En Sıcak Konular

Türkiye-İsrail: Şimdi doğru tavır ne?

12 Ocak 2010 13:53 tsi
Türkiye-İsrail: Şimdi doğru tavır ne? İyibilgi'den sürpriz öneri: İsrail-İsrail arasında arabuluculuk! iyibilgi Ankara

Buram buram “diplomatik provokasyon” kokan yeni adım İsrail’den geldi ve “Kurtlar Vadisi” dizisi “bahane” edilerek, yeni ve nur topu gibi bir kriz yaratıldı.

Tel Aviv’deki Türk büyükelçisi İsrail Dışişleri Bakanlığı’nda oldukça tatsız bir duruma getirildi.

İsrailli Bakan Yardımcısı Ayalon ile İsrail’deki Türk Büyükelçisi Oğuz Çelikkol verdiği resim gayet tatsız. Türk büyükelçinin koltuğu muhatabına göre gayet alçak seçiliyor ve resim çektirilerek servise konuluyor.

(Büyükelçinin bu pozu nasıl verdiği, neden bu denli göze batar derecede alçak koltuğa oturmayı kabul ettiği ayrı konu. O konuyu yeniden incelemekte fayda var. Bilindiği gibi merhum Bülent Ecevit’in Beyaz Saray ziyaretinde de benzer bir görüntü hasıl olmuş ve hayli tartışılmıştı.)

Dahası, yani yetmezmiş gibi İsrail Dışişleri fotoğrafı bir de anlatıyor! "Bizden aşağıda oturduğu, odada tek bir bayrakın olduğu görülsün istedik..."

Gayet açık ki Türkiye’nin öfkenin baldan tatlı tadına kapılıp, “hızlı” ve “sert” bir reaksiyon göstermesi bekleniyor. Muhtemelen “hız” konusu bu akşam çözülecek.

Ama sertlik konusu önemli. Çünkü burada gözlere sokulur amatörlükte bir gerçekte mevcut. Bu hareketi yapan İsrail ama hangi İsrail?

Belli ki Dışişleri Bakanı Lieberman’ın başını çektiği savaş-sever ekip, İsrail hükümetindeki ılımlılara bir kumpas kuruyor. Yani bu hareketin tek muhatabı aslında Ankara değil.

Lieberman hükümetin önemli bir bölümünü de alçak koltuğa oturtuyor. Başbakan Erdoğan’ın dediği gibi, “İsrail’in önce kendi iç sorunlarını çözmesi gerekiyor”.

Peki ya zamanlaması? O da çok belli ve herhangi bir analiz bile istemiyor. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak-bu Pazar günü-Türkiye’ye geliyor ve biliniyor ki o ılımlı kanada mensup.

(Anımsanacağı gibi İsrail Ticaret Bakanı da kısa süre önce Türkiye’ye sıcak mesajlar getirmişti ve o da aynı ılımlı kanada mensuptu. O gelmeden önce de bu ağırlıkta olmasa da eleştiriler İsrail şahinlerinden yükselmişti.)

Yani istenen bu gezinin iptal edilmesi! İsrail tarafından bu yolda bir haber henüz gelmiş değil. Muhtemelen Türkiye’nin tavrı bekleniyor.

Tüm bu sorunları çözecek tılsımlı bir anahtar var mı? Var! Ahmet Davutoğlu'nun bile aklına gelmeyecek bu çözüm yine Ankara'nın "arabuluculuğuna" dayanıyor. Tel Aviv'deki güvercinler ile şahinlerin arasını bulabiliriz!

Tabii şaka. Ama İsrail işte tam o durumda. Yani ülkeyi kimin yönettiğ bile belli değil.



Bu haber 2,027 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,660 µs