En Sıcak Konular

Savarona'dan kurtulmak istiyorlar

12 Ocak 2010 17:49 tsi


Savarona yatı, 1931'de Hamburg'da inşa edilmiş, 1938'de Atatürk için satın alınmış, Cumhuriyetimizin kurucusuna resmi Cumhurbaşkanlığı yatı olarak tahsis edilmiş tarihsel bir değer.

1950'de Deniz Kuvvetleri'ne teslim edilen Savarona, yandığı 1979'a kadar okul gemisi olarak kullanılmıştır. Bu tarihsel miras Cumhuriyet Yatı 1989'da Turgut Özal tarafından yap-işlet-devret yöntemiyle Kahraman Sadıkoğlu'na 49 yıllığına kiralanmıştı.

Son günlerde; işadamı Kahraman Sadıkoğlu’nun 49 yıllığına kiraladığı Savarona yatını yüksek maliyeti nedeniyle devretmek anlayışı içerisinde olduğu ve talipli arandığı haberleri ulusal basınımıza yansımaktadır.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıralarını taşıyan ve içinde küçük bir müzesi de bulunan bu yata devlet olarak sahip çıkılacakmı ?Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önderimizin hatırasının yaşatılması, kuşaklaralara aktarılması, gerekmezmi?Tekrar Cumhüriyet yatı olarak görev yapamazmı,ne de iyi olur. Rstore edildikten sonra bedelini ödeyenlere super mega yat olarak kiralanmaktaydı .

Bu bağlamda;  CHP Zonguldak miilet vekili  Sayın Ali İhsan Köktürk, Kültür ve Turizim Bakanı Sayın Ertuğrul Güney tarafından yazılı  cevaplanması istemiyle T.C Büyük Millet Meclisi Başkanlığına 8855 sayılı önergesını verdı

 1.     Büyük Önderimizin ve ülkemizin tarihsel mirasının basına bu şekildeki haberlerle yansımasından ülkemizin Kültür Bakanı olarak “üzüntü” ve “sorumluluk” duymuyor musunuz?

 2.     Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıratının özel şahıslara satılması ve bu hatırat ile ilgili olanların konuyu bir ‘maliyet perspektifi’ açısından değerlendirmeleri karşısında Bakanlık olarak düşünceleriniz nelerdir?

 3.     Savorana yatının yeniden edinilmek suretiyle müzeye dönüştürülmesi veya tarihsel konumuna uygun değerlendirilmesi yönünde Kültür Bakanlığı olarak bir çalışmanız olacak mıdır?



Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,669 µs