerinin de olumlu yönde değişecektir'' diye konuştu.
Davutoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinde başka bir gündem olmadığını da sözlerine ekledi.

Zaman



Bu haber 710 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,010 µs