En Sıcak Konular

IMF ?

12 Ocak 2010 12:30 tsi
IMF ? Kolunu kurtaramazsın! iyibilgi Ankara

IMF’e yönelik Türk kamuoyunun bakışı gayet belli. Hatta, AKP seçmen kitlesinin bu kuruma bakışı genelden hiç farklı olmadığı gibi, hassasiyeti daha yüksek.

Ek olarak, ideolojik bir bakış sayılsa bile bu hissiyat, IMF’in ekonomik olarak gerçekçi bir fayda sağlayıp sağlamadığı da hayli tartışmalı ve tartışılıyor.

En az iki yıldır ama pekala 7 yıldır hükümetin IMF’e bakışı da belli. Peki son iki yıldır oldukça “gel-git”li Türkiye-IMF ilişkilerinde ortaya çıkan “ani yakınlığın” nedeni ne?

Bu sorunun tekrarı önemli: “Neden”?

Ekonomik açıdan AKP’ye yönelik muhalefet oklarının şu veya bu gerçekliği olsun/olmasın, gerçek şu ki, “bir kriz yok, ihtiyaç yok”! Üstelik “IMF’ci” olarak nitelenen kesimlerde bile belli bir sessizlik var.

Başbakan Erdoğan ve Bakan Babacan’ın IMF’le ilerleme olabilir açıklamasına- dünkü değil, iki hafta kadar önceki-IMF’in yanıtı dikkat çekiciydi: “Hemen gelebiliriz!”

Türkiye IMF’den kurtulmaya uğraşmadı mı yıllardır? O zaman şimdi ne oluyorda, yine IMF’le el sıkışma noktasına gelinmiş görünüyor?

IMF’le anlaşma imzalanacak olmasının ilk akla getirdiği nokta seçimler. Bir erken seçim furyasının esmeye başladığı bu günlerde, IMF’e tutunma arzusu izah edilebilir mi?

Daha sert ve doğrusunu söylemek gerekirse bir çok noktası akla uygun başka iddialar da var. Bunların başında ise İran’a yönelik bir savaş ihtimali geliyor.

Bu durumda da ortaya, İran’la savaş isteyenler, savaşacak olanlar bölgede nasıl müttefikler ararlar sorusu ortaya atılıyor. Tabii yükselen petrol fiyatları da buna eklemlenmeli.

Global ekonomik dengelerin inşası için İran’ın ön plana çıkarılması, General David Petraeus’un İran'ı bombalayabilecekleri açıklaması ile birleştiğinde farklı anlamlar kazanıyor.

Ortaya da tek soru kalıyor, IMF’le el sıkışan Türkiye İran konusunda nasıl bir tavır takınabilir?



Bu haber 1,169 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,880 µs